• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Mijn hond laat scheten! Is er een natuurlijke oplossing?

“Where ever you be let the wind blow free”
Dat zei iemand ooit tegen me als het gaat om scheten laten. Niet echt sexy, maar wellicht had hij een punt. Een hond die scheten laat is natuurlijk ook geen pretje. Het kan erg stinken en een signaal zijn dat er iets mis is met de gezondheid.

Een beetje scheten is normaal

Af en toe een windje laten is voor honden (en mensen) normaal. Een beetje gasvorming – vaak geproduceerd door de bacteriën in de dikke darm die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering – hoort bij het leven.

Echte winderigheid, met een chique woord flatulentie genoemd, is dat niet. Ook scheten die zo stinken dat iedereen de kamer uitvlucht, zijn dat niet.

Wat kan de oorzaak zijn?

Eigenlijk is flatulentie ‘maar’ een symptoom. Natuurlijk is het vervelend, maar als het echt de spuigaten uitloopt, is het veel interessanter om de oorzaak boven water te krijgen en die goed te behandelen.

  • Slecht verteerbaar voer
    Stoffen in de voeding die de dunne darm niet goed kan afbreken en opnemen, worden doorgesluisd naar de dikke darm waar de bacteriën ermee aan de gang gaan. Een van de stofwisselingsproducten die de bacteriën produceren is onder andere gas. Voor honden kunnen onnodig veel vulstoffen en granen in het voer problematisch zijn.
  • Voedselintolerantie
    Waar een hond wel of niet goed op reageert in de voeding kan heel individueel zijn. Echte voedselallergieën zijn gelukkig zeldzaam, maar veel honden verdragen bepaalde voedingsstoffen niet goed. De hond heeft dan last van een voedselintolerantie.
  • Troep van straat eten
    Sommige honden zijn zeer fanatiek in van alles en nog wat van de straat snaaien: poep, papiertjes, afval etc. Naast al je goede bedoelingen met gezond voer, kan deze vorm van zelfservice natuurlijk ook verstoringen in de darm geven.
  • Te snelle voerwisseling
    Een plotselinge switch van het ene naar het andere voer kan ervoor zorgen dat winderigheid ontstaat. Meestal is dit tijdelijk. De ene hond is hier gevoeliger voor dan de andere. Dit is vooral afhankelijk van hoe monotoon de hond normaal gevoerd wordt en hoe goed de darmen in balans zijn. De oplossing is simpel: rustiger aan omwisselen door steeds een beetje minder van het oude voer te geven en meer van het nieuwe voer.
  • Schrokken
    Als je hond in één nanoseconde z’n bak leeg heeft, eet hij te snel en dit kan ook voor scheten zorgen. Door schrokken kan er te veel lucht meekomen. Om dit te voorkomen zorg je voor rust rondom het eten: honden apart voeren, meerdere maaltijden per dag, hond met rust laten bij het eten en opwinding vermijden. Ook een anti-schokbak kan helpen.
  • Lucht inslikken
    Naast schrokken zijn er ook nog andere dingen die ervoor kunnen zorgen dat er te veel lucht in het spijsverteringsstelsel komt waardoor winderigheid kan ontstaan.
    Als een hond vaak misselijk is, gaan ze veel bek-likken en slikken om het nare gevoel weg te krijgen. Hierdoor kan meer lucht naar binnenkomen.
    Ook honden die benauwd zijn door een te korte neus (zoals mopshonden, Franse en Engelse buldogs) kunnen door hun gesnurk en ademhalingsproblemen meer lucht binnenkrijgen en daardoor last krijgen van flatulentie.
  • Parasieten
    Een wormbesmetting in de darmen is natuurlijk niet gezond. Onbehandeld kan dit uiteraard klachten geven in het spijsverteringskanaal, zoals winderigheid.
  • Problemen en ziektes met de darmen
    Aandoeningen aan de darmen zoals PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) kunnen veel verschillende klachten geven en ook zorgen voor meer scheten.
  • Stress
    Stress en de darmen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet voor niks worden de darmen ook wel het tweede brein genoemd. Chronische stress heeft grote verstorende effecten op de darmflora.
  • Ouderdom
    Naarmate de jaren vorderen, gaat de spijsverteringsfunctie helaas ook wat achteruit. Sommige stoffen worden minder goed verdragen en alles gaat wat moeizamer. Het gevolg hiervan kan winderigheid zijn.

Check: hoe is de ontlasting?

Als je hond eens wat scheetjes laat, sta je natuurlijk niet meteen bij de dierenarts. Maar uit het rijtje hierboven blijkt wel dat er meer aan de hand kan zijn. Dus als de winderigheid echt veel wordt, erg stinkt of als er ook andere klachten zijn, is het verstandig naar de dierenarts te gaan.

Naast winderigheid kunnen er ook nog andere ongemakken zijn, zoals afwijkende ontlasting of zelfs diarree. Houd dus in de gaten hoe de poep eruitziet. Hoe een gezonde hondendrol hoort te zijn lees/zie je hier.

Kruiden tegen winderigheid

Er zijn veel kruiden die ‘iets’ doen voor de spijsvertering en ook behoorlijk wat van die winderigheid kunnen helpen verminderen.

Twee kruiden die met name goed zijn om de spijsvertering tot rust te brengen en die kunnen helpen om gasvorming onder controle te houden, zijn kamille (Matricaria recutita) en salie (Salvia officinalis). Ze kunnen goed in de vorm van een tinctuur gebruikt worden, naast een eventuele behandeling van de dierenarts en een voeraanpassing.

Sommige supplementen kunnen ook winderigheid veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld bij probiotica. Soms is dit tijdelijk, maar als de klachten erger worden, kan het zijn dat de darmen nog te veel uit balans zijn om de probiotica goed te kunnen verwerken.

Wil je meer weten over gebruik van kruiden en supplementen?

We helpen je graag!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!