• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Paardenbloem- Taraxacum officinalis

Historie
Paardenbloem wordt al eeuwen door verschillende volkeren toegepast. De indianen in Noord-Amerika gebruikten het veelvuldig en tegenwoordig wordt er in Duitsland door de autoriteiten steeds meer erkenning gegeven aan de positieve werking op het maagdarmstelsel.
In diverse talen verwijzen de namen van paardenbloem naar verschillende eigenschappen van de plant. Zo is de Franse naam Pis-en-Lit wat verwijst naar de vochtafdrijvende werking van de paardenbloem. Het Engelse Dandelion duidt op de grillige vorm van de bladeren: als leeuwentanden. Mogelijk verwijst de Nederlandse naam naar het feit dat paarden over het algemeen het plantje graag eten.

Culinair
De jonge blaadjes van de paardenbloem kunnen worden verwerkt in een gemengde salade. Oudere bladeren worden snel taai en de wortel is erg bitter. Deze wordt dan ook meestal verwerkt in kruidentincturen omdat het de meeste werkzame stoffen bevat.

Gebruik
De bladeren van deze plant bevatten veel kalium waardoor ze de nieren stimuleren. Door de rijke aanwezigheid van bitterstoffen werkt de paardenbloem stimulerend op de lever en galproductie en daarmee op de gehele spijsvertering. Juist de bittere smaak wekt ook de eetlust op.
De paardenbloem is bij uitstek een voorjaarsplant en is dan ook geschikt om te gebruiken als onderdeel van een reinigingskuur.

Dieren
Door de zuiverende werking is de paardenbloem te vinden in middelen met een reinigend effect op de lever en de nieren en wordt het ingezet bij hoefbevangenheid, huidproblemen en aandoeningen aan de gewrichten. Door de leverbeschermende werking wordt het zeer veel toegepast.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

2 reacties

 1. Luc Desmet schreef:

  Onze Llasa Apso pup eet paardenbloemen , dit ras heeft soms nierproblemen. Dit is preventieve medicatie. Zou hij dit bewust doen?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Luc,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat mooi om dit te lezen! Ja, dieren weten vaak intuïtief heel goed wat ze nodig hebben! Als je googelt op zoopharmacognosie (zelfmedicatie bij dieren) dan gaat er een wereld voor je open op dit gebied.

   Hartelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter