• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Top 8 detox-kruiden voor honden en katten

Draineren, ontgiften, ontslakken, detoxen; het zijn allemaal termen voor het uit het lichaam verwijderen van afvalstoffen. Natuurlijk doet het lijf dit zelf ook al, anders zou je op zijn zachts gezegd niet meer goed functioneren. Toch wordt binnen de natuurgeneeskunde regelmatig geadviseerd om het lichaam hiermee een handje te helpen.

Voordelen van reinigende kruiden

Detoxen kan op veel manieren. Bij De Groene Os werken we meestal met fytotherapie, oftewel kruidengeneeskunde.

Kruiden kunnen namelijk op veel verschillende organen en weefsels in het lichaam inwerken. In het geval van detoxen wil je meestal de lever, nieren en het lymfesysteem ondersteunen.

Voor dieren kan een reinigingskuur in het voorjaar en een in het najaar heel zinnig zijn. Vooral dieren die gevoelig zijn voor jeuk, hormonale perikelen of spijsverteringsklachten kunnen hiervan opknappen.

Natuurlijke reinigingsprocessen

De natuur is onderhevig aan seizoenen en het advies om in het voor- en najaar te reinigen is niet uit de lucht gegrepen.

Bij in het wild levende dieren zorgt de zeer sobere voeding aan het eind van de winter voor een soort ‘vastenperiode’. Het lichaam gaat op zijn eigen reserves (of voedselvoorraad) interen, waarbij de in de (bind)weefsels opgeslagen afvalstoffen vrijkomen en het lichaam verlaten. Op deze manier vindt dus een natuurlijke reiniging plaats.

Aan het einde van deze periode van sobere voeding, rond eind februari/begin maart, gaan de voorjaarskruiden zoals paardenbloem, berkenscheutjes en brandnetels weer groeien. Ook heermoes en duizendblad komen weer op. Deze vroege voorjaarsgroeiers zijn vaak rijk aan allerlei mineralen en zorgen voor een diuretisch effect en voor het geleidelijk aansterken van het lichaam. Door deze kruiden wordt het lichaam gestimuleerd om de afvalstoffen die zich gedurende de winterperiode hebben opgestapeld uit te scheiden.

Hoe natuurlijk is het eten van kruiden voor carnivoren?

Honden en katten in een natuurlijke omgeving knabbelen vaak aan verschillende kruiden en doen daarmee al aan zelfmedicatie. Maar ook via de maag- en darminhoud van hun prooidieren krijgen ze plantmateriaal binnen. Helaas hebben de dieren waarvan het vlees afkomstig is dat wij aan onze honden en katten voeren veel minder de mogelijkheid tot het grazen aan allerlei verschillende kruiden en planten en kan het dus een heel goed idee zijn om deze kruidenmiddelen aan je dier toe te dienen.

