• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens
 • Leestijd: 4 minuten

Vaak over het hoofd gezien: paardenbloem als superfood voor dieren

De paardenbloem, een vaak onderschatte en over het hoofd geziene plant, heeft een verrassende reeks voordelen voor dieren. Deze gele bloem, die vaak als een onkruid wordt beschouwd, biedt een schat aan voedingswaarde en gezondheidsvoordelen voor mens en dier. Van konijnen tot paarden, van kippen tot honden en katten, de paardenbloem heeft een divers scala aan toepassingen en biedt een natuurlijke en voedzame aanvulling op hun dieet.

Achtergrond van de paardenbloem

De paardenbloem, wetenschappelijk bekend als Taraxacum officinale, is een meerjarige plant die inheems is in Europa, maar zich over de hele wereld heeft verspreid. Haar kenmerkende gele bloemhoofdjes en pluizige zaden zijn algemeen bekend. Wat vaak als onkruid wordt beschouwd, heeft in feite een rijke geschiedenis in traditionele geneeskunde en culinaire toepassingen. De hele plant is eetbaar en heeft diuretische eigenschappen, waardoor het al eeuwenlang wordt gebruikt voor verschillende gezondheidsvoordelen bij zowel mensen als dieren.

Leuk om te weten

Paardenbloem wordt al eeuwen door verschillende volkeren toegepast. De indianen in Noord-Amerika gebruikten het veelvuldig en tegenwoordig wordt er in Duitsland door de autoriteiten steeds meer erkenning gegeven aan de positieve werking op het maagdarmstelsel.

In diverse talen verwijzen de namen van paardenbloem naar verschillende eigenschappen van de plant. Zo is de Franse naam ‘pis-en-lit’ wat verwijst naar de vochtafdrijvende werking van de paardenbloem. Het Engelse ‘dandelion’ duidt op de grillige vorm van de bladeren: als leeuwentanden. Mogelijk verwijst de Nederlandse naam naar het feit dat paarden over het algemeen het plantje graag eten.

Het belang van de paardenbloem
Uit onderzoek blijkt dat de paardenbloem nummer 1 is voor insecten en daar heeft ook de rest van de natuur (zoals vogels) hun voordeel van. En wist je dat alleen al in Nederland 1000 verschillende soorten paardenbloemen voorkomen, waaronder enkele nogal zeldzame soorten? Zo is de moeraspaardenbloem bijvoorbeeld nog maar op een paar plekken te vinden en groeit de Taraxacum frisicum alleen in Friesland, en nergens anders ter wereld.

Paardenbloem als superfood

Voor dieren biedt de paardenbloem een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen. De bladeren zijn rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, C en K, evenals belangrijke sporenelementen zoals calcium, ijzer, kalium en magnesium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de algehele gezondheid van dieren, waarbij vitamine A goed is voor het gezichtsvermogen, vitamine C het immuunsysteem ondersteunt en calcium essentieel is voor sterke botten en tanden.
De bladeren bevatten zo’n 20% proteïne (dubbel zoveel als spinazie!). Het wordt ook wel een van de meest complete plantaardige voedingsbronnen genoemd.

De jonge blaadjes van de paardenbloem kun je verwerken in een gemengde salade. Oudere bladeren worden snel taai en de wortel is erg bitter. Deze wordt dan ook meestal verwerkt in kruidentincturen omdat het de meeste werkzame stoffen bevat.

Toepassingen en voordelen

Paardenbloemen bevatten veel bitterstoffen en die hebben als voordeel dat ze de spijsverteringsorganen als het ware warmdraaien voor het verwerken van voedsel: ze zetten het metabolisme alvast in gang. Bitterstoffen stimuleren de aanmaak en afgifte van de spijsverteringssappen zoals maagzuur en gal. Ze verbeteren daarmee de spijsvertering, de opname van nutriënten en de eetlust. Dit kan zinnig zijn bij een verstoorde spijsvertering of winderigheid (naast een kritische blik op de voeding!).

