• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Zo verbeter je het spierherstel en daarmee de spieropbouw van je dier

Dieren bewegen door samenwerking van botten, spieren en gewrichten. De spieren worden aangestuurd door signalen vanuit de hersenen en de zenuwen. Sterke spieren zijn een aandachtspunt in verschillende situaties. Natuurlijk bij sport, training of een andere vorm van zware fysieke belasting, maar ook bij het gezond houden van het lichaam. Bij bepaalde aandoeningen aan de gewrichten zoals bij artrose, HD en patella luxatie zijn sterke spieren extra belangrijk om de gewrichten te kunnen ontlasten.

 

 

 

Hoe werkt beweging?

Een spier verbindt twee botten en loopt via het gewricht dat tussen deze botten ligt van het ene bot naar het andere. Als een spier samentrekt, trekt ze aan de botten waaraan ze is bevestigd en er ontstaat beweging. Veel spieren vormen antagonistische paren: een buigende en een strekkende spier. De buigende spier ‘sluit’ het gewricht (verkleint de hoek verkleint tussen de twee botten) en de strekkende spier zorgt voor de tegengestelde beweging.

De reden dat antagonistische paren nodig zijn is dat spieren alleen kunnen samentrekken, maar niet uit zichzelf weer kunnen uitrekken. Een paar tegenwerkende spieren lost dit probleem op. Als bijvoorbeeld de biceps samentrekt, is de triceps ontspannen en wordt hij uitgerekt. Als de arm weer gestrekt moet worden, spant de triceps zich en wordt de gespannen biceps weer uitgerekt.

Spieren bestaan uit weefsels die krachtig kunnen samentrekken zodat dieren kunnen bewegen en de inwendige organen zoals hart en bloedvaten goed kunnen werken. Er zijn hiervoor 3 soorten spieren:

 • Skeletspieren
  Skeletspieren vormen het grootste deel van de spiermassa. Een hond heeft bijvoorbeeld meer dan 500 skeletspieren! De skeletspieren zijn meestal met het bot verbonden door middel van een pees. Deze spieren worden bewust aangestuurd om te bewegen. Vanwege het uiterlijk van de spiervezels onder de microscoop worden dit ook wel dwarsgestreepte spieren genoemd.
 • Hartspier
  Het hart heeft een eigen soort spierweefsel. De functie is duidelijk: door het ritmisch aanspannen van de hartspier wordt je bloed door je lichaam gepompt. Het hartspierweefsel kun je niet bewust aansturen, maar lijkt qua structuur meer op de dwarsgestreepte spier dan op de gladde spier.
 • Gladde spieren
  Gladde spieren komen voor in de wanden van bloedvaten, luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Gladde spieren kunnen ook niet bewust aangestuurd worden, maar reageren op prikkels uit het zenuwstelsel. Gladde spieren zorgen voor een langzame golfachtige beweging die zorgt voor het transporteren van bloed, lucht en voedsel.

Glad spierweefsel ziet er onder de microscoop anders uit dan dwarsgestreept spierweefsel. Het gladde spierweefsel bevat spoelvormige cellen met een grote centrale kern.

Het nut van spierschade

Tijdens een intensieve inspanning zoals training worden de spieren beschadigd. Er komen kleine haarscheurtjes in de spiervezels. Het lichaam herstelt dit door rust en nutriënten. Hier zijn verschillende voedingsstoffen extra belangrijk voor, maar dit komt verderop aan de orde. Daarnaast komen er bij zware fysieke belasting meer afvalstoffen vrij die op verschillende manieren moeten worden opgeruimd door het lichaam.Tijdens de herstel van de spieren worden de spieren sterker en neemt de spiermassa toe.

Wat is spierpijn?

Er zijn twee soorten spierpijn: vroege en verlate spierpijn.

