• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens

Vachtverzorging van binnen en buiten voor honden en katten

Het kan soms nogal wat voeten in de aarde hebben om de vacht van je hond of kat in topconditie te houden. In dit artikel geven we antwoorden op veel vragen en behoeden we je voor veelgemaakte fouten. Hoeveel vachtverzorging een hond of kat nodig heeft, wordt voor een belangrijk gedeelte bepaald door het type vacht.

Vachttypes

Hond

 • Korthaar
  Dit is het vachttype van de echte kortharige honden zoals Boxers en Dalmatiërs. De vacht heeft geen onderwol. Deze vacht is onderhoudsarm, maar de kleine haartjes kunnen wel overal in gaan zitten en prikken vreselijk.
 • Stokhaar
  Stokhaar is een vacht met relatief korte haren, maar met onderwol. Dit vachttype zie je bij Labradors en veel soorten herders (en dan dus niet de langharige varianten). In de rui kan extra borstelen zinnig zijn.
 • Ruwhaar/draadhaar
  Ook dit type heeft 2 lagen: de onderwol en de harde, stugge dekharen. Deze vacht moet regelmatig geplukt worden door een trimmer. Dit moet gebeuren door iemand die weet wat hij doet, anders doet het pijn. Afgezien van het plukken is dit een onderhoudsarme vacht. Hondenrassen met ruwhaar zijn bijvoorbeeld de ruwharige Teckel of de Duitse Staande draadhaar.
 • Langhaar
  Lange vachten kunnen prachtig zijn en roepen al snel Lassie-beelden op. Je moet er echter zelf wel flink wat onderhoud in steken om zo’n vacht klitvrij te houden. Klitten kunnen namelijk erg pijn gaan doen en de huid verstikken. Vachten van bijvoorbeeld een Schotse Collie en Berner Sennen moeten wekelijks uitgeborsteld worden. Daarnaast kun je rekenen op flink wat blad en zand wat door zo’n vacht mee naar binnen gesleept wordt!
 • Krulhaar
  De prachtige vacht van een Poedel moet geknipt of geschoren worden door een trimmer. En dat kan een hele sportieve coupe zijn! Je zult met de dragers van deze vachten vaak naar de trimsalon moeten, maar daar staat tegenover dat ze amper verharen.
 • ‘Haarloze’ vachten
  Ook de zogenaamde naakthonden hebben huidverzorging nodig. Honden als het Chinees naakthondje en de Peruaanse naakthond hebben zo goed als geen haar. Deze honden moeten in de zomer beschermd worden tegen de zon en in de winter tegen de kou. Ze moeten iedere week gewassen worden met shampoo en conditioner en de huid moet regelmatig worden ingevet.

Kat

 • Korthaar
  De meest voorkomende huis-tuin-en-keukenkat staat meestal aangegeven als Europees korthaar. Binnen korthaar zijn er nog wel een aantal textuurverschillen. Deze vachten hebben voldoende aan af en toe een borstelbeurt tijdens de rui en een paar kambeurten op zoek naar vlooien.
 • Langhaar
  Perzen, Main Coons en Noorse boskatten hebben lange vachten. Ook deze moeten wekelijks verzorgd worden om klitten te voorkomen. Soms is het nodig ze te trimmen.
 • Draadhaar
  De Amerikaanse draadhaar is een kattenras dat ontstaan is uit een mutatie van kortharen. Deze vacht moet wekelijks geborsteld worden.
 • Haarloze vachten
  Op een donslaagje na zijn naaktkatten zoals de Sphynx kaal. Naaktkatten moeten regelmatig gewassen worden. De talg die zich bij een kat met een normale vacht tussen de haren verdeelt, blijft bij deze dieren op de huid liggen. De huid wordt daardoor plakkerig en het talg kan afgeven op meubilair en kleding. Ook de oren moeten regelmatig schoongemaakt worden, omdat een Sphynx veel last heeft van oorsmeer.

