• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Rust roest: beweging voor het oudere paard

De meeste mensen doen het wat rustiger aan naarmate ze ouder worden. Hardlopen wordt bijvoorbeeld vervangen door Nordic walking. Bij het ouder worden is het essentieel voor een goede gezondheid om te blijven bewegen en hetzelfde geldt voor oudere paarden. Daarbij kunnen wel wat aanpassingen en ondersteuning in het bewegingsregime nodig zijn.

Oudere paarden

Als je je paard al heel lang hebt, kun je er vaak mee lezen en schrijven. Oudere paarden hebben een bepaalde wijsheid over zich. Tegelijkertijd kunnen ze ook als geen ander eigenwijs zijn. Hierdoor zijn ze vaak een goede leermeester, ze laten zich niet zonder meer van alles vertellen. Naast mentale veranderingen zijn er bij het ouder worden ook lichamelijke veranderingen. Dit is belangrijk om te weten zodat je er met het trainen rekening mee kunt houden.

Hart en bloedvaten
Mens en dier hebben naarmate ze ouder worden een steeds lager wordende maximum zuurstofopname in vergelijking met jongere mensen en dieren. Dit komt door veranderingen in het cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten). Het hart van een senior krijgt een lagere maximum hartslag. Dit zorgt ervoor dat een ouder paard sneller vermoeid raakt van een training met een hoge intensiteit.

Temperatuur regulatie
Net zoals mensen zweten paarden door hun huid om tijdens beweging de interne lichaamstemperatuur te reguleren. Onderzoek toont aan dat oudere paarden minder goed hun lichaamstemperatuur kunnen regelen en tijdens beweging minder goed het vermogen hebben om af te koelen. Oververhitting lijdt tot een hogere hartslag en een langere hersteltijd om weer op de juiste temperatuur te komen. Er is dan ook kans op stofwisselingsklachten zoals spierbevangenheid.

Botten en gewrichten
Artrose is de meest voorkomende klacht aan het bewegingsapparaat bij oudere paarden. Vanzelfsprekend heeft dit invloed op de fysieke prestaties en hoe je het paard moet trainen.

Dikke, opgezette gewrichten en (ochtend)stijfheid die verergert bij kou zijn vaak de eerste symptomen. Als er inderdaad sprake blijkt te zijn van artrose is er geen genezing mogelijk, maar zijn er wel maatregelen en middelen die kunnen helpen om verdere achteruitgang te voorkomen en het kraakbeen dat nog gezond is ook gezond te houden.

Juist bij artrose is beweging erg belangrijk om verdere achteruitgang te voorkomen. Beweging bevordert namelijk de doorbloeding en stofwisseling in de gewrichten. Overbelasting moet wel voorkomen worden, omdat de klachten daar juist door verergeren.

9 tips voor de training

Om je oudere paard zo goed mogelijk te laten bewegen, zijn hier een aantal tips:

 1. Neem de tijd voor de warming-up. Als je met je senior aan een specifieke oefening werkt, neem dan de tijd om de training langzaam en gestructureerd op te bouwen.
 2. Wees je ervan bewust dat bij een intensieve training je oudere paard sneller moe kan worden. Vermijd lange aaneengesloten perioden van intensieve training. Een flinke galop of als vanouds die mooie dressuurlijnen rijden kunnen meestal nog wel, maar geef je paard dan ook ruim voldoende tijd om te herstellen.
 3. Werk eens met een hartslagmeter. Zoek eerst de hartslag in rust uit. Meet dan een paar keer de hartslag op na het rijden en kijk hoe lang het duurt voordat je paard weer is afgekoeld en de hartslag terug is op het normale niveau.
 4. Vermijd intensief rijden met oudere paarden als het buiten erg warm is.
 5. Houd je oudere paard extra goed in de gaten voor tekenen van uitdroging, zeker als het warm is. Tekenen van uitdroging zijn bijvoorbeeld droge slijmvliezen, droge mest en opstaande huid.
 6. Als je paard last heeft van artrose, besteed dan extra veel aandacht aan de warming-up, zeker als het koud is of als je paard op stal heeft gestaan.
 7. Zorg voor zo veel mogelijk vrije uitloop, het liefst in een weiland, omdat de stapjes die een paard maakt tijdens het grazen de perfecte beweging is om stijfheid te voorkomen. Als een weiland niet mogelijk is, kan er misschien gedacht worden aan een uitloop aan de stal of een paddock.
 8. Net zoals voldoende tijd nemen voor de warming-up, is extra tijd voor de cooling-down voor je senior ook wel zo fijn!
 9. Denk ook eens aan andere activiteiten met je senior zoals samen wandelen, grondwerk, massage of Ttouch of Tteam.

Hulp van buitenaf

Om je oudere paard zo lang mogelijk fit te houden, kunnen supplementen uitkomst bieden. Omdat de spijsvertering vaak wat achteruit gaat, kan extra aanvoer van vitaminen en mineralen nuttig zijn. Een multivitamine is voor veel oudere paarden een goed begin om de weerstand op peil te houden en zo fit mogelijk te blijven.

Glucosamine Complex kan gebruikt worden om de gewrichten gezond te houden. De toegevoegde vitamine C, calcium en magnesium helpen bij het bewegen en het sterk houden van botten en gewrichten. Voor het beste resultaat kan dit middel gecombineerd worden met Trias Omega. Dit zijn essentiële vetzuren uit plantaardige bron die veel functies in het lichaam hebben, waaronder het in goede conditie houden van het bewegingsapparaat. Het is een gezonde en smakelijke aanvulling op het voer.