Vroege spierpijn is een brandend gevoel in de spieren dat ontstaat tijdens of vlak na inspanning. Deze spierpijn wordt veroorzaakt door een opstapeling van melkzuur in de spieren die de zenuwuiteinden prikkelen. Melkzuur is een afvalstof die ontstaat bij het maken van energie uit glucose. Deze afvalstof wordt afgebroken in de lever. Als er meer melkzuur wordt geproduceerd dan de lever af kan breken, hoopt het melkzuur zich op in de spieren en ontstaat verzuring. Er kan dan kramp ontstaan.

De andere vorm van spierpijn is verlate spierpijn. Deze spierpijn ontstaat 24 tot 48 uur na inspanning. Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in de spiervezels, waardoor de spieren pijn doen en minder belastbaar zijn. Deze scheurtjes zorgen er op den duur voor dat de spier sterker wordt. Het lichaam gaat de scheurtjes herstellen en er ontstaat een supercompensatie. Dat wil zeggen dat het lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau en zich voorbereidt op de volgende zware belasting door extra spiervezels aan te maken.

Spierpijn kan natuurlijk ook te erg zijn. Bij te grote schade kunnen er allerlei andere klachten ontstaan. Als je spierpijn opmerkt bij je dier, ben je in de training waarschijnlijk te ver gegaan. Een doeltreffende training hoeft absoluut geen spierpijn te veroorzaken.

Het lichaam helpen herstellen

Het lichaam vlot helpen herstellen, kan dus helpen om de spieren soepel te houden en sterk te maken. De volgende voedingstoffen zijn hierbij extra van belang:

 • Aminozuren
  We beginnen met de meest bekende. Bij aminozuren is namelijk de hele hype rondom proteïneshakes ontstaan.
  Er zijn twee soorten aminozuren: essentiële en niet-essentiële aminozuren. De niet-essentiële aminozuren kan het lichaam zelf maken, de essentiële moeten via de voeding binnenkomen.
  Aminozuren zijn eigenlijk de bouwstenen van eiwitten en eiwitten zijn weer de bouwstenen voor het lichaam. Het lichaam gebruikt aminozuren voor tal van processen, maar vooral voor herstelwerkzaamheden, zoals die voor de spieren. Voor de beste werking kan een supplement dat rijk is aan aminozuur het beste kort (binnen 2 uur) na de training gegeven worden.
 • Chlorofyl
  Chlorofyl is de groene bladkleurstof in bijvoorbeeld spinazie, maar ook in algen. Chlorofyl heeft een reinigende werking doordat het allerlei toxische stoffen aan zich kan binden en afvoeren. Het werkt dan ook afvoerend op de afvalstoffen die vrijkomen als spieren hard aan het werk zijn. Chlorofyl heeft ook nog een aantal andere nuttige eigenschappen. Zo ondersteunt het de aanmaak van rode bloedlichaampjes en verbetert het de zuurstofopname.
 • Vitamine C
  Vitamine C is betrokken bij de vorming van collageen. Collageen geeft stevigheid aan spieren, pezen en de huid. Daarnaast is het ook nog eens een krachtige antioxidant.
 • Antioxidanten
  Antioxidanten zijn niet één stof, maar eigenlijk een groep van verschillende stoffen die dezelfde eigenschappen hebben.
  Antioxidanten zijn belangrijk omdat ze vrije radicalen die in verhoogde mate vrijkomen bij zware inspanning kunnen insluiten en afvoeren. Ze helpen de spieren afvalstoffen op te ruimen na de training.
 • Magnesium
  Magnesium is een verzorgend mineraal voor de spieren. Daar waar calcium gebruikt wordt om de spieren aan te spannen, is magnesium weer nodig om de spier te kunnen ontspannen. Daarnaast speelt magnesium een belangrijke rol bij de ATP- vorming. ATP’s zijn de energie-eenheden die de spier gebruikt. Magnesium is in totaal bij ruim honderd processen in het lichaam betrokken. Relevant voor sport is bijvoorbeeld ook nog de rol die het speelt bij de elektrolytenbalans.
 • Vitamine E
  Vitamine E is misschien wel een van de bekendste antioxidanten en om die reden wordt het veel gebruikt om het spierherstel te ondersteunen. Maar deze vitamine is om meerdere reden een heel interessante stof: vitamine E heeft een rol in de energiehuishouding, het is namelijk nodig voor de zogenaamde cel-ademhaling: de uitwisseling van de gassen zuurstof en kooldioxide in de cel. Het voorziet organen, waaronder de hartspier, van zuurstof waardoor het uithoudingsvermogen verbetert. Daarnaast bevordert vitamine E de bloedcirculatie en is het belangrijk voor de overdracht van zenuwimpulsen.