Hoe vaak moet je wassen?
Zoals je hierboven hebt kunnen zien, verschilt het behoorlijk per dier hoe vaak je moet kammen of wassen. Met uitzondering van de naakthonden, naaktkatten en langharige honden raden wij aan om je dier zo min mogelijk te wassen om de natuurlijke processen in de huid zo min mogelijk te verstoren.

Als je toch moet wassen kan dat zijn om te helpen van parasieten (zoals vlooien) of vieze geurtjes (zoals poep en rotte vis) af te komen, om een lange vacht te verzorgen, of om mooi te maken voor een show.

Soort shampoo
Als je dan toch moet wassen kun je het beste een goede, natuurlijke shampoo gebruiken. Gezonde Vachtshampoo reinigt mild en effectief, maar ontvet de vacht niet onnodig en respecteert de pH- balans van de huid. De etherische oliën ruiken fris, maar niet te sterk (je dier ruikt namelijk nog veel meer dan jij).

Zuiver Shampoo is de beste keus voor een extreem gevoelige huid. Het verzacht de ruwe, schrale huid en kan gebruikt worden bij kriebel.

GO Vlo Kruiden Shampoo is een natuurlijke manier om ongewenste beestjes uit de vacht te verwijderen.

Vacht Voeding kun je verdund ook zonder te wassen gebruiken als leave-in conditioner, bijvoorbeeld als spray. Dit product is niet geschikt voor katten i.v.m. het hoge gehalte aan etherische oliën.

Shampoo voor katten?
Als jouw kat een beetje op die van mij lijkt, heeft ze een hekel aan water. Een gezonde kat verzorgt zichzelf ook erg goed. Een kat wassen is maar in enkele gevallen noodzakelijk en het wassen zou daarom beperkt moeten blijven tot:

 • Naaktkatten
 • Langharige katten (gemiddeld 2-4 keer per jaar. Bij twijfel is het goed om een kattentrimmer om advies te vragen)
 • Katten die zeer ernstig vervuild zijn. Dit kan het geval zijn als ze uit een slechte situatie komen of ernstig ziek zijn

Om je kat te wassen zorg je voor een veilige, warme en rustige omgeving. Sluit alle deuren en ramen. Als je kat dit niet gewend is, kun je beter met z’n tweeën werken en eventueel handschoenen aantrekken (en vraag je nogmaals af of het echt nodig is om je kat te wassen). Een bad is vaak te groot, zorg liever voor een teiltje met een handdoek onderin voor grip. Zet je kat ook niet onder de douche, maar overgiet met een bakje met water. Vergeet niet de shampoo goed uit te spoelen!

Het nadeel van te veel doen
Als je dier maar niet door de rui heenkomt of een vettige vacht heeft, heb je soms de neiging om meer te gaan wassen, kammen of borstelen.

Eigenlijk is dit juist wat je niet moet doen. Hierdoor stimuleer je namelijk de haarzakjes en de huid waardoor er alleen maar meer talg en haartjes aangemaakt worden.

Beter is om het wassen en kammen juist tot een minimum te beperken en je dier zoveel mogelijk mee te geven van temperatuur en lichtwisselingen die invloed hebben op de vacht. Je kunt dit al doen door het thuis niet onnodig warm te stoken en een ligplaats aan je dieren aan te bieden met veel frisse lucht.

Ook met voeding en supplementen kun je ondersteunen.

Vachtverzorging van binnenuit
Als de vacht niet in orde is, is er inwendig vaak meer aan de hand. Andersom kun je de vachtkwaliteit ook verbeteren van binnenuit.

Dit begint met gezonde hoogwaardige voeding die past bij de diersoort. Dat betekent voor de meeste honden en katten een voeding van rauw vlees, aangevuld met botten, groente, fruit en zaden. Lees hier meer over honden en kattenvoeding.

De meeste dieren hebben veel baat bij extra omegavetzuren. Je kunt dit gemakkelijk bijvoeren door Trias Omega door het voer te doen. Deze vetzuren kunnen gegeven worden om makkelijker door de rui te komen, de huid te helpen herstellen en een gezonde glans op de vacht te krijgen.

Ook kruiden en andere voedingsstoffen kunnen helpen.

Mail ons voor advies voor jouw dier!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!