Top 8 reinigende kruiden

 1. Zwarte bes (Ribes nigrum)
  Het gebruikte deel van de zwarte bes in de kruidengeneeskunde is bijzonder. Normaal gesproken worden de wortels of bladeren gebruikt, maar bij de zwarte bes zijn het de knoppen. Juist in deze knoppen zit enorm veel kracht. Dit wordt ook wel gemmotherapie genoemd. Ribes nigrum heeft antioxidatieve effecten en werkt ontstekingsremmend via de bijnierschors. Niet echt de klassieke manier van detoxen dus, maar wel heel zinnig!
 2. Paardenbloem (Taraxacum officinalis)
  De bladeren van deze plant bevatten veel kalium waardoor ze de nieren stimuleren. Door de rijke aanwezigheid van bitterstoffen werkt de paardenbloem stimulerend op de lever en galproductie en daarmee op de gehele spijsvertering. De bittere smaak wekt ook de eetlust op.
 3. Mariadistel (Silybum marianum)
  Mariadistel is een bijzonder detoxkruid omdat het naast een stimulerende werking op de spijsvertering ook wordt gebruikt om de lever een boost te geven. Het kan ingezet worden om het herstel te ondersteunen bij toxische leverschade door chemicaliën, chemotherapie en bepaalde vergiftigingen.
 4. Guldenroede (Solidago virgaurea)
  De naam Solidago is afgeleid uit het Latijnse woord ‘solidare’, dat ‘heel maken’ betekent. Er zijn aanwijzingen dat al sinds de Middeleeuwen guldenroede als geneeskrachtige plant werd gebruikt bij blaas en -nieraandoeningen.Guldenroede bevordert de doorstroming in de urinewegen en helpt het uitscheiden van toxinen. Hierdoor is het dus zeker zinnig bij infecties en steenvorming.
 5. Berk (Betula alba)
  De berk hoort traditioneel gezien bij het voorjaar. Vroeger dronk men berkensap als reinigingskuur. Berk werkt diuretisch (vochtafdrijvend) en ontzurend via de nieren en blaas. Hierdoor wordt het al sinds tijden niet alleen gebruikt bij reumatische klachten en artritis, maar ook bij blaasinfecties en nierstenen.Huidig onderzoek heeft het verhogende effect op de urineproductie bevestigd. Het bijzondere aan berk is dat het de nieren niet irriteert, iets wat sommige andere middelen wel kunnen doen. Dit maakt het een heel veilig kruid; er zijn nog geen bijwerkingen van bekend.
 6. Vliezige hokjespeul (Astragalus membranicus)
  Dit kruid heeft misschien niet zo’n populaire naam en is ook niet zo bekend, maar heeft wel veel nuttige eigenschappen.In de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) worden bepaalde soorten Astragalus al eeuwenlang gebruikt. Deze plant heeft een immuunregulerende werking, is leverbeschermend, werkt diuretisch en vaatverwijdend. Hierdoor is het door de eeuwen heen bij veel klachten toegepast. Door artsen wordt het o.a. ingezet als ondersteunende therapie bij nierfalen, hartklachten en bijwerkingen ten gevolge van chemotherapie.
 7. Artisjok (Cynara scolymus)
  Artisjok ken je misschien alleen als groente, maar in de kruidengeneeskunde is het een dankbaar toegepaste plant. Het heeft een breed werkingsgebied op zowel de lever als de nieren: het helpt bij spijsverteringsklachten zoals misselijkheid winderigheid en het verbetert de galstroom. Verder lopen er onderzoeken naar het effect bij IBS (Irritable Bowel Syndrome (prikkelbare darm syndroom)). Het lijkt erop dat artisjok de symptomen zoals buikpijn, kramp, een opgeblazen gevoel en obstipatie kan verminderen.
 8. Engelwortel (Angelica archangelica)
  De prachtige naam Angelica archangelica dankt de plant aan een combinatie van het woord ‘engelkruid’ (het zou beschermen tegen boze geesten) en archangelica, dat naar ‘aartsengel’ verwijst. Er doet een legende de ronde waarin verteld wordt hoe aartsengel Raphaël in een droom was verschenen bij een monnik en deze wortel had aanbevolen om te beschermen tegen de pest.Engelwortel wordt in vele kruidenmengsels toegepast vanwege de antioxidatieve werking van de wortel en de positieve invloed op het maagdarmkanaal. Het heeft een beschermende en versterkende werking op de maag. De eerder genoemde bitterstoffen bevorderen de eetlust en spijsvertering.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

12 reacties

 1. Helem schreef:

  Ik ben de bouillon aan het maken en heb de multivitamine besteld..
  Is deze detox nou ook nodig dan voor een hond zonder eetlust?,ik hoor het graag

  • Melody Cool schreef:

   Bedankt voor je reactie!
   Als een hond opeens geen eetlust heeft zou ik niet als eerste aan een detoxkuur denken. Er zijn wel kruiden die de eetlust kunnen opwekken. Wat zijn de klachten bij deze hond precies? En zijn jullie al bij de dierenarts geweest? Ik denk graag met je mee voor een uitgebreider advies! Je kunt dan het beste mailen naar info@degroeneos.nl

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 2. Heidi Segers schreef:

  Na een antibiotica kuur is de jeuk terug gekomen.
  Wat kan ik doen om hem terug stabiel te krijgen..

