• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Help mijn hond stinkt!

Gezonde honden ruiken naar hond. Niet te sterk, maar gewoon naar hond. Heeft hij of zij in de stromende regen gelopen of in een drol of dood beest liggen rollen, dan kunnen ze soms wat stinken of sterker ruiken. Wassen en/of afdrogen is dan afdoende. Maar in dit artikel wil ik het hebben over honden die ook zonder viezigheid een te sterke lichaamsgeur hebben: ze stinken. En dat is vervelend want je hele huis en auto gaan ernaar ruiken en je vindt het misschien zelfs wel gênant om visite te ontvangen.

Lichaamsgeur

De ene hond heeft een sterkere lichaamsgeur dan de andere en tot op zekere hoogte is dat normaal. Honden met een lange, stugge vacht die ook nog eens graag in het water liggen, kunnen bijvoorbeeld een sterkere geur hebben. Echte stank kan een signaal zijn dat er iets niet pluis is. In de lichaamsprocessen van je hond kunnen verschillende dingen aan de hand zijn waardoor een onaangename geur ontstaat.

Huidinfecties en andere problemen

Als eerste is het belangrijk om bij de dierenarts mogelijke oorzaken uit te laten sluiten. Begin daarvoor zelf met een grondige check waar de stank vandaan komt. Zijn er bijvoorbeeld problemen bij de lipplooien of de oren? Check onder de staart, misschien zijn er problemen met de anaalklieren? Of misschien heeft je hond wel ergens een abces! Ook bepaalde gisten kunnen een huidinfectie geven die stank veroorzaken. Stank kan ook samengaan met andere symptomen zoals jeuk, huidschilfers, haarverlies en een droge of juist vettige huid. Let hier goed op, want dat brengt je dichter bij de oorzaak zodat je die kunt aanpakken.

‘Natte hondenlucht’

Oudere honden kunnen bij het stijgen van de leeftijd sterker gaan ruiken. Dit heeft te maken met de afnemende werking van lever en nieren. Soms kan ook de huid onrustig worden. Een (preventieve) reinigingskuur in de lente en herfst kan helpen om lever en nieren gezond te houden. Drainage Compositum is hier heel geschikt voor.

Hormonen

Een hormonale disbalans kan ook aanleiding geven tot stinken. Vaak zie je dan ook een vettige vacht of kaalheid. Naast behandeling van de dierenarts kun je kruiden en voedingsstoffen gebruiken om de hormonen terug in het gareel te krijgen. Het advies is om te beginnen met het ondersteunen van de lever omdat deze een belangrijke rol speelt in een gezond hormoonsysteem. Leverkruiden, goede vetzuren en kruiden zoals Vitex agnus castus behoren tot de mogelijkheden.

Neem contact op voor een gratis persoonlijk advies!

 Stinken uit de bek

Ook de adem van je hond kan stinken. In de meeste gevallen duidt dit op problemen met de tanden en het tandvlees. Laat dit controleren en behandelen door je dierenarts. Als het gebit in orde is en de geur niet weg, kan de oorzaak een slechte spijsvertering zijn. Kruiden zoals pepermunt, gember en grote engelwortel kun je hier goed bij inzetten. Naast erfelijke aanleg hebben het voer en kauwmateriaal voor je hond een grote invloed op het gebit. Hier is dus zeker wat aan te doen! Lees dit artikel voor meer tips.

Voeding

De voeding van je dier heeft vanzelfsprekend een enorme invloed op de gezondheid en ook op de lichaamsgeur. Ongezonde voeding = ongezonde lichaamsgeur. Overweeg bij een overmatige hondengeur dus zeker om een ander voer te proberen. Hoe natuurlijker, hoe beter.

Speciale shampoo

Als iets stinkt, dan hebben wij mensen de neiging om de geur te gaan maskeren of weg te poetsen met veel zeep. Met een natuurlijke shampoo is dit natuurlijk volledig gerechtvaardigd wanneer je lieveling in een koeienvlaai heeft gelegen. Als je een structureel stinkende hond hebt, is het echter geen goed idee om je hond regelmatig te wassen.

Honden kunnen nóg meer hun best doen om in viezigheid te rollen als ze naar shampoo ruiken.

Wassen met speciale shampoo kan deel uitmaken van een behandelplan bij huidklachten. Shampoos met een sterke lucht zoals zwaar geparfumeerde hondenshampoo (ja het bestaat helaas) of gewone mensenshampoo zijn niet prettig voor je hond. Veel shampoos ontvetten de vacht en dat zorgt voor extra talgproductie waardoor een sterke lichaamslucht alleen maar toeneemt. En daarbij komt nog dat het natuurlijke instinct van een naar tropisch fruit ruikende hond hem zal vertellen zo snel mogelijk in iets stinkends te rollen om van die frisse geur af te komen. Vergeet niet dat honden hele andere geuren lekker vinden, met geur communiceren en veel meer ruiken dan wij!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!