De Groene Os heeft prachtige producten voor soepele spieren! Vanwege de Claimswetgeving kan ik die hier helaas niet noemen. Wil je advies? Neem contact met ons op!

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

20 reacties

 1. Judy Knepper schreef:

  Goedemorgen,

  Heb n Toller van bijna 12 met neurologisch probleem in onderrug. Ook Achterhand zeer onstabiel. Orthomanueel dierenarts geweest. Wervelkolom is manueel rechtgezet en laat m zoveel mogelijk zwemmen en oefeningen doen voor achterhand. Dierenarts is niet voor creatine. Zegt slecht voor nieren. Wil jullie product wellicht proberen voor ik keer anabolen geef, je moet iets.. Zijn er nare bijwerkingen te verwachten? Bevat hoog gehalte aan plantaardige eiwitten. Op voerwijzer.com zeggen ze dat niet gezond is voor n hond is en beter dierlijke eiwitten kunt geven zoals vers vlees, wat ik ook geef samen met brokken. Kunnen deze eiwitten ook schadelijk zijjn voor nieren?
  Graag uw eerlijke reactie.
  M.vr.gr. Judy knepper

 2. Alicia Lievens schreef:

  Hoi ik heb een hondje van 6 kg en die heeft een spierziekte, hij krijgt nu van da mestinon wat al aardig werkt.. ze raad aan anabolen te proberen voor de spieren .. maar ben daar niet zo voorstander van.. is dit net zo werkzaam als anabolen op termijn.. en wat kunnen de plantaardige eiwitten kwaad tegenover de eiwitten die in vlees zitten.. is dit bevordelijk voor het hart van ons hondje hij heeft een lichte ruis door zijn ziekte.. soms valt hij ineens om doordat hij zich verslikt omdat zijn spieren niet zo sterk zijn.
  Gr

 3. sonja van krevel schreef:

  Heb een grote hond van 32 kilo met cushing en bijna geen spieren meer in de achtrerhand, kan ik nog iets doen om dat te verbeteren>

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Sonja,

   Bedankt voor je bericht.
   We sturen je een email met onze persoonlijke reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 4. Jeanine Scheurink schreef:

  Mijn dwergteckel heeft een hernia gehad met verlamming van de achterhand.
  Ze is herstellende en loopt alweer een paar stappen.
  Haar spieren zijn verzwakt en ik ben dus geinteresseerd in Uw produkt voor opbouw van de spieren.
  Graag hoor ik van U, mvg
  Jeanine

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Jeanine,

   Bedankt voor je bericht, we sturen je een email met onze inhoudelijke reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 5. Jacqueline schreef:

  Ik heb een roemeens hondje kruising van 6 kg, er is bij haar HD geconstateerd ( ze heet nog geen last) echter ze heeft allergie dierlijke eiwitten , Is hier eventueel een middel voor? vast bedankt Jacqueline

 6. Melody Eveleens schreef:

  Beste Jacqueline,

  Wat vervelend! Wat is nu het behandelplan tegen de HD?
  Het is niet helemaal op te lossen, maar er zijn nog wel mogelijkheden om haar zo gezond mogelijk oud te laten worden. Er bestaan vegetarische glucosamine supplementen, daar zou je eens naar kunnen zoeken. Verder is fysiotherapie ook een hele goede om de spierfunctie zo goed mogelijk te houden zodat die het gewricht stevigheid bieden.
  Kruiden kunnen helpen mocht ze toch last krijgen, bijvoorbeeld COX Compositum. En een goede voeding met toch zo hoog mogelijke kwaliteit eiwit voor de spieren.