 3. Sascha schreef:

  Hallo Melody.
  Ik wil je wat vragen over de Detox ik heb 3 katten Niena siamees 6 jr, Beauty brit x europeus 4jr, Mozes siamees 2jr.
  Ik had hiervoor een Siamees die aan nierfalen is overleden, voor hij dat kreeg had hij vaak diarree.
  Ik ben heel vaak bij de dierenarts geweest en kreeg vaak middeltjes en ik beloofde mijn kat dat hij gezond word.
  Die belofte kon ik niet na komen ik vind het zo verschrikkelijk erg voor hem, eigenlijk heb ik hem de dood in gejaagd.
  Omdat ik dom en te weinig wist over geneeskunde.
  Wat ik nu allemaal weet had ik toen moeten weten dan was het niet zover gekomen.
  Ik vertrouw huisartsen niet meer met zijn troep.
  Het is alweer enkele jaren geleden ,maar als ik erover begin heb ik daar nog steeds verdriet van.
  Hij was alles voor mij een geschenk uit de hemel hij was een engel.
  Ik heb veel van hem geleerd in plaats hij van mij, hij blijft altijd in mijn hart en steek altijd een kaarsje voor hem aan.
  Mijn katten wil ik gezonden houden en ga niet wachten tot ze klachten krijgen en dan pas er iets aan doen.
  Ik wil dat voor blijven ze hebben niet het eeuwige leven.
  Voor hun zijn de jaren zo voorbij.
  Ik ga ook niet meer naar een huisarts ik vertrouw meer in de chinese kruiden en homeopathie.
  Voor mij zelf ook.
  Ik heb gedacht om Detox te gebruiken om ze te ontgiften te zuiveren, ik heb gelezen wat het allemaal doet voor het lichaam.
  Nou is mijn vraag of er bijwerking aan vast zit ?
  Anders begin ik er niet aan.
  Mijn katten krijgen naturea lands cat & kitten 75% meat 0 granen er zijn ook brokjes gedroogd vlees 98% vlees die zien er nog beter uit maar niet te koop in nederland alleen online die zou ik kunnen gebruiken als snoepjes want ze zijn wel duurder.
  Zeker als je meer katten hebt.
  Af en toe geef ik ze tartaar en gestoomde zalm soms eten ze dat maar echt dol zijn ze er niet op.
  En blik vlees eten ze ook niet, soep wel maar het vlees laten ze liggen.
  Darf heb ik in begin vaak geprobeerd lusten ze niet.
  Ze lusten wel snoepjes en katten pudding maar daar ga ik vanaf en zoek iets wat gezond is.
  Misschien bio vitamine snoepjes ?
  Mozes lust wel yoghurt , karnemelk en kefir-melk drinkt alleen uit mijn glas.
  Mijn Mozes is heel intelligent hij is half kat ,half hond ,half mens hij slaapt altijd bij mij onder dekbed het is mamas kindje 🙂
  Tips zijn altijd welkom voor mijn kindjes elk jaar laat ik ze controleren.
  Groetjes Sascha en tot horens 🙂

 4. Melody Cool schreef:

  Beste Sascha,

  Wat een verhaal! Uiteindelijk proberen we allemaal het beste voor onze dieren te doen. Denk dat we daarbij allemaal achteraf gezien iets anders zouden doen. Ik zou echt proberen dat schuldgevoel los te laten, zowel jij als je dier hebben daar niks aan.

  Een detox kun je zien als preventieve gezondheidszorg. We raden het wel alleen aan bij dieren die gezond zijn. Het lichaam wordt als het ware aan het werk gezet extra te gaan reinigen en dat kost best wat energie.
  Bijwerkingen kunnen dan ook zijn dat dieren wat vermoeid zijn. Dit geven mensen ook vaak aan als ze een reinigingskuur doen. Dit hoort tijdelijk te zijn.
  Interacties met geneesmiddelen zijn ook mogelijk omdat veel medicijnen worden gemetaboliseerd in de lever. Dit kan dan ook beter niet gelijktijdig.

  Ik hoop dat je hiermee verder kunt! Als je nog specifieke vragen hebt, hoor ik het graag!
  Met vriendelijke groet,
  Melody

 5. Gonny schreef:

  Mijn kat heeft erg last van jeuk (ik ben met de dierenarts bezig te onderzoeken wat de oorzaak is).
  Ik begrijp uit jullie verhaal dat een detox haar kan helpen. Het verontrust me alleen dat berk in jullie rijtje staat. Ik heb begrepen dat xylitol giftig is voor katten en xylitol komt uit het sap van de berk. Hoe staan jullie daar tegenover?