Daarnaast heeft paardenbloem een sterke vochtafdrijvende werking. Dit kan bij verschillende aandoeningen inzetbaar zijn zoals bij bepaalde hartklachten, blaas- en nierproblemen (onder begeleiding van een dierenarts of ervaren kruidentherapeut). Paardenbloem heeft als bijkomend voordeel dat het niet de kalium voorraden uitput, zoals synthetische vochtafdrijvers kunnen doen.

Paardenbloem is een tonicum voor de lever, wat dankbaar wordt ingezet bij klachten waarbij dit orgaan extra ondersteuning nodig heeft. Bijvoorbeeld bij een geschiedenis met overmatig medicijngebruik, jeuk en allergieën en obstipatie.

Gebruik voor verschillende diersoorten

 • Paarden
  Veel paarden grazen graag paardenbloemen in weilanden. Deze bloemen bieden niet alleen variatie in hun dieet, maar ook voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan hun algehele gezondheid. Paardenbloemen kunnen een natuurlijke aanvulling zijn op het dieet van paarden en helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering.
 • Honden en katten
  In de juiste hoeveelheid kunnen paardenbloemen gunstig zijn voor huisdieren. De bladeren kunnen een aanvulling zijn op het dieet van honden en katten en bijdragen aan hun algehele gezondheid.
 • Konijnen en knaagdieren
  Voor dieren zoals konijnen zijn paardenbloemen een smakelijke traktatie. Ze zijn niet alleen voedzaam, maar bevatten ook vezels die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering bij deze knaagdieren. De bladeren en bloemen kunnen een goede aanvulling zijn op het hoofdvoer van konijnen.
 • Kippen
  Ook pluimvee profiteert van paardenbloemen. De bladeren en bloemen zijn een bron van voedingsstoffen voor kippen. Sommige pluimveehouders laten hun kippen graag rondscharrelen in gebieden waar paardenbloemen groeien.

De bladeren kunnen vers gevoerd worden of gedroogd en verkruimeld worden. Je geeft dan een klein theelepeltje per 10 kilo lichaamsgewicht. Verwerkt in een kruidentinctuur is paardenbloem ook heel geschikt.

Waar moet je op letten?

Hoewel paardenbloemen veel voordelen bieden, zijn er enkele overwegingen. Ten eerste is het essentieel om paardenbloemen te plukken op plaatsen die niet bespoten zijn met chemicaliën of verontreinigd zijn. Ten tweede, hoewel paardenbloemen voedzaam zijn, moeten ze in gematigde hoeveelheden worden gegeven om een overdosis te voorkomen, vooral voor dieren met specifieke gezondheidsproblemen.

Verder is het belangrijk te weten dat er veel look-a-likes zijn van paardenbloem. De meest gangbare planten waarmee paardenbloem verward kan worden zijn weliswaar ongevaarlijk, maar bieden natuurlijk ook niet de voordelen van paardenbloem. Let bij het zoeken van paardenbloem op de getande bladeren. Verder heeft paardenbloem een enkele steel zonder vertakkingen. Bij het plukken is deze hol, met het kenmerkende witte sap. Dit witte sap wil je trouwens niet teveel op je huid krijgen. In grote hoeveelheden is het irriterend voor de huid.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Paardenbloemen kunnen dus een waardevolle toevoeging zijn voor je dier. Je kunt ze vers of gedroogd voeren als extraatje over het voer. De wortel heeft de grootste gezondheid voordelen en die is het gemakkelijkste gebruiken als tinctuur.
Op die manier laat paardenbloem zich ook goed combineren met andere kruiden zoals Mariadistel, artisjok en kamille.

Bij De Groene Os verwerken we paardenbloem in verschillende middelen en zo ben je verzekerd van het gebruik van kruiden geteeld zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen!

Heb je vragen? We helpen je graag!

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!