• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ebel Pieters
  • Leestijd: 4 minuten

Taurine en de essentiële rol daarvan in de gezondheid van jouw kat

Als je ooit de kleine lettertjes op een zak kattenvoer of een blik natvoeding hebt bekeken, is het je waarschijnlijk opgevallen dat taurine een van de ingrediënten is. Maar wat is taurine en waarom heeft jouw kat het nodig?

Taurine is niet zomaar een ingrediënt; het is een aminozuur; aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Eiwitten spelen een cruciale rol in het lichaam, omdat ze deel uitmaken van verschillende structuren zoals haren, huid, spieren, botten, nagels, pezen, ligamenten en kraakbeen. Daarnaast zijn eiwitten onmisbaar voor de enzymen, hormonen en antilichamen, die de spijsvertering reguleren en zorgen voor een sterke weerstand bij je kat. Kortom, aminozuren zijn van vitaal belang.

Essentiële aminozuren voor katten: taurine en arginine

Hoewel sommige aminozuren door het lichaam van je kat zelf aangemaakt kunnen worden, geldt dit niet voor allemaal. De aminozuren die je kat niet zelf kan produceren, staan bekend als essentiële aminozuren. Terwijl de meeste diersoorten behoefte hebben aan 9 essentiële aminozuren, hebben katten er nog twee extra nodig: taurine en arginine. Deze cruciale aminozuren vinden hun oorsprong voornamelijk in dierlijke eiwitten, zoals vlees, lever en eieren. Ze worden op natuurlijke wijze verkregen uit prooien zoals knaagdieren en vogels.

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Vitaminen die je kat nodig heeft

Naast aminozuren zijn er ook bepaalde vitaminen die je kat niet in voldoende hoeveelheid zelf kan aanmaken, namelijk vitamine A, B3 en D. Ook deze moeten je kat uit dierlijk weefsel halen.

De verrijking van kattenvoeding met taurine

Daarom is sinds 1987 commerciële kattenvoeding verrijkt met onder andere taurine. Wat interessant is, is dat taurine afbreekt na verhitting. Zelfs als je een kwalitatief hoogwaardig voer hebt dat rijk is aan dierlijke eiwitten, moet dit nog steeds worden aangevuld met synthetische taurine.

De rol van taurine in belangrijke lichaamsprocessen

Taurine is betrokken bij diverse lichaamsprocessen, waaronder het goed functioneren van het hart, de hersenen, de voortplantingsorganen, het zicht en de galproductie (essentieel voor de spijsvertering).

Risico’s van taurinetekorten

Een tekort aan taurine wordt pas na maanden zichtbaar en kan leiden tot blijvende schade zoals blindheid en hartproblemen.

Taurine in kattenvoeding: feiten en fabels

Je vraagt je misschien af: “Maar taurine wordt toch aan kattenvoeding toegevoegd, waarom bespreek je dit onderwerp dan?” Gelukkig komen klachten door taurinetekorten door deze toevoeging veel minder voor. Helaas zie ik in mijn praktijk echter nog steeds diëten die niet voldoen aan de behoeften van de kat, waardoor de kans op dit soort klachten groter wordt. Hierbij denk ik aan zelf bereide voeding, onjuiste natvoeding en katten die mee-eten met voeding die geschikt is voor honden.

Dieetoverwegingen en voedingstips voor een gezonde kat

Over dit laatste punt kan ik kort zijn. Honden kunnen taurine zelf aanmaken, dus dit aminozuur wordt niet extra toegevoegd aan hondenvoeding en is daarmee niet geschikt voor je kat. Als je zelf voeding voor je kat gaat bereiden, moet je goed weten wat je doet. Zomaar wat vlees van de slager geven is niet per se gezond en kan op termijn leiden tot tekorten. Daarnaast gaan taurinewaarden achteruit als je de voeding verhit. Dus als je dit wilt doen, verdiep je dan goed in deze materie of win advies in bij een deskundige op het gebied van huisgemaakte voeding voor je kat.

Soms hoor ik van baasjes dat ze zijn overgestapt op natvoeding in plaats van brokjes. Geweldig! Let echter wel op dat je kiest voor een complete natvoeding en geen aanvullend voer. Deze aanvullende blikjes natvoer zijn misschien wel vocht- en eiwitrijker dan droge brokjes, maar bevatten niet altijd alle vitaminen en mineralen die je kat nodig heeft, waardoor er op termijn toch tekorten kunnen ontstaan.

Eiwitten als motor van je kat haar energie

Wist je dat je kat haar energie haalt uit eiwitten? Ze zijn haar belangrijkste energiebron. In tegenstelling tot andere diersoorten is de lever van je kat in staat om eiwitten af te breken tot energie en glucose om haar bloedsuikerspiegel op peil te houden. Wanneer een kat niet voldoende eiwitten binnenkrijgt – ook al zijn er andere energiebronnen zoals koolhydraten aanwezig in de voeding – begint haar lichaam haar eigen spieren af te breken om aan haar eiwit- en aminozuurbehoeften te voldoen.

Eiwitbronnen in kattenvoeding: waarom dierlijke eiwitten essentieel zijn

In kattenvoeding worden twee belangrijke eiwitbronnen gebruikt: dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Hoewel een vegetarisch dieet en alternatieve eiwitbronnen misschien heel aantrekkelijk klinken als je zelf ook liever weinig of geen vlees eet, hebben katten toch echt dierlijke eiwitten nodig om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Bepaalde voedingsstoffen zijn alleen aanwezig in vlees en niet in plantaardige producten, zoals het aminozuur taurine, maar ook de aminozuren methionine en cystine,. Deze aminozuren heeft je kat in grote hoeveelheden nodig, zeker als je kat nog in de groei is.

Gevolgen van eiwitarm dieet bij katten

Onderzoeken tonen aan dat volwassen katten die een dieet krijgen met weinig eiwitten na verloop van tijd spierweefsel gaan verliezen. Als je naar de analytische bestanddelen van veel kattenbrokjes kijkt, bevatten deze tussen de 25% en 38% eiwitten. Dit is relatief weinig eiwitten als je dit vergelijkt met het natuurlijke prooidierdieet van je kat dat zo’n 52% eiwitten bevat. Dergelijke voeding kan op termijn leiden tot spiermassaverlies bij je kat. Bovendien zal voeding met eiwitten die moeilijker te verteren zijn, sneller leiden tot gewichtsverlies dan voeding met hoogwaardige dierlijke eiwitten.

Taurine is een onmisbaar aminozuur voor een gezonde kat

In het kort, taurine is veel meer dan slechts een ingrediënt in kattenvoer; het is een onmisbaar aminozuur voor de gezondheid van je kat. Hoewel commercieel kattenvoer verrijkt is met taurine, is het belangrijk om je bewust te blijven van de voedingsbehoeften van je geliefde kat. Of je nu kiest voor droge brokjes, natvoeding of een vers vlees voeding, zorg ervoor dat het een complete voeding is die voldoet aan alle essentiële aminozuren en voedingsstoffen die je kat nodig heeft.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!