• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Top 8 detox-kruiden voor honden en katten

Draineren, ontgiften, ontslakken, detoxen; het zijn allemaal termen voor het uit het lichaam verwijderen van afvalstoffen. Natuurlijk doet het lijf dit zelf ook al, anders zou je op zijn zachtst gezegd niet meer goed functioneren. Toch adviseren we binnen de natuurgeneeskunde om het lichaam hier regelmatig een handje bij te helpen.

Voordelen van reinigende kruiden

Detoxen kan op veel manieren. Bij De Groene Os werken we meestal met fytotherapie, oftewel kruidengeneeskunde.

Kruiden kunnen namelijk op veel verschillende organen en weefsels in het lichaam inwerken. In het geval van detoxen wil je meestal de lever, nieren en het lymfesysteem ondersteunen.

Voor dieren kan een reinigingskuur in het voorjaar en een in het najaar heel zinnig zijn. Vooral dieren die gevoelig zijn voor jeuk, hormonale perikelen of spijsverteringsklachten kunnen hiervan opknappen.

Natuurlijke reinigingsprocessen

De natuur is onderhevig aan seizoenen en het advies om in het voor- en najaar te reinigen is niet uit de lucht gegrepen.

Bij in het wild levende dieren zorgt de zeer sobere voeding aan het eind van de winter voor een soort ‘vastenperiode’. Het lichaam gaat op zijn eigen reserves (of voedselvoorraad) interen, waarbij de in de (bind)weefsels opgeslagen afvalstoffen vrijkomen en het lichaam verlaten. Op deze manier vindt dus een natuurlijke reiniging plaats.

Aan het einde van deze periode van sobere voeding, rond eind februari/begin maart, gaan de voorjaarskruiden zoals paardenbloem, berkenscheutjes en brandnetels weer groeien. Ook heermoes en duizendblad komen weer op. Deze vroege voorjaarsgroeiers zijn vaak rijk aan allerlei mineralen en zorgen voor een diuretisch effect en voor het geleidelijk aansterken van het lichaam. Door deze kruiden wordt het lichaam gestimuleerd om de afvalstoffen die zich gedurende de winterperiode hebben opgestapeld uit te scheiden.

Hoe natuurlijk is het eten van kruiden voor carnivoren?

Honden en katten in een natuurlijke omgeving knabbelen vaak aan verschillende kruiden en doen daarmee al aan zelfmedicatie. Maar ook via de maag- en darminhoud van hun prooidieren krijgen ze plantmateriaal binnen. Helaas hebben de dieren waarvan het vlees afkomstig is dat wij aan onze honden en katten voeren veel minder de mogelijkheid tot het grazen aan allerlei verschillende kruiden en planten en kan het dus een heel goed idee zijn om deze kruidenmiddelen aan je dier toe te dienen.

Top 8 reinigende kruiden

  1. Zwarte bes (Ribes nigrum)
    Het gebruikte deel van de zwarte bes in de kruidengeneeskunde is bijzonder. Normaal gesproken worden de wortels of bladeren gebruikt, maar bij de zwarte bes zijn het de knoppen. Juist in deze knoppen zit enorm veel kracht. Dit heet gemmotherapie. Ribes nigrum heeft antioxidatieve effecten en werkt ontstekingsremmend via de bijnierschors. Niet echt de klassieke manier van detoxen dus, maar wel heel zinnig!
  2. Paardenbloem (Taraxacum officinalis)
    De bladeren van deze plant bevatten veel kalium waardoor ze de nieren stimuleren. Door de rijke aanwezigheid van bitterstoffen werkt de paardenbloem stimulerend op de lever en galproductie en daarmee op de gehele spijsvertering. De bittere smaak wekt ook de eetlust op.
  3. Mariadistel (Silybum marianum)
    Mariadistel is een bijzonder detoxkruid omdat het naast een stimulerende werking op de spijsvertering ook wordt gebruikt om de lever een boost te geven. Het kan ingezet worden om het herstel te ondersteunen bij toxische leverschade door chemicaliën, chemotherapie en bepaalde vergiftigingen.
  4. Guldenroede (Solidago virgaurea)
    De naam Solidago is afgeleid uit het Latijnse woord ‘solidare’, dat ‘heel maken’ betekent. Er zijn aanwijzingen dat al sinds de Middeleeuwen guldenroede als geneeskrachtige plant werd gebruikt bij blaas en -nieraandoeningen.Guldenroede bevordert de doorstroming in de urinewegen en helpt het uitscheiden van toxinen. Hierdoor is het dus zeker zinnig bij infecties en steenvorming.
  5. Berk (Betula alba)
    De berk hoort traditioneel gezien bij het voorjaar. Vroeger dronk men berkensap als reinigingskuur. Berk werkt diuretisch (vochtafdrijvend) en ontzurend via de nieren en blaas. Hierdoor wordt het al sinds tijden niet alleen gebruikt bij reumatische klachten en artritis, maar ook bij blaasinfecties en nierstenen.Huidig onderzoek heeft het verhogende effect op de urineproductie bevestigd. Het bijzondere aan berk is dat het de nieren niet irriteert, iets wat sommige andere middelen wel kunnen doen. Dit maakt het een heel veilig kruid; er zijn nog geen bijwerkingen van bekend.
  6. Vliezige hokjespeul (Astragalus membranicus)
    Dit kruid heeft misschien niet zo’n populaire naam en is ook niet zo bekend, maar heeft wel veel nuttige eigenschappen.In de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) worden bepaalde soorten Astragalus al eeuwenlang gebruikt. Deze plant heeft een immuunregulerende werking, is leverbeschermend, werkt diuretisch en vaatverwijdend. Hierdoor is het door de eeuwen heen bij veel klachten toegepast. Door artsen wordt het o.a. ingezet als ondersteunende therapie bij nierfalen, hartklachten en bijwerkingen ten gevolge van chemotherapie.
  7. Artisjok (Cynara scolymus)
    Artisjok ken je misschien alleen als groente, maar in de kruidengeneeskunde is het een dankbaar toegepaste plant. Het heeft een breed werkingsgebied op zowel de lever als de nieren: het helpt bij spijsverteringsklachten zoals misselijkheid winderigheid en het verbetert de galstroom. Verder lopen er onderzoeken naar het effect bij IBS (Irritable Bowel Syndrome (prikkelbare darm syndroom)). Het lijkt erop dat artisjok de symptomen zoals buikpijn, kramp, een opgeblazen gevoel en obstipatie kan verminderen.
  8. Engelwortel (Angelica archangelica)
    De prachtige naam Angelica archangelica dankt de plant aan een combinatie van het woord ‘engelkruid’ (het zou beschermen tegen boze geesten) en archangelica, dat naar ‘aartsengel’ verwijst. Er doet een legende de ronde waarin verteld wordt hoe aartsengel Raphaël in een droom was verschenen bij een monnik en deze wortel had aanbevolen om te beschermen tegen de pest.Engelwortel wordt in vele kruidenmengsels toegepast vanwege de antioxidatieve werking van de wortel en de positieve invloed op het maagdarmkanaal. Het heeft een beschermende en versterkende werking op de maag. De eerder genoemde bitterstoffen bevorderen de eetlust en spijsvertering.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.


Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!