• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

5 subtiele manieren waarop dieren spierpijn laten zien

Als je bedenkt dat, afhankelijk van de diersoort en conditie, zo’n 45% van het lichaam uit spieren bestaat, dan is het niet zo gek dat ook je hond, kat of paard weleens spierpijn heeft. Als je zelf spierpijn hebt, kun je besluiten om extra goed voor jezelf te zorgen, bijvoorbeeld met wat rustig bewegen, een warm bad en extra gezonde maaltijden. Voor dieren ligt dit uiteraard anders, ze kunnen niet zelf een warm kruikje maken en daarom is het goed om de signalen van spierpijn bij je dier te leren herkennen.

Oorzaken spierpijn en blessures

Spieren zijn bij elke beweging van het lichaam betrokken. Er kan dan ook van alles aan de hand zijn als je het vermoeden hebt dat je dier pijn heeft. Ga dan ook bij twijfel naar de dierenarts.

Spierpijn kan ontstaan door schade aan de spieren bij een plotselinge, onverwachte beweging, deze spierpijn komt vaak plotseling op. Spierpijn na fysieke inspanning komt daarentegen langzaam op gang. Deze vorm van spierpijn komt eigenlijk door hele kleine haarscheurtjes in de spieren. Als het lichaam aan het werk gaat om de scheurtjes te herstellen, neemt de spiermassa toe. We vertellen hier meer over in ons blog over spieropbouw en spierherstel.

Spierpijn bij dieren

Spierpijn kan ook te erg zijn. Bij te grote schade kunnen er allerlei andere klachten ontstaan. Als je spierpijn ziet bij je dier ben je waarschijnlijk te ver gegaan in de training. Na een doeltreffende training hoeft je dier geen spierpijn te hebben. Maar vaak zie de de spierpijn over het hoofd. Onthoud dat dieren over het algemeen meesters zijn in het verbergen van pijn. Let daarom op deze signalen:

  1. Veranderingen in de gang
    De manier waarop een dier beweegt, zegt veel over hoe een dier zich voelt. Honden, katten en paarden zullen alleen hun gebruikelijke gang veranderen als daar een reden voor is. Neem veranderingen in de gang dan ook altijd serieus: hinken, kreupelen, afwijkingen in het afwikkelen van hoef of poot, het naar buiten gooien van een poot en stijfheid. Maar veranderingen kunnen ook veel subtieler zijn. Bijvoorbeeld dat je pas ziet dat iets niet helemaal lekker loopt als ze beginnen te draven of rennen. Je kunt er dan niet altijd helemaal de vinger op leggen wat het is. Vaak is er een geoefend oog voor nodig om te kunnen ontdekken wat er pijn doet en waar.
  2. Veranderingen in gedrag
    Zelf heb ik laatst een spier in m’n rug gigantisch verrekt. Ik was daardoor ongelofelijk chagrijnig. Pijn kost een hele hoop energie en kan mens en dier een kort lontje geven. Dit kan zich uiten naar de verzorgers van het dier, maar ook naar andere dieren. En dat is ook wel logisch. Een dier met pijn voelt zich kwetsbaar en wil dan geen polonaise (zoals spelende soortgenoten) aan zijn lijf. Naast chagrijnig gedrag, kunnen dieren ook sloom overkomen, alsof ze geen zin hebben om te gaan lopen, spelen of rijden.
  3. Veranderingen in houding
    Ook een verandering in houding kan verschillen van opvallend tot erg subtiel. Zo valt een dier dat met zijn rug gebold of juist weggedrukt staat vaak wel op. Maar ook het niet meer vierkant kunnen staan of het anders verdelen van gewicht kan duiden op spierpijn.
  4. Veranderingen in haarrichting
    Dit is een van de meest subtiele signalen van spierklachten. Patronen in de haarrichting worden beïnvloed door de vorm van de spieren die hieronder liggen. Als een spier niet goed kan functioneren of geblesseerd is, kan zo’n spier erg strak gaan staan. Soms kun je dit ook voelen. Dit veroorzaakt een trekkend effect aan de huid en dat zie je ook aan de vacht. Als er meer chronische problemen zijn waarbij de spieren erg gespannen zijn, kan dit invloed hebben op de doorbloeding in dat gebied. Door de slechte circulatie kunnen dan een droge, schilferige vacht en huid ontstaan.
  5. Minder willen worden aangeraakt
    Als een dier dat normaal graag geborsteld en geaaid wil worden dit plotseling niet meer wil, moet dit een rode vlag zijn. Dit kan vrij lokaal zijn. Zo kan bij honden de achterkant van de hamstrings (loopt over de achterkant van de achterpoten) vaak erg gespannen zijn.

Wat kun je doen bij spierpijn?

Bij spierpijn die ontstaan is omdat je hond te enthousiast achter een konijn heeft aangerend (echt gebeurd) of omdat je paard een intensieve clinic heeft gereden, kun je je dier heel goed met natuurlijke middelen inwendig ondersteunen. Vanwege de Claimsverordening mogen we je er hier niet meer over vertellen.

Wil je advies?

Is er meer aan de hand of weet je niet zeker waar je dier last van heeft? Ga dan eerst naar de dierenarts voor een goede diagnose. Daarna kun je vaak met natuurlijke middelen een hoop verbetering krijgen.

Ook uitwendig kun je verlichting brengen bij spierpijn. Denk hierbij aan fysiotherapie, massage, Ttouch en acupunctuur! 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!