• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 2 minuten

Koolhydraten & paarden: the good, the bad and the ugly

Is een koolhydraatarm dieet nu wel zo’n goed idee? Sommige mensen zweren erbij, maar koolhydraten zijn in veel meer voedingsmiddelen te vinden dan je denkt. Voor paarden (en mensen) zijn ze zonder twijfel de belangrijkste en best beschikbare energiebron en essentieel voor een gezonde spijsvertering.

Soorten suikers

Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten. Lactose, fructose en fructaan zijn vormen van suikers. Koolhydraten zijn belangrijke energieleveranciers en cruciaal voor een gezond spijsverteringsstelsel. Zo bestaat hooi voor een groot deel uit koolhydraten!

Complexe en eenvoudige koolhydraten

De eenvoudige koolhydraten zijn monosachariden, bestaande uit één suikermolecuul. Voorbeelden hiervan zijn glucose en fructose. De disachariden, zoals lactose, hebben 2 suikermoleculen.

Dan zijn er nog de oligosachariden (3 tot 200 moleculen) en polysachariden. Dit zijn de complexe koolhydraten, zoals bijvoorbeeld cellulose (voedingsvezel), lignine en pectine.

Vertering van koolhydraten

Als een paard koolhydraten via de voeding binnenkrijgt, worden deze door enzymen afgebroken tot monosachariden waarna ze in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Voedingsvezels zoals cellulose ondergaan fermentatie in de darmen van het paard.

In de blinde darm en dikke darm van het paard is een enorme darmflora aanwezig die deze complexe koolhydraten afbreken tot vluchtige vetzuren. Voor een goed functioneren van de microbioom zijn voldoende vezels essentieel.

Te veel snel verteerbare koolhydraten

Er zit een limiet aan de hoeveelheid zetmeel en fructaan die een paard kan verteren. Dit zijn koolhydraten met een hoge, snelle verteerbaarheid en een overmaat hieraan kan een verstoring geven in de spijsvertering.

Zetmeel wordt verteerd door enzymen in de dunne darm. Het teveel aan zetmeel komt in de dikke darm waardoor de microbioom verstoord raakt. Dit geeft een overproductie van gassen wat koliek kan geven. Ook kan de microbioom voor een deel afsterven. Door de toxinen die vervolgens in de darmen komen, ontstaat er dan kans op hoefbevangenheid.

Voedingsmiddelen met koolhydraten

Graan en muesli zijn leveranciers van snel verteerbare koolhydraten. Dit kan nuttig zijn voor paarden die echt extra energie nodig hebben (zoals bij topsport). Daarnaast levert een brokje natuurlijk ook eiwitten, vitaminen en mineralen en wat vetzuren.

Voor paarden is het belangrijkste onderdeel van het dieet natuurlijk ruwvoer! Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld gras, hooi of kuilgras. De vezels die ruwvoer leveren zijn essentieel voor een goede gezondheid voor je paard.

Insulineresistentie

Een dieet dat rijk is aan zetmeel en snelle suikers, zorgt voor een hogere bloedglucosespiegel. Als gevolg wordt door de alvleesklier insuline afgegeven. Grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen de effectiviteit van insuline verminderen waardoor insulineresistentie kan ontstaan.

Paarden die risico lopen op insulineresistentie of het al hebben moeten op een dieet met beperkt zetmeel en snelle suikers gezet worden.

Onthoud dat alle zetmeel en suikers koolhydraten zijn, maar niet alle koolhydraten zetmeel en suiker!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Ingrid met Amorin

Wil je meer weten over koolhydraten in diervoeding?

Ingrid geeft op dinsdag 28 maart om 19.30 een webinar over ‘Koolhydraten – de verborgen dikmakers’ en er is nog plek!

Lees hier meer over de online training of geef je hieronder direct op.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!