• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Help! Mijn dier moet op rust, hoe houd ik hem bezig?

Als je dier gedwongen rust moet houden vanwege een blessure is dat op z’n zachts gezegd niet prettig. Niemand is gemaakt om in een klein hokje te zitten, het is dan ook niet zo verwonderlijk dat je normaal lieve en gezellige kat, hond of paard niet te genieten is of probeert de tent af te breken. Als verzorger is dat vaak pijnlijk om te zien en hoop je vooral dat je lieveling zich niet juist verder bezeerd.

In dit blog geef ik je een aantal tips waarmee je op een fijne manier je dier kunt bezighouden om zo een rustperiode zo goed mogelijk door te komen!

Rust niet meer van deze tijd?

Een jaar of wat geleden was het heel normaal dat de dierenarts boxrust voorschreef als je paard kreupel liep. Inmiddels weten we gelukkig dat in veel situaties absolute rust lang niet altijd de beste oplossing is. Door al die opgekropte energie in een kleine ruimte kan namelijk alsnog veel kapot gaan en komt het dierenwelzijn onder druk. Daarbij is het ook nog zo dat sommige blessures juist gecontroleerde beweging en belasting nodig hebben om goed te kunnen genezen.

Natuurlijk zijn er blessures waarbij boxrust bij paarden of benchrust bij honden of katten helaas nog steeds onderdeel vormt van het behandelplan. Denk aan botbreuken, pezen die praktisch doorgescheurd zijn of herstel na een zware operatie. Twijfel je? Vraag je dierenarts om verduidelijking en ga in gesprek. Een dierfysiotherapeut kan vaak ook goed begeleiden.

Een paard op boxrust ondersteunen

  • Stop met krachtvoer
    Krachtvoer voor paarden is geconcentreerde energie die je paard nu niet kwijt kan. Als je paard op een pensionstal staat en er last heeft dat de rest het wél krijgt, kan een klein handje geen kwaad.
  • Extra vitaminen, mineralen en eiwitten
    Omdat het lichaam aan het helen is, is de behoefte aan nutriënten wel hoger. Je kunt een goede multivitamine voeren en aandacht besteden aan de eiwitinname, bijvoorbeeld in de vorm van een supplement of extra luzerne.
  • Geef onbeperkt ruwvoer
    Hooi knabbelen houdt je paard bezig en gaat verveling tegen, dus dat is zeker nu belangrijk. Dit kun je nog extra bevorderen door gebruik te maken van een fijnmazig hooinet of 2 hooinetten over elkaar.
    Als je je zorgen maakt over overgewicht bij je paard, kun je de voederwaarde van het hooi laten checken en gedeeltelijk hooi met minder voedingswaarde geven.
  • Gezelligheid in de stal
    Natuurlijk is het leuker om lekker met je paard op pad te kunnen gaan, maar als hij of zij op rust staat, kun je nog steeds quality time hebben. Natuurlijk kun je uitgebreid poetsen. Of een stoel pakken en gezellig bij je paard voor of in de stal gaan zitten. Je kunt een boek hardop lezen of naar de radio luisteren. Zelf TTouch leren is nu ook een uitstekend moment!   Je paard zal het sowieso fijn vinden om niet alleen te hoeven zijn.
  • Paardenspeelgoed
    Wat vermaak in de stal kan ook fijn zijn. Wilgentakken om aan te knagen zijn fantastisch. Er bestaan voerballen waar je een klein beetje lekkers in kan doen en er zijn ballen om mee te spelen. Je kunt ook zelf creatief aan de slag en bijvoorbeeld een lege frisdrankfles ophangen waar je paard mee kan rommelen om er wat lekkers uit te laten komen.
  • Gecontroleerde beweging
    Als je volgens het behandelplan kan en mag gaan bewegen met je paard is dat vaak een spannend moment omdat het soms voelt alsof je met een explosief van zo’n 500 kg aan een touwtje loopt. Het kan helpen om in ieder geval een goed passend hoofdstel te gebruiken en je paard bij de les te houden. Dit kun je doen door regelmatig wat overgangetjes te vragen van stap naar halt, wat langzamer stappen en eventueel een stapje achteruit.

Een hond of kat in de bench ondersteunen

  • Plek van de bench
    Waar je de bench neerzet kan veel uitmaken in hoe rustig je dier zich houdt. In een looppad is niet de beste keuze, maar de meeste honden en katten zitten wel graag een beetje bij hun baasjes. Een achterafplekje is dus ook niet de beste plaats.
  • Maak het knus
    Een bench is eigenlijk maar een verijdelde kooi, maak er daarom een fijn plekje van met dekens. Het kan ook helpen de achterkant en zijkanten te bedekken met doeken zodat er een beetje een holletje ontstaat en je dier zich veilig kan voelen. Pas wel op met dikke kussens of matrassen in de bench omdat dit kan zorgen voor instabiliteit wat het genezingsproces van de blessure juist in de weg kan staan.
  • Voerpuzzels en hersenwerken
    Om je dier bezig te houden zijn voerpuzzels en andere hersenwerkjes ideaal. Zowel het koppie als de neus worden aan het werk gezet, wat een voldaan gevoel geeft zonder het lichaam te belasten.
  • Gezelschap
    Zorg ervoor dat je dier zich niet alleen hoeft te voelen. Installeer jezelf ook regelmatig bij de bench, praat tegen je dier, lees een boek of kijk een film op de tablet!
  • Katten en springen
    Voor katten is benchrust gelukkig zeldzaam, maar het kan ook echt een uitdaging zijn. Het gebeurt regelmatig dat katten de bench vervolgens gebruiken om te klimmen en alles behalve rust houden. Overleg in dat geval met de dierenarts, soms kan een kleine, lege ruimte een betere keus zijn. Haal de meubels dan weg om te voorkomen dat je kat ergens op en af kan springen. Zorg in een bench altijd voor een kleine kattenbak met een lage instap.
  • 2 benches aan elkaar
    Vaak is 1 grote bench alsnog te klein als je daar een ligplaats, drinkbak, voerbakje, wat entertainment en je dier in kwijt moet. Veel benches kun je aan elkaar koppelen en dat kan dan ook een goede keuze zijn!

Pijnmedicatie en ontspannende kruiden

We horen nog regelmatig het idee dat pijnstilling ervoor zorgt dat dieren juist gek gaan doen en zo de blessure belasten. Maar de meeste pijnstilling doet nog meer, namelijk het tegengaan van ontstekingen. Daarnaast heeft pijn een negatief effect op de genezing. Bouw of stop dus nooit zomaar met voorgeschreven pijnmedicatie!

Ontspannende kruiden kunnen zeker helpen deze periode door te komen. Ook hier is het belangrijk om te overleggen, er kunnen namelijk interacties zijn. We helpen je graag met een persoonlijk advies!

Iedere maandag, woensdag en vrijdag en 9.00 – 10.00 hebben wij een gratis dierenartsenspreekuur! Bel naar 023-5348469

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!