Heb je vragen? We helpen je graag met een advies voor je senior!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

15 reacties

 1. Desiree van den Berg schreef:

  Heel goed artikel, alleen mis ik wel de leeftijd vanaf wanneer dit gaat gelden, Natuurlijk is het ene paard eerder oud als de ander, maar met welke leeftijden moet je met bovenstaande rekening houden?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Desiree,

   Bedankt voor je reactie!
   Het is inderdaad lastig hier een algemene richtlijn voor te geven. Vanaf een jaar of 16 kun je de fysieke veranderingen al gaan merken. Sommige paarden zijn dan echter nog hartstikke fit. Toch zou ik vanaf ongeveer die leeftijd rekening gaan houden met b.v. extra tijd voor warming up en cooling down.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 2. Miranda schreef:

  Met 16 al?
  Paarden en pony’s hetzelfde? Pony’s zijn toch sterker en worden gemiddeld ouder!
  Mijn 26jarige B pony loopt nog steeds haar menlessen en gaan op buitenrit.
  Wordt nog onder zadel gereden!
  Rust roest

  Ze staat 24/7 buiten onbeperkt hooi
  En senior 18+ muesli
  Ze doet het nog steeds erg goed!

  Super pony

  • Melody Cool schreef:

   Eens Miranda! Voor de meeste pony’s zal die leeftijd hoger liggen. Daarom is het ook zo lastig hier algemene richtlijnen voor te geven.
   Wat fijn dat je pony zo goed gaat!

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 3. Patricia schreef:

  Mijn grote KWPN-merrie van bijna 24 jaar beweegt ook iedere dag maar heeft wel dikke benen achter.
  Na een ernstig Einschussbeen vorige maand blijft dat been dikker. Vochtafdrijvers helpen tijdelijk, geen blijvend resultaat.
  Wat zou ik haar kunnen geven om het achtergebleven vocht af te drijven en stalbenen te verminderen?

 4. Daniela schreef:

  Hallo

  Mijn paard is al bijna 30 en doet het als een super knollie.
  In de zomer krijgt ie wei en pavo 18 + en dan ziet ie er als 18 jaar uit.In de winter is het altijd een drama maar daar is de laaste jaar verandering in gekomen. In de winter kreeg ie terug val en nu is ie lekker vol hij krijgt 2 soorten mais speciaal voor paarden er zit in een zelfs luzerner in een pavo 18 + en subliem senior met zonnenbloem olie of lijnzaad olie en hier doet ie een party goed op. Energie zat als oe na de wei of op de wei staat.Hij blijft altijd buiten 24/7 maar met slecht weer staat ie op stal.
  Het enige wat ie heeft is traan ogen helle jaar door weet iemand mss hoe ik dit kan verminderen

  • Jolanda schreef:

   Hallo Daniela! Beetje laat, maar ik las deze blogpost net. Mijn paard is ca. 25 jaar oud en had ook altijd loopogen. Ik heb zijn ogen lange tijd schoongemaakt met warme calendulathee. Omdat het een chronisch probleem leek had ik geen hoge verwachting. Het was dus doorzetten, denk wel twee maanden, maar nu blijven zijn ogen vrijwel schoon. Zonder iedere dag schoon te hoeven maken. Je kunt de gedroogde calendula (goudsbloem) blaadjes kopen bij een natuurwinkel. Hoop dat je er wat aan hebt.

 5. Maris schreef:

  Er zit degelijk verschil tussen paarden en pony’s. Wij hebben hier 2 pony’s van 21. Er zit precies een week tussen. De ene dartelt, rent en maakt joligge bokkesprongen met de jongere paarden en pony’s en de ander rent snel naar een rustig plekje in de wei en wil met rust gelaten worden.

 6. Naomie schreef:

  Hoii
  Ik heb een 18 jarig paard met artrose. Hij heeft 2 maanden geleden een blessure opgelopen. Hij had eerst heel dik been en liet zijn achterhand vallen en hij zat op zijn rug op 4 plekken vast. Inmiddels zijn we weer aan het rijden. Maar omdat hij artrose heeft weet ik niet zo goed hoe ik hier mee om moet gaan… hij heeft het in zijn linker achter been.

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemorgen Naomie,
   Wat vervelend zeg, is er al een dierenarts of een therapeut bij geweest?

   Hartelijke groet,
   Suus Bettink

 7. Lucienne schreef:

  we hebben een paard van 22 . Heeft de eerste tekenen van Cushing. Hij staat 24/7 op de wei, met een schuilstal. De laatste 2 jaar is hij wel minder geworden. Dat merk je vooral tijdens het rijden, hij is strammer . Om de warmte kwijt te kunnen tijdens het rijden scheren we bij hem de buik en de borst streek, zo kan hij zijn warmte kwijt en is hij minder kortademig. We rijden alleen buiten met hem, dressuur hoeft niet mee, maar af en toe een sprongetje is hij wel voor in. . Omdat zijn gebit slechter wordt ( kiezen los) rijden we hem op een hackamore met korte scharen. Eten gaat overigens prima, ook hooi. Voor extra vitaminen krijgt hij PAVO vit korrel, een handje per dag en een pondje ponybrok .

 8. Conny schreef:

  Mijn paard is nu 23 ik heb haar vanaf haar 11de ongeveer. Ze had voorheen nooit dressuur gelopen. Ze wordt nog elke keer beter en ziet er top uit. Ze gaat nog gewoon mee op wedstrijd.

Laat een reactie achter