• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 5 minuten

Spanning tussen katten: hoe om te gaan met rivaliteit

Ik hoor klanten in mijn praktijk best vaak zeggen: “mijn katten spelen regelmatig heel ruw met elkaar, maar ze hebben geen ruzie hoor”. Maar is dat wel echt zo? Van nature zijn katten geen sociale dieren, tenzij ze uit hetzelfde nest komen of samen zijn opgegroeid. Vaak zie je dat wanneer twee volwassen katten aan elkaar geïntroduceerd worden, ze niet zo goed met elkaar overweg kunnen. Als je geluk hebt tolereren ze elkaar maar het kan dus ook voor onderlinge spanningen zorgen.

Territorialiteit en de bronnen van spanning tussen katten

In het wild gaan katten andere onbekende katten of katten waar ze geen goede relatie mee hebben uit de weg. Maar voor jouw huiskatten is dit veel lastiger, waardoor de spanning tussen je eigen katten of tussen jouw kat en een buurtkat oploopt. Wat zich vervolgens gaat uiten in stalken, elkaar achtervolgen of zelfs agressie tonen naar de ander.

Katten zijn van nature heel territoriaal. Wat nogal eens gebeurt, is dat een andere kat gebruik maakt van de favoriete slaapplek, het speelgoed of zelfs de aandacht van een bepaald gezinslid. Als je pech hebt, vliegen de plukken haar vervolgens door het huis. Vaak verergeren deze problemen omdat de katten dicht op elkaar leven en hun basisbehoeften moeten delen. Denk dan aan voerbakjes, kattenbakken, ligplekken, krabmeubels, hoogtes etc.

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Signalen van kattenruzies: van subtiel tot duidelijk

Wat zijn signalen dat je katten ruzie hebben? Soms is dit overduidelijk, bijvoorbeeld wanneer de ene kat de andere kat stalkt, er geblazen wordt, of de katten achter elkaar aanrennen en er geworsteld en gebeten wordt. Maar katten zijn er ook heel goed in om een ruzie in stilte uit te vechten. Dit gaat soms zo subtiel dat het nogal eens gemist wordt door baasjes. Wat je zou kunnen opvallen is dat de kat die het conflict opzoekt nooit uit de weg gaat voor de andere kat, dat zij de andere kat de toegang ontzegt tot belangrijke bronnen, dat zij de minder zelfverzekerde kat benadert met het hoofd laag en de kont omhoog, en dat zij kan gaan staren! Staren kan zelfs zo ernstig zijn dat de kat alleen maar naar de bedreigde kat hoeft te kijken om haar weg te laten lopen bij het voer of de kattenbak.

Wat helaas kan gebeuren: dat vriendschappen tussen katten verstoord raken

Wat helaas ook nog wel eens gebeurt is dat katten jaren vriendschappelijk samen geleefd hebben, zoals bij broers en zussen, en opeens is hun band over. Ogenschijnlijk kleine hobbels in de weg kunnen hun relatie permanent doen beschadigen. Denk aan een opname bij de dierenarts waarbij een van de katten enkele uren van huis geweest is. De vreemde geur uit de kliniek kan reden zijn dat de andere kat haar niet meer langer als onderdeel van de sociale groep ziet.

Onderzoek naar gedomesticeerde katten in groepen

Een groep Japanse onderzoekers heeft gekeken naar welke kenmerken opvallen bij gedomesticeerde katten wanneer ze in een groep leven. Het was een relatief klein onderzoek waarbij de onderzoekers twee weken naar 3 groepen van 5 katten hebben gekeken. Verder onderzoek is nodig maar er kwamen wel een aantal interessante resultaten uit.

Zo waren katten met een laag cortisol- en testosterongehalte toleranter tijdens interacties met andere katten. Terwijl juist de katten met een hoog cortisol- (het vecht- of vluchthormoon) en testosterongehalte veel afstandelijker waren en eerder de neiging hadden om te ontkomen, weg te lopen. Daarnaast bleek dat katten die vaak met elkaar contact hadden een grotere overeenkomst in hun darmflora hadden. Waarbij er een verband werd gevonden tussen de darmflora, de cortisolspiegels en sociaal gedrag.

