De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Sleutel tot een goede gezondheid: help de darmflora van je hond of kat

Het spijsverteringsstelsel van een dier moet gezond zijn om ziekten te voorkomen. De spijsvertering heeft verschillende functies in het lichaam, zo is de darm o.a. de eerste en belangrijkste barrière om ziekten en ziekteverwekkers buiten te houden. De darmflora speelt hierbij een belangrijke rol.

Hoe spijsvertering werkt

Het spijsverteringsstelsel heeft grofweg 3 functies:

 • Vertering van voedingsstoffen
 • Opname van voedingstoffen uit de darm in de bloedbaan
 • Het voorkomen dat indringers het lichaam binnenkomen

Tussen de tijd waarop het voedsel in de maag terechtkomt en het als afvalproducten in de vorm van ontlasting het lichaam verlaat, hebben zich duizenden chemische processen in de darmen afgespeeld. Deze processen staan onder sterke invloed van darmbacteriën.

De spijsvertering begint als je hond of kat het voedsel kauwt en dit vervolgens in de maag terecht komt. Voordat deze voedselmassa naar de dunne darm gaat, geeft de pancreas enzymen af die de voedselmassa helpen veteren. Hierdoor kan de darmwand de voedingsstoffen makkelijker opnemen. De galblaas, die tegen de lever aanligt, geeft gal af wat de vetvertering bevordert.

Wat de dunne darm niet opneemt, voert de dikke darm af, Maar daarvoor neemt de dikke darm nog een bepaalde hoeveelheid water uit de voedselmassa op. Als er in dit deel van de darm problemen zijn, kan gemakkelijk diarree ontstaan.

De rol van voeding

Dat wat je je dier voert is van grote invloed op de gezondheid van de darmen. Het beïnvloedt het slijmvlies en de darmflora en daarmee het afweersysteem van het lichaam.

Het dieet van je huisdier is van invloed op het bevorderen of juist verminderen van ontstekingsprocessen in het lichaam. Wat je voert heeft ook invloed op de doorlaatbaarheid van de darm. De doorlaatbaarheid van de darm beïnvloedt de mate waarin nutriënten worden opgenomen, maar ook of eventuele indringers of toxines de bloedbaan in kunnen komen. Deze doorlaatbaarheid is dus erg belangrijk voor de gezondheid.

Verse, soort specifieke voeding

Voeding die ontstekingen vermindert is verse voeding die globaal past bij de diersoort én is afgestemd op het individuele dier. Dat betekent dat een herbivoor zoals een paard geen vlees krijgt en een carnivoor zoals een kat juist hoofdzakelijk vlees en geen granen. Het verse aspect van voer is belangrijk omdat een dergelijk dieet veel enzymen en levende nuttige stoffen zoals bacteriën bevat die de darmflora en een goede spijsvertering stimuleren. Honden en katten die deze stoffen moeten missen doordat ze alleen brokken en blikken krijgen, hebben vaak bij het minste of geringste diarree.

We hebben al veel geschreven over vers vleesvoeding voor honden en katten. Zoals

Food for thought over honden
Food for thought over katten
Wat zouden honden en katten moeten eten?

Daarnaast kunnen we je het boekje Voer voor Carnivoren van dierenarts Tannetje Koning van harte aanbevelen om hier meer over te weten te komen.

Spijsverteringsproblemen bij honden en katten

Ook honden en katten kunnen problemen krijgen met de spijsvertering zoals:

 • Problemen met het voer (zoals intoleranties) /overeten/ verkeerd eten (afval)
 • Voedselallergieën
 • Parasitaire infecties, virus- of bacterie-infecties
 • IBS (Irritable Bowel Syndrome) oftewel prikkelbare darmsyndroom
 • Inslikken van vreemde voorwerpen
 • Stofwisselingsziekten
 • Pancreatitis (alvleesklierontsteking), aandoeningen aan nieren en lever
 • Colitis (ontsteking dikke darm)
 • Gastritis (ontsteking maagontsteking

Bepaalde maatregelen zoals het voeren van extra vezels en zorgen voor voldoende beweging kan helpen met het voorkomen en verminderen van klachten.

Waarom probiotica belangrijk zijn voor een goede gezondheid

Naast enzymen en hormonen die nodig zijn voor de vertering en opname van voedingsstoffen zijn bacteriën uit de darm essentieel om het voedsel te benutten. Het is hierbij belangrijk dat de ‘goede’ bacteriën in grotere aantallen aanwezig zijn dan de ‘slechte’. Deze goede bacteriën hebben een belangrijke rol in hoe het immuunsysteem functioneert. Als de balans de verkeerde kant opslaat, kunnen de volgende klachten ontstaan:

 • Chronische of steeds terugkerende diarree
 • Regelmatig overgeven
 • Uitdroging door vochtverlies
 • Droge, geïrriteerde, jeukende huid
 • Seizoensgerelateerde allergieën
 • Sloomheid, weinig energie
 • Winderigheid
 • Slechte adem of lichaamsgeur
 • Slechte vacht

In deze gevallen kan, naast andere maatregelen, een probiotica helpen. Neem contact op advies voor een individueel advies!

Supplement versus voeding of yoghurt

Voor het voorkomen van klachten en het verminderen van ontstekingen in de darmen is verse voeding het beste. Rauw-vlees-voeding en zeker stukken zoals boekmaag, bevatten veel nuttige bacteriën. Dit is dan ook de basis en de meest natuurlijke probiotica die er is voor een hond of kat.

De meeste yoghurt is ongeschikt als probiotica omdat het volkomen stuk gepasteuriseerd is en maar eenzijdige bacteriestammen bevat. Echte rauwe zuivel of kefir kan wel helpen. Een probioticasupplement kan als boosterkuur worden toegepast omdat het een hoge dosering en brede samenstelling van bacteriestammen bevat.

Regelmatig een probiotica voeren kan verschillende voordelen hebben zoals zorgen dat de goede bacteriën de overhand blijven houden. Hierdoor helpt dit middel het immuunsysteem om ziekteverwekkers buiten de deur te houden en om voedingsstoffen op te nemen waardoor het de algemene gezondheid en fitheid ondersteunt. Het kan helpen om de huid en vacht te verbeteren en spijsverteringsklachten te verminderen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

2 reacties

 1. Elisabeth swaegers schreef:

  Wat is probiotica. En hoe weet ik waar dat inzit. Danknu

Laat een reactie achter