• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Stressvrije feestdagen en rustige nachten: de rol van lindebloesem (Tilia tomentosa) in gemmotherapie

In dit botanische blog ga ik het hebben over een bijzondere boom, de zilverlinde en dan ook nog over een bijzondere verwerkingsvorm, namelijk de gemmotherapie van lindebloesem. De keuze voor dit middel is niet willekeurig, het is namelijk een uitstekende remedie bij stress, bijvoorbeeld door vuurwerk.

Linde als historisch middelpunt

De lindeboom heeft een rijke geschiedenis. Voor de oude Kelten en Germanen was het een heilige boom; de godin Freya zou zich erin gevestigd hebben. De geest van de linde gold als beschermer voor huizen, bronnen en kerken.
Vaak werd in het midden van het marktplein een linde geplant. Deze centrale plek was niet voor niets: het was dé ontmoetingsplaats waar ouderen samen kwamen en jongeren speelden. Onder de lindeboom werd rechtgesproken en gehuwd.

De lindeboom komt ook in veel volks- en klassieke muziek voor. Zo verwijst hij vaak naar (voorbije) liefde. En niet alleen in oude muziek, mensen van mijn generatie kennen de zomerhit van O-Zone vast nog wel. In het Moldavisch bezongen zij de lindeboom in Dragostea din tei: “Liefde onder de lindeboom”.

Er zijn veel verschillende soorten linde, die ook nog vrij makkelijk kruisen. Ze uit elkaar houden kan knap lastig zijn. Er wordt weleens gezegd dat zelfs Linnaeus er moeite mee had! Alle soorten linde zijn belangrijk voor hommels, bijen en andere bestuivers. Zomen er graag op af.

In de gemmotherapie neemt de linde ook een centrale plek in, zeker voor dieren is het een algemene remedie die je in veel situaties kunt toepassen.

Therapeutisch gebruik van lindebloesem

Voor therapeutisch gebruik hebben we het over de zilverlinde (Tilia tomentosa). Tilia bevat onder andere veel organisch magnesium. Zoals bij veel middelen is er subtiel verschil tussen gebruik van het kruid of de gemmo (de kiemen of knoppen). Bij De Groene Os gebruiken we van de Tilia tomentosa de gemmo. Bij gemmotherapie nemen de positieve effecten van de plant, zoals het helpen kalmeren, alleen nog maar toe.

Wat is gemmotherapie?

Gemmotherapie is een onderdeel van fytotherapie (kruidengeneeskunde). Bij gemmotherapie worden alleen de kiemen of knoppen van de plant gebruikt. Dat geeft ook weer specifieke inhoudsstoffen aan het uiteindelijke product. Ga maar na: zo’n kiem of knop bevat alle levenskracht die nodig is om uit te groeien tot een volledige plant.

Er wordt bij gemmotherapie gebruik gemaakt van speciale methodes om een extract te maken: zowel water, alcohol als glycerine onttrekken verschillende inhoudsstoffen aan het plantmateriaal die in het eindproduct terechtkomen.

Voor het maken van een kwalitatief goed gemmopreparaat is veel kennis en kunde nodig: de knoppen moeten op het juiste moment geoogst en volgens een specifiek procedé verwerkt worden tot eind product.

Gemmotherapie is in Nederland nog wat onbekend, maar in Wallonië en Frankrijk wordt er veel gebruik van gemaakt. Het laat zich goed inzetten bij dieren; er is vaak weinig van nodig voor een goed effect en het is veilig in gebruik.

Tilia als rustgevend middel

Linde is een ontzettend dankbaar rustgevend middel voor zowel kinderen als dieren. Het helpt het in- en doorslapen, ook bijvoorbeeld voor kinderen die ’s nachts angstig zijn of last hebben van nachtmerries. De gemmo van linde werkt bloeddrukverlagend en kun je gebruiken bij hoofdpijn en hartkloppingen. Het werkt rustgevend en kalmeert de zenuwen. Idealiter zet je linde al van tevoren in, als je weet dat er een stressvolle periode aan gaat komen (oud & nieuw of een verhuizing). Maar ook als er plotseling iets aan de hand is, kun je linde als eerste-hulp-middel inzetten.

Tilia kan op zichzelf gebruikt worden, maar combineert ook goed met andere kruiden zoals valeriaan, hop en passiebloem.

Toepassingen bij dieren

Lindebloesem is voor dieren te gebruiken bij alles wat met stress te maken heeft:

  • Bij een spannend dierenartsbezoek
  • Stress door vuurwerk
  • Angsten
  • Dieren die maar niet tot rust komen
  • Verhuizing (samen met Ashwaganda)
  • Obsessief gedrag
  • Uitvallen naar andere honden
  • Stereotiep gedrag
  • Angst in de auto of transport
  • Wagenziekte door stress
  • Diarree door stress
  • Spijsverteringsklachten met een link naar stress (zoals veel maagproblemen)

De gemmo van lindebloesem is ook mild pijnstillend en kan een goede keuze zijn na een operatie, als een dier zich rustig moet houden.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

lindebloesem

Veiligheid & gebruik bij je dier

Over het algemeen is de gemmo van de linde zeer veilig in gebruik. Er zijn geen bijwerkingen of interacties bekend.

Toch is het bij ziekte of medicijngebruik altijd aan te raden te overleggen met deskundige. Heb je vragen over het gebruik van Tilia tomentosa bij je dier? We helpen je graag verder!

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!