  Met vriendelijke groet,
  Melody

 7. Nathalie Van Gelder schreef:

  Ik heb een Mechelse herder van 10 jaar met de ziekte van Cushing (tumor bij de hypofyse) artrose aan alle poten en spondylose in de rug. De laatste weken gaat ze ineens erg achteruit met krachtverlies in de achterpoten. Ze zakt er regelmatig doorheen, vooral na het liggen. Ze krijgt al rimadyl van de da en ik geef haar omega 3 van Doils joint en glucosamine van Pharmadog. En ook nog D3. Wat kan kan ik nog meer geven?

 8. Samantha schreef:

  Hallo,

  Ik heb een oude Jack Russell van ongev 15 jr. Zij heeft een stijve onderrug en achterhand.(artrose) Ook zakt zij geregeld door haar achterpoten, spagaat. Wat kan ik hieraan doen zodat ze weer wat soepeler wordt en niet meer door de achterpoten zakt? Ze krijgt voor de pijn prednisolon (phen-pred). Ik hoop dat u wat voor mijn oude hondje kan betekenen. Ik had op een forum gelezen over Groene os spier support en spier herstel maar kan deze producten helaas niet meer vinden. Graag hoor ik van u. Mvg

 9. Jan schreef:

  Hallo,

  Wij hebben een Tsjechoslowaakse Wolfhond van 12,5 jaren jong.
  Hij word wankel in zijn achterbenen en heupen.
  Gelukkig heeft hij geen pijn.
  Er is duidelijk minder spiermassa.
  Is er speciale voeding of zijn er natuurlijke supplementen om de spiermassa weer wat terug te “kweken”?

  Mvg. Jan

 10. Harrie Beeker schreef:

  Vraagje, hebben een teckel van bijna 9 jaar, na een forse inspanning heeft ze een aantal dagen een versnelde ademhaling, hart en longen zijn goed (echo en scan gaven dit aan). Wat raadt U aan?

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemorgen Harrie,

   Dit kan vele oorzaken hebben, ik raad aan contact op te nemen met een Holistische dierenarts om te kijken waar het probleem zit en het op een holistische wijze te behandelen.
   Op http://www.holistischedierenartsen.nl ziet u een overzicht van dierenartsen bij u in de buurt.
   Ik wens u veel succes!

   Groeten,
   Valéry team De Groene Os

 11. Renee de Korte schreef:

  Goedemorgen, onze hond heeft sinds kort een verminderde nierwerking, waar zij medicatie voor krijgt. Zij had al artrose en spondylose waardoor haar spieren behoorlijk zijn afgenomen in vooral haar achterpoten. Zij zakt er ook wel wat vaker doorheen Wat kan ik haar geven om haar spieren weer sterker te maken, aangezien veel eiwitten niet goed zijn voor een hond met verminderde nierwerking. Ze krijgt ook speciaal voer voor nieren en darmen, want zij heeft ook ibd.
  Ze is bijna 12. Het is zo lastig, want wat voor het eengoed is , is voor het andere weer niet goed. Ik hoor graag van U .
  Met vriendelijke groet,R de Korte

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemorgen Renee,

   Bedankt voor je vraag,
   Ik zou je willen vragen om te bellen met ons gratis dierenartsenspreekuur om meer informatie hierover te krijgen, helaas kan ik dat op deze manier niet doen in verband met de Europese Claims verordening.
   Het dierenartsenspreekuur is iedere maandag/woensdag en vrijdag van 09:00 tot 10:00, je krijgt hierbij onze holistisch werkende dierenarts aan de telefoon die jouw verder kan helpen met de klacht of goed door kan verwijzen naar iemand die je kan helpen.

   Met vriendelijke groet en veel succes!
   Valéry, team De Groene Os

Laat een reactie achter