Paardenbloem als superfood
Voor dieren biedt de paardenbloem een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen. De bladeren zijn rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, C en K, evenals belangrijke sporenelementen zoals calcium, ijzer, kalium en magnesium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de algehele gezondheid van dieren, waarbij vitamine A goed is voor het gezichtsvermogen, vitamine C het immuunsysteem ondersteunt en calcium essentieel is voor sterke botten en tanden.
De bladeren bevatten zo’n 20% proteïne (dubbel zoveel als spinazie!). Het wordt ook wel een van de meest complete plantaardige voedingsbronnen genoemd.
De jonge blaadjes van de paardenbloem kun je verwerken in een gemengde salade. Oudere bladeren worden snel taai en de wortel is erg bitter. Deze wordt dan ook meestal verwerkt in kruidentincturen omdat het de meeste werkzame stoffen bevat.
Toepassingen en voordelen
Paardenbloemen bevatten veel bitterstoffen en die hebben als voordeel dat ze de spijsverteringsorganen als het ware warmdraaien voor het verwerken van voedsel: ze zetten het metabolisme alvast in gang. Bitterstoffen stimuleren de aanmaak en afgifte van de spijsverteringssappen zoals maagzuur en gal. Ze verbeteren daarmee de spijsvertering, de opname van nutriënten en de eetlust. Dit kan zinnig zijn bij een verstoorde spijsvertering of winderigheid (naast een kritische blik op de voeding!).
Daarnaast heeft paardenbloem een sterke vochtafdrijvende werking. Dit kan bij verschillende aandoeningen inzetbaar zijn zoals bij bepaalde hartklachten, blaas- en nierproblemen (onder begeleiding van een dierenarts of ervaren kruidentherapeut). Paardenbloem heeft als bijkomend voordeel dat het niet de kalium voorraden uitput, zoals synthetische vochtafdrijvers kunnen doen.
Paardenbloem is een tonicum voor de lever, wat dankbaar wordt ingezet bij klachten waarbij dit orgaan extra ondersteuning nodig heeft. Bijvoorbeeld bij een geschiedenis met overmatig medicijngebruik, jeuk en allergieën en obstipatie.
Gebruik voor verschillende diersoorten
- Paarden
Veel paarden grazen graag paardenbloemen in weilanden. Deze bloemen bieden niet alleen variatie in hun dieet, maar ook voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan hun algehele gezondheid. Paardenbloemen kunnen een natuurlijke aanvulling zijn op het dieet van paarden en helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering.
- Honden en katten
In de juiste hoeveelheid kunnen paardenbloemen gunstig zijn voor huisdieren. De bladeren kunnen een aanvulling zijn op het dieet van honden en katten en bijdragen aan hun algehele gezondheid.
- Konijnen en knaagdieren
Voor dieren zoals konijnen zijn paardenbloemen een smakelijke traktatie. Ze zijn niet alleen voedzaam, maar bevatten ook vezels die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering bij deze knaagdieren. De bladeren en bloemen kunnen een goede aanvulling zijn op het hoofdvoer van konijnen.
- Kippen
Ook pluimvee profiteert van paardenbloemen. De bladeren en bloemen zijn een bron van voedingsstoffen voor kippen. Sommige pluimveehouders laten hun kippen graag rondscharrelen in gebieden waar paardenbloemen groeien.
De bladeren kunnen vers gevoerd worden of gedroogd en verkruimeld worden. Je geeft dan een klein theelepeltje per 10 kilo lichaamsgewicht. Verwerkt in een kruidentinctuur is paardenbloem ook heel geschikt.
Waar moet je op letten?
Hoewel paardenbloemen veel voordelen bieden, zijn er enkele overwegingen. Ten eerste is het essentieel om paardenbloemen te plukken op plaatsen die niet bespoten zijn met chemicaliën of verontreinigd zijn. Ten tweede, hoewel paardenbloemen voedzaam zijn, moeten ze in gematigde hoeveelheden worden gegeven om een overdosis te voorkomen, vooral voor dieren met specifieke gezondheidsproblemen.
Verder is het belangrijk te weten dat er veel look-a-likes zijn van paardenbloem. De meest gangbare planten waarmee paardenbloem verward kan worden zijn weliswaar ongevaarlijk, maar bieden natuurlijk ook niet de voordelen van paardenbloem. Let bij het zoeken van paardenbloem op de getande bladeren. Verder heeft paardenbloem een enkele steel zonder vertakkingen. Bij het plukken is deze hol, met het kenmerkende witte sap. Dit witte sap wil je trouwens niet teveel op je huid krijgen. In grote hoeveelheden is het irriterend voor de huid.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!