• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ingrid Langen

Waarom de analyse van hooi belangrijk is – video

Wist je dat in de afgelopen jaren het suikergehalte van ruwvoer fors is gestegen? Ik kreeg een artikel van Pavo onder ogen (zij analyseren veel ruwvoer monsters) waarin ze aangeven dat in 2021 zo’n 33 % van de ruwvoermonsters een hoog tot zeer hoog suikergehalte had. En in 2022 was dal al opgelopen tot 44 %. Ook in 2023 zijn de suikergehaltes weer hoog. En als gevolg daarvan zijn de eiwitgehaltes (te) laag.

Dat verklaart denk ik een beetje waarom wij de afgelopen winter veel vragen kregen over hoefbevangenheid. Het was opvallend deze winter want zo koud is het niet geweest.

Reden voor mij om ons eigen hooi, van eigen land, eens een keertje te laten analyseren.

Ik ga de monsters nemen volgens de instructies van Pavo: op meerdere plekken in de baal plukjes hooi eruit halen. Je vult ongeveer een emmer en propt dat in een plastic zak, dat je verstuurt aan Pavo.

En over een week ongeveer krijg je dan de uitslagen.

Voorstellen

Ik ben Ingrid Langen en ik ontwikkel producten voor De Groene Os. Ik heb ook 2 paarden: een bejaarde arabier van 30 jaar en een jongere van 14 jaar. Amorin, mijn oude paard, heeft nooit problemen gehad met suikergehaltes in voer, hij kon altijd alles eten. Nu krijgt ie nauwelijks het hooi meer weg vanwege zijn slechte gebit, dus hij moet het vooral van geweekte grasbrok hebben.

Maar Emir hier wordt heel snel te dik en we zijn al bijna een jaar bezig met een afvalprogramma. Hoe dat gaat kun je zien in mijn video’s over mijn te dikke paard. Voor hem is het zeker wel belangrijk om het suikergehalte van z’n voer in de gaten te houden.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Uitslagen

Zo, de uitslag van de analyse van ons hooi is binnen. En het ziet er goed uit. Laag in energie en normaal in eiwit en suikers. Geschikt voor recreatiepaarden die wat aan de dikke kant zijn. Behalve dan voor Amorin, maar die krijgt toch al apart geweekte grasbrok met senior voer.

Maar stel nou dat de suikers wel te hoog zijn, wat kan je daar dan nog aan doen?

Wat veel wordt geadviseerd is het weken van het hooi. Daarmee week je suikers eruit. De hoeveelheid suikers die je eruit haalt hangt af van de tijd dat het hooi weekt en de temperatuur van het water. Nadeel kan wel zijn dat je met de suikers ook bepaalde mineralen eruit weekt. Wanneer je deze weg in gaat, vraag dan advies aan een deskundige.

Wanneer je schommelingen van de bloedsuikerspiegel wilt vermijden kun je ook overwegen Rode Kruiden Elixir te geven. De kruiden die hierin zitten hebben een modererend effect op bloedsuikers. Rode Kruiden Elixir bevordert niet alleen de bloedsomloop, het helpt ook bij het stabiliseren van bloedsuikerspiegels.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

koper analyse van hooi

Wil je meer tips en artikelen over natuurlijke diergezondheid, gedrag en nieuws over onze producten ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

MailChimp - Aanmeldformulier
Privacy *
Ik meld mij aan voor de volgende nieuwsbrieven *
Bezig met versturen

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!