• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Niet voor niets populair: hersenwerk voor paarden

Hersenwerk voor dieren is enorm populair. Het is het meest bekend geworden voor honden, maar ook de populariteit van hersenwerk voor katten, konijnen en paarden is groeiende. Zo heeft hersenwerk voor paarden enorm veel voordelen. Niet alleen voor je paard, maar ook jij kunt hier veel van leren om de samenwerking versterken.

Wat is hersenwerk voor paarden?


Hersenwerk voor paarden is een manier om spelenderwijs met je paard bezig te zijn. Je paard gaat op onderzoek uit tussen verschillende materialen (zoals speeltjes) om iets lekkers te zoeken.
Dit lekkers kan bestaan uit kleine brokjes, grasbrok of stukjes groente.
Veel paarden hebben last van overgewicht. Als dit bij jouw paard ook zo is, kun je ook een gedeelte van de brokjes van de normale maaltijd op deze manier voeren.

Er zijn een aantal populaire hersenwerkjes, zoals een snuffelmat die ook voor honden gebruikt wordt, maar je kunt ook je eigen fantasie de vrije loop laten!

De voordelen van hersenwerk


Tijdens het hersenwerken staan veel van de zintuigen van je paard AAN, zeker de reuk en de tastzin. Ook de hersenen van je paard moeten aan de slag om het lekkers te bemachtigen. Dit is inspannend, maar geeft tegelijk ook een voldaan, ontspannen gevoel.

Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat paarden van nature een flink deel van hun tijd bezig zijn met hun dagelijkse kostje bij elkaar te scharrelen. Het zoeken naar voertjes bij het hersenwerk komt tegemoet aan die behoefte.

Veel paarden hebben een redelijk saai bestaan, waarbij ze in veel dingen van ons mensen afhankelijk zijn: wij bepalen meestal wat er wanneer gebeurt en waar de rit vandaag heen gaat.
Hersenwerken spreekt iets heel anders aan: je paard gaat, onder jouw begeleiding, zelf aan de slag. Zo ontwikkelt zich het probleemoplossend vermogen en de creativiteit van je paard.

Voor jou biedt dit een uniek kijkje in de belevingswereld van je paard. Want hoe je paard een puzzel oplost, zegt nogal wat over zijn persoonlijkheid. Veel paardeneigenaren geven ook aan dat ze door het hersenwerken de band en samenwerking met hun paard zien verbeteren.

Hersenwerk is voor iedereen


Vaak begin je pas met hersenwerk als je paard of jijzelf eventjes niet op een ‘normale’ manier kunnen trainen. Bijvoorbeeld door een blessure of bij een jong of juist ouder paard. Maar eigenlijk voor ieder paard en voor ieder paardenmens is hersenwerk een verrijking van het leven, dus ook voor paarden die onder het zadel trainen.

Bij hersenwerk gaat het niet om een bepaald doel te behalen en dat gebrek aan druk kan echt een verademing zijn voor mens en dier. Het is zelfs heel belangrijk omdat ieder paard anders is. Er is dus niet een vast stappenplan, het blijft maatwerk. Stel dat je paard bijvoorbeeld een van de voorbenen niet mag belasten, dan kun je eraan denken bepaalde aanpassingen te doen, zodat je voorkomt dat hij met z’n voorbeen gaat klauwen.

Nog een reden om per paard een stapsgewijze opbouw aan te houden, is dat je frustratie bij je paard echt wilt voorkomen. En hoe en wanneer die frustratie optreedt (bijvoorbeeld omdat hij het niet begrijpt), is voor ieder paard anders. Zo is er een grote kans dat je bij een jong paard kleine stapjes en korte leermomenten wilt toepassen om het voor iedereen leuk te houden.

Tegenwoordig zijn er workshops die je kunt volgen om je te helpen opstarten met hersenwerk voor paarden of je er verder in te verdiepen. Hier kun je ook terecht als je bijvoorbeeld vragen hebt over jouw specifieke situatie.

Ideeën om te gaan hersenwerken


Hersenwerk is laagdrempelig om mee aan de slag te gaan, maar als je het niet zeker weet of als het vastloopt, is begeleiding een goed idee. Houd vooral in de gaten wanneer je paard hulp of een rustmoment nodig heeft. Maak het in het begin liever te makkelijk en maak kleine stapjes. Dat is beter dan dat je te veel wilt of het te moeilijk maakt en daarmee frustratie uitlokt.

Voordat je start met het echte hersenwerk, zorg je voor een prettige omgeving en vooral voor rust. Het helpt niet als er van alles omheen gebeurt waardoor je paard kan worden afgeleid. Laat je paard ook rustig de spulletjes ontdekken en dwing je paard niet. Als je merkt dat je paard weg wil, heb je grote kans dat hij genoeg heeft gehad en kun je beter stoppen.

Een paar ideeën om mee aan de slag te gaan:

  • Yogamatje rollen
  • De bekende snuffelmat voor honden
  • Grabbelbak met verschillende materialen
  • Zachte stoffen zoals dekentjes kun je ook vouwen en voertjes tussen verstoppen
  • Ballen, bijvoorbeeld voor honden, kun je ook bij elkaar leggen en er voertjes tussen doen
  • Buitenfietsbanden of autobanden
  • Muffinblik met zachte knuffels erop met voertjes erin

Heb je vragen over de gezondheid of het gedrag van je paard? Bel naar ons gratis dierenartsenspreekuur op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 – 10.00!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!