• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ebel Pieters
  • Leestijd: 4 minuten

Ontdek de verborgen jager in je kat: het nut van spelen!

Heb jij vandaag al met je kat gespeeld? En als je eerlijk bent, speel je überhaupt vaak met je kat? Veel mensen die dit lezen, zullen moeten toegeven dat ze vaak te lui zijn om met hun kat te spelen. Bijna altijd krijgt de kat hier zelfs de schuld van, met opmerkingen zoals “die van mij speelt niet” of “toen ze een kitten was, speelde ze veel, maar nu ligt ze liever te slapen”. Dit hoor ik vaak van baasjes, maar ik durf te zeggen dat het niet waar is. Waarom? Omdat spelen voor katten een manier is om hun jachtvaardigheden te trainen. Katten zijn van nature jagers en kunnen de drang om te spelen niet weerstaan.

Waarom lijkt je kat niet meer te spelen?

Maar waarom zeggen zo veel baasjes dan dat hun kat niet (meer) speelt? Ze hebben vaak een doos vol speeltjes, maar niets lijkt in de smaak te vallen. Of ze ergeren zich aan al die pluche muisjes die ongebruikt door het huis slingeren. En dit terwijl er in elke kat een jager schuilt! Ruim al die fluffy speeltjes maar op, want die gaat je kat echt niet gebruiken! Je kat heeft namelijk een instinct voor “prooiherkenning”. Ze speelt niet meer met iets dat ze al “gedood” heeft. Daarnaast herkennen veel mensen het spelgedrag van hun kat niet of weten niet hoe ze moeten spelen. Hierdoor lijkt het misschien alsof je kat geen interesse heeft, maar niets is minder waar.

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Het belang van spelen met je kat

Alle katten hebben spel nodig, zelfs de katten die ongeïnteresseerd lijken. Het hoort bij hun oerinstinct. Spelen is essentieel voor een gelukkige en gezonde kat. In het wild besteden katten tot 50% van hun tijd aan jagen, en veel van diezelfde gedragingen zien we terug in hun spel. Voor binnenkatten is het extra belangrijk om dit jachtgedrag te stimuleren, omdat deze instinctieve behoefte ook bij hen nog heel sterk aanwezig is.

Je kat heeft spel nodig voor haar welzijn

Door met je kat te spelen, verminder je stress. Beweging zorgt voor de aanmaak van endorfine, een stofje dat bekend staat als het snelst werkende anti-stresshormoon. Binnen een minuut helpt het om stress te verminderen en heeft het een pijnverlichtende werking. Daarnaast voorkom je verveling, versterk je jullie band, help je je kat om op een gezond gewicht te blijven en houd je je kat fit en gezond. En als laatste: het is vooral ook heel leuk om met je kat te spelen!

Veelvoorkomende misverstanden over katten en spelen

Een groot misverstand is dat veel baasjes wel zogenaamde stand-alone speelgoed in huis hebben (zoals pluchen muisjes, balletjes of veertjes), maar vergeten dat er actie en beweging nodig is om je kat de ware jachtervaring te geven. Een kat in het wild die aan het jagen is, geeft niet steeds duwtjes tegen de muis voordat deze wegrent en zij erachteraan kan rennen, toch? Een prooi zal ook nooit in de richting van de kat lopen, maar juist hard wegrennen. Terwijl veel mensen een speeltje juist naar hun kat gooien in plaats van haar af.

Als je kat niet meteen enthousiast is

Misschien heb je ooit al wel eens in de woonkamer staan zwaaien met een speelhengel. Maar keek je kat je vanaf de bank nog half slaperig aan, gaapte eens, rekte zich uit en liep vervolgens de kamer uit. Jou daar alleen achterlatend met de gedachte: “zie je wel, mijn kat wil niet spelen”.

Waarom je kat niet altijd direct meespeelt

 Als je lang of nog nooit met je kat hebt gespeeld, is het niet gek dat ze niet direct meedoet. Gun haar de tijd en wijs haar niet direct af bij de eerste poging. Het kan ook zijn dat je kat spelen wel leuk vindt, maar dat jij net de verkeerde dingen doet. Je zwaait bijvoorbeeld heel snel heen en weer waardoor je kat snel haar interesse verliest. Of misschien is je kat meer geïnteresseerd in sluipende muisjes in plaats van fladderende vogeltjes. Pas je spel hier dan op aan. Of houd je het speeltje te dicht bij haar neus? Katten zien namelijk niet scherp tot een afstand van ongeveer 30 cm.

Hoe laat je je kat (weer) spelen?

  • Plan een vast speelmoment. Bij voorkeur als de kat zelf actief is. Voor veel katten is dit ’s avonds.
  • Kies een speeltje dat je kat leuk vindt. Katten geven de voorkeur aan natuurlijke materialen zoals echt vachtjes, veertjes of wol. Zoals bijvoorbeeld de speeltjes van Tabby Tijger.
  • Heb geduld. Je kat zal mogelijk eerst aarzelen om mee te doen of niet direct weten wat jij er mee wilt doen. Sommige katten moeten eerst wennen aan iets nieuws. Leg het voorwerp dan gewoon stil in de kamer neer en laat je kat het rustig onderzoeken. Meestal zie je na een paar dagen meer interesse.
  • Speel van je kat af. Gooi speeltjes altijd van je kat af en nooit naar haar toe. Dit geldt ook voor hengels: maak altijd een beweging van je kat af, net zoals een echte prooi zou doen!
  • Zorg voor afwisselend spel. Laat je kat het ene moment heel hard rennen, het andere moment beweeg je heel rustig of verstop je de “prooi” ergens achter.
  • Laat je kat de prooi vangen. Het doel van jagen is het vangen van een prooi. Geef je kat daarom geregeld de kans om het speeltje of de hengel te vangen, anders zal zij snel haar interesse verliezen. Daarom zijn laserlampjes niet geschikt.
  • Bouw het spel rustig af. Stop niet midden in het spel, maar bouw het geleidelijk aan af. Sluit het spel eventueel af door je kat de hengel of het speeltje te laten vangen en daarna een stand-alone speeltje of trappelkussentje aan te bieden waar ze verder mee kan spelen.
  • Kijk goed naar wat je kat leuk vindt. Katten zijn van nature muizenvangers en reageren vaak op bewegingen op de grond. Sommige katten vinden het juist interessant als er iets door de lucht vliegt of langs een kattenmeubel omhoog kruipt. Test vooral uit wat bij jouw kat past.
  • Gebruik kruiden om speeltjes aantrekkelijker te maken. Valeriaan of kattenkruid zijn goede keuzes.
  • Je hebt geen bergen speeltjes nodig. Koop liever twee of drie degelijke speeltjes die echt favoriet zijn bij je kat. Verwissel het ene speeltje na een paar dagen met een andere. Stop de niet gebruikte speeltjes in een doos samen met wat kruiden zodat ze extra interessant worden voor je kat.
  • Een paar minuten spelen per speelmoment is al voldoende. Zeker voor een oudere kat. Jonge kittens hebben meer energie en blijven vaak langer geïnteresseerd.

Voor nog meer speeltips, check deze infographic van kattengedragsexpert Mikel Delgado. Zij schreef het boek “Speel met je kat” gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een makkelijk te lezen boek met veel tips en leuke illustraties.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten. je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

En speelt je kat na het toepassen van deze tips nog steeds niet?

Dan heeft ze waarschijnlijk pijn of voelt ze zich niet veilig in haar omgeving. Laat dit dan de reden zijn om professionele hulp in te schakelen en te achterhalen wat haar dwars zit. Want een gezonde kat, jong of oud, hoort te spelen!

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!