 6. Monique schreef:

  Mijn hond Lady heeft sinds 1 maand opeens rood/bruin rond de ogen en strepen lopend vanuit dr ooghoeken naar beneden, alle vier de poten ook en dr sik en vulva ook. Nu heb ze al verschillende medicijnen van de dieren gehad, waaronder ook allergiepillen, maar het lijkt niet over te gaan! Ze heeft dit nog nooit gehad, al ruim zeven jaar dat ze bij me is nog nooit! Ik snap er niks van….kan iemand mij helpen? Zou een reinigingskuur wat voor haar zijn?

  • Aukje van Willigen schreef:

   Beste Monique,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je hond hier last van heeft.
   De klachten die je omschrijft kunnen een aanwijzing zijn voor een verstoorde darmgezondheid, daar ligt namelijk in onze visie de basis van allergieën.
   Van invloed op darmgezondheid zijn zaken zoals voeding, stress, leefomstandigheden en/of medicatie, belangrijke dingen om naar te kijken.
   In dit blog kan je hier meer over lezen: https://degroeneos.nl/drie-belangrijkste-pilaren-natuurgeneeskundig-advies-uitgelegd/

   We hebben ook een blog geschreven Stappenplan naar gezonde darmen, daar kan je informatie vinden over hoe wij kijken naar darmgezondheid en hoe deze te verbeteren. Voor het verbeteren van de darmgezondheid hebben we een darmprotocol opgesteld, daarover vind je in het blog ook meer informatie. Reiniging komt hier ook in voor, echter wil je daarvoor eerst werken aan andere zaken.
   https://degroeneos.nl/stappenplan-naar-gezonde-darmen/

   Mocht je een gericht advies van ons willen dan kan dat ook, hiervoor kan je ons Groene Kennis Consult aanvragen, dan kijkt ons team van natuurgeneeskundig veterinair therapeuten en een holistisch dierenarts, met je mee.

   Ik hoop je zo weer een stapje verder geholpen te hebben.
   Veel succes!

   Met vriendelijke groeten,
   Aukje, de Groene Os

 7. Verhaegen Julia schreef:

  Hallo ik heb een dringende vraag
  Mijn hondtje 14 jaar oud heeft een zwaar probleem met heel harde stoelgang en heeft veel pijn als hij moet gaan wat kan ik daar aandoen mijn dierenarts geeft ducolax 3 keer per dag en pijn medicatie meloxoral en om de twee dagen moet ik lavement geven dan heeft hij veel pijn
  Dit duurt al een maand en word maar niet beter
  Weet u iets anders wat ik nog kan doen iets van kruiden dat kan helpen want dit is het niet
  Graag u antwoord
  Alvast bedankt Groetjes
  Hoop op antwoord

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Julia,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je hond hier last van heeft!

   Zonder oorzaak kunnen we je helaas geen duidelijk advies geven. En dit lijkt me toch een acute situatie die qua behandeling bij een dierenarts thuishoort. Obstipatie is vaak gerelateerd aan voeding (bijvoorbeeld te weinig vezels), vochtgebrek, te weinig beweging maar ook fysieke oorzaken kunnen een grote rol spelen. Misschien is het een fijne overweging om een natuurlijk werkende dierenarts naar je hond te laten kijken (https://www.holistischedierenartsen.nl/index.php?page=Dierenartsen&sid=1 )? Ik kan me voorstellen dat de voeding kritisch onder de loep moet worden genomen en dat er wellicht ondersteuning mogelijk is met kruiden maar ook bijvoorbeeld acupunctuur of osteopathie.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 8. Anisa schreef:

  Goedemorgen,

  Ik heb een kat (kruising ragdoll/Britse korthaar) die gele ogen heeft en een Geel bakkie. Hij braakt af en toe (niet elke dag) gisteren bloed laten prikken en vandaag de uitslag.. ik Iwas benieuwd of er hier ervaringen zijn met meverziektes? En evt kruiden die geschikt zijn? Hoor graag van je/jullie. Liefs Anisa

Laat een reactie achter