Effectieve strategieën om hotspots aan te pakken
Hotspots zijn als de vervelende kabouters van de hondenwereld. Je gaat ’s avonds naar bed en er ligt een blije, gezonde hond in z’n mand te slapen, maar als je ’s ochtends beneden komt, vind je een onrustig dier met een grote, natte, ontstoken plek in z’n vacht. Hotspots kunnen heel heftig zijn en plotseling opkomen.
Hotspots
Hotspot is spreektaal voor pyotraumatische dermatitis. Deze naam geeft eigenlijk goed aan wat er aan de hand is:
pyo= etter
traumatisch = beschadiging
dermatitis = ontsteking van de huid
Ook de Engelse term hotspot, letterlijk hete plek, is toepasselijk omdat zich echt een warme ontstoken plek vormt.
Hoe ontstaat een hotspot?
Typisch aan een hotspot is dat de ontsteking ontstaat door het krabben en likken van de hond zelf. De oorzaak is vaak een klein wondje of jeuk. Deze jeuk kan ontstaan na een vlooienbeet of door een allergische reactie. Zeker bij terugkerende hotspots moet er aan een (voedsel)allergie gedacht worden. Ook oorproblemen (ontsteking, mijten) kunnen een aanleiding zijn.
Door deze prikkels gaat de hond krabben, likken en knauwen waardoor de plek groter wordt en een natte ontsteking ontstaat. Er begint dan een vicieuze cirkel, want door het nare gevoel dat de hotspot oplevert, zal de hond er nog meer aan gaan zitten. In ernstige gevallen kan het zelfs flink pijn doen, de hond gaat dan piepen als de plek aangeraakt wordt.
Een andere oorzaak die mee kan spelen is stress. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan paniek door bijvoorbeeld verlatingsangst of ernstige frustratie leiden tot zelfverwonding. Een wondje dat hierdoor ontstaat, kan aanleiding geven tot een hotspot. Als het zelfmutilatie op de poten is, kan likgranuloom ontstaan.
Ras en vachttype
Iedere hond (en in zeldzame gevallen zelfs een kat) kan een hotspot krijgen. Het lijkt echter vaker voor te komen bij honden met een dichte ondervacht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Herders, Berner Sennenhonden en Labradors. Honden met erg veel ‘drive’ maar weinig uitdaging, kunnen gevoelig zijn voor neurotisch gedrag en daarmee ook voor huidproblemen door zelfverwonding.
Doorbreek de vicieuze cirkel
Natuurlijk moet de onderliggende oorzaak behandeld worden, mogelijke allergieën moeten worden uitgezocht en vlooien bestreden. Op het moment dat de hotspot er is, moet er ook snel gehandeld worden om verdere irritatie te voorkomen.
Het kan nodig zijn om de hond een kap om te doen om verdere schade te voorkomen. Ook moet de plek zelf behandeld worden:
- Bij een lange vacht knip je de haren rondom de wond kort, zo kan er zuurstof bij komen en komt er minder vuil in.
- Was de plek met een natuurlijke ontsmettende shampoo om de huid te zuiveren. Dep daarna droog met een schone, zachte doek.
- Klei, zoals groene leem, is de perfecte wondverzorging. Het helpt de huid te genezen en trekt vuil uit de wond. Daarbij vormt het een beschermende, maar ademende laag. Sommige kleiproducten worden aangevuld met kruidenextracten waardoor het ook een ontstekingsremmende en jeukstillende werking heeft.
- Vergeet de inwendige ondersteuning van het immuunsysteem niet! Het is verstandig om alleen naar antibiotica of prednison te grijpen als het écht nodig is omdat de bijwerkingen en gevolgen heel vervelend kunnen zijn.
- Kruiden zoals kattenklauw (Uncaria tomentosa), Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis) en rode zonnehoed (Echinacea purpurea) kunnen helpen om de immuunfunctie te stimuleren.
Hoe kun je een hotspot voorkomen?
Als je hond gevoelig blijkt voor hotspots kun je deze alleen voorkomen als je de oorzaak (allergie, vlooien, wondje, stress) uitzoekt en oplost. Zeker het grondig uitzoeken van een allergie kan best wat voeten in de aarde hebben. Onthoud dat als een hond een vlooienallergie heeft, één vlooienbeet al genoeg kan zijn om een heftige reactie uit te lokken.
Hotspots kunnen makkelijker ontstaan bij veel vocht en weinig zuurstof. Een goede vachtverzorging is belangrijk om deze invloeden minder kans te geven. Honden met een dichte ondervacht zijn vaak ook de honden die graag en veel in het water te vinden zijn. Het is vaak een gebed zonder end om een hond uit het water te houden en de vraag is ook of jij en je hond daar gelukkig van worden.
Probeer de hotspotgevoelige hond na de wandeling wel goed af te drogen. Ga regelmatig naar de trimmer om overtollig haar uit te laten dunnen. Borstel zelf regelmatig de vacht en controleer daarbij de huid. Behandel kleine plekjes snel zodat het geen grotere problemen oplevert.
Een droge, geïrriteerde huid is vatbaarder voor grotere problemen zoals hotspots. Gezonde voeding, aangevuld met extra omega 3, 6 en 9, kan de huid helpen verbeteren.
Hulp nodig
Vanwege de Claimswetgeving mogen we je op deze plek geen extra informatie geven over de besproken stoffen. We helpen je echter wel graag met een persoonlijk advies!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!