Een andere heel interessante bevinding was dat, in tegenstelling tot andere dieren die doorgaans in groepen leven, hoge niveaus van oxytocine (het liefdeshormoon) bij katten zich niet vertaalt in sociaal bindingsgedrag (zoals samen slapen). De onderzoekers vermoeden dat oxytocine anders werkt voor typisch solitaire dieren zoals katten dan voor dieren die van nature in groepen leven.

Tips voor het verminderen van spanning tussen katten

Maar wat kun je doen als er spanningen tussen je katten zijn?

  • Zorg voor voldoende krabmogelijkheden. Op elke verdieping wil je minimaal voor elke kat een krabmogelijkheid hebben. Op de routes waar je katten veel lopen zet je liefst nog extra krabmogelijkheden neer. Zorg dat er zowel horizontale als verticale krabopties zijn. Want elke kat heeft zo zijn persoonlijke voorkeur. Dat geldt ook voor het materiaal, zorg dus dat er verschillende texturen te vinden zijn.
  • Zorg dat elke kat een eigen rustige ligplek heeft. Dit kan in een kattenmeubel zijn, in of op een kast zijn of in een reismandje waarvan het deurtje open staat. Het is maar net wat je kat fijn vindt.
  • Katten zijn solitaire jagers dus zorg voor aparte eetplekken waar elke kat in rust zijn maaltje kan verorberen. En let op 2 aparte bakjes in de keuken naast elkaar is geen aparte eetplek. Zorg dat de bakjes echt op ruime afstand van elkaar staan. Liefst in een andere ruimte of helemaal aan de andere kant van de kamer.
  • Ook voor de kattenbakken geldt: zorg dat er minimaal zoveel kattenbakken zijn als het aantal katten in huis plus één extra bak. Ook deze plaats je verspreid door het huis zodat ze de keuze hebben.
  • Speel regelmatig met je katten en zorg dat ze ook iets te doen hebben als je van huis bent. Zo kunnen ze hun natuurlijk jachtinstinct uiten wat zorgt voor een stukje stressontlading. Daarnaast kunnen ze zo ook hun energie kwijt en voorkom je opgekropte energie. Laat je kat, indien mogelijk, naar buiten in de tuin of in een afgesloten ren. De nieuwe prikkels zorgen er ook voor dat je kat haar energie kwijt kan en haar natuurlijke gedrag meer kan uiten.
  • Zorg voor hoge plekken in huis, zo kan je kat de omgeving goed in de gaten houden en daarnaast geeft het veel katten ook een veiliger gevoel. Denk dan aan kattenmeubels, kasten, plankjes aan de muur etc. Sommige katten vinden het ook leuk om uit het raam naar vogeltjes of bewegingen in hun omgeving te kijken. Bij een raam kan het dus ook een mooie plek zijn om een uitkijkpost te plaatsen. Doe dit niet als je kat redirectie agressie laat zien. Dit wil zeggen dat ze gefrustreerd raakt door wat ze buiten ziet, maar er niet bij kan, en dit vervolgens afreageert op een andere kat binnen of een gezinslid.
  • Tot slot overweeg het gebruik van natuurlijke supplementen die helpen om meer mentale rust te ervaren.

 


Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Speelsheid versus agressie: Hoe maak je het onderscheid?

En om nog even terug te komen op wat als je katten ruw met elkaar spelen: Sommige katten houden ervan om heel wild met elkaar te spelen. Dat is helemaal oké zolang ze liefdevol en zacht met elkaar omgaan. Maar wanneer ze tijden het spel ook geluid maken dan weet je dat het geen spelen meer is! Benieuwd hoe je het verschil tussen spel en agressie herkent. Ik schreef hierover een blog op mijn eigen website.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!