• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 5 minuten

Waarom rollen honden zo graag in viezigheid?

Toen ik nog midden in de stad Haarlem woonde, pakte ik samen met mijn hond Ivy regelmatig de bus naar losloopbossen in de omliggende gemeenten om daar wat broodnodige ruimte op te zoeken. Een van die bossen moeten de honden delen met de vaste bewoners: een kudde vriendelijke Schotse Hooglanders. En die runderen, die poepen flink.

Op een keer, aan het eind van onze wandeling vlak voor ik Ivy bij me wilde roepen om aan te lijnen, besloot hij eens flink in een verse koeienvlaai te gaan rollen. Ik heb hem nog zo veel mogelijk proberen af te spoelen in een meertje, maar ik moest dus wel met een stinkende hond in het chique Bloemendaal in de bus…
Nog steeds is Ivy gék op rollen in viezigheid, hoe ranziger hoe beter: dooie vissen en vogels, ganzenpoep en mensenpoep zijn favoriet. Waarom zijn honden toch zo dol op rollen in vieze dingen?

Verschillende theorieën

Er is een gezegde dat niemand zo blij op je af komt rennen als een vieze hond en dat klopt. Het is overduidelijk te zien dat ze intens genieten van rollen in een kadaver van een paar dagen oud.

Niemand weet precies waarom honden dit gedrag vertonen, maar er zijn wel ideeën over. Ik deel er een paar met je.

Geur maskeren

Een van de theorieën gaat ervan uit dat honden mogelijk in de viezigheid rollen om hun eigen geur te maskeren. Dat zou het vervolgens makkelijker maken om herten en andere prooidieren te besluipen.

Op zich klinkt dit plausibel, maar er zijn zeker ook kritische kanttekeningen bij te plaatsen: namelijk dat wolven, de dichtstbijzijnde levende familielid van de hond, niet zo zeer jagen door hun prooi te besluipen, maar vaak eerder over lange afstanden uitputten en als roedel de prooi weten te vangen.

Daarnaast zijn herten en andere prooidieren ook niet zo makkelijk voor de gek te houden. Kijk maar naar de stand van de ogen en oren en hoe ze die gebruiken. Ze houden continu de omgeving in de gaten en geur is daar maar een klein deel van.

Negatieve aandacht = ook aandacht

Hoe reageer jij als je je hond een snoekduik ziet nemen in een hoop stinkende ellende? Grote kans dat je begint te roepen, misschien ren je er wel op af of begin je met je armen te zwaaien. Hoe dan ook, wat je ook aan het doen was, je hond heeft je aandacht te pakken. Bingo!

Mogelijk kan het rollen te maken hebben met verveling en aandacht krijgen. Negatieve aandacht is immers ook aandacht.

Gewoon lekker

Dieren leven in het moment en hebben dus helemaal geen ingewikkelde motieven nodig om te doen wat ze doen. Ook vinden honden over het algemeen heel andere dingen smakelijk dan wat wij mensen lekker vinden.
Net zoals dat sommige honden gras eten simpelweg omdat ze het lekker vinden, zo kan dit ook zijn met in viezigheid rollen: ze vinden het gewoon heerlijk! De geur of de sensatie, wie zal het zeggen maar de meningen hierover zijn hier duidelijk verschillend.

Ik heb nog wel meer theorieën gelezen, maar deze 3 vond ik zelf de meest logische.

Je hond ruikt naar dood dier/poep/vuilnis. Wat nu?

Als je met je hond op pad bent en hij zit onder de vissenschubben (helaas ook echt gebeurd) en je moet nog met de auto of OV, is het vaak improviseren geblazen. Als er water in de buurt is zou ik je adviseren om je hond daar zo veel mogelijk mee af te spoelen of te laten zwemmen.

Sinds het verhaal waarmee ik opende heb ik vaak ook iets van een oude handdoek bij me voor dit soort EHBO.

Eenmaal thuis aangekomen doe ik latex handschoentjes aan vanwege de hygiëne.
Als je hond een langere vacht heeft, is het bij viezigheid die erg blijft hangen (zoals poep) aan te raden het eerst zo veel mogelijk met een oude borstel uit de vacht te borstelen.
Vervolgens zo snel mogelijk onder de douche of in bad!

hond wassen

Tips om je hond zo stressvrij mogelijk te wassen

Mijn hond heeft een grondige hekel aan een douchebeurt. Ik was hem dan ook alleen als het écht nodig is, dit is ook beter voor de huid. Als hij in de poep is gaan liggen, heeft hij even niet zo heel veel te willen, maar ik maak het toch zo stressvrij mogelijk:

Check de watertemperatuur
Met een onverwachte plens koud water is de waterpret er snel af en te heet water doet ronduit pijn. Zorg dus voor een goede watertemperatuur. Check dit door de straal op een gevoelig stukje huid bij jezelf te houden: bijvoorbeeld de binnenkant van je elleboog.

Als je je hond buiten wast, houd dan rekening met de weersomstandigheden. Als het te koud is kunnen ze makkelijk te veel afkoelen. Vermijd ook de volle zon als het warm is.

Maak het jezelf makkelijk voor een ontspannen hond
Veel honden vinden een bad of douche geen pretje. Zorg dat je zelf rustig en ontspannen bent en ga niet gehaast te werk. Dit is makkelijk als je alles (zoals handdoeken en shampoo) binnen handbereik hebt. Zorg dat je de ruimte hebt en leg eventueel een handdoek onder je knieën zodat je zo comfortabel mogelijk zit. Meestal wordt het een waterballet: doe nette kleren uit. Als het warm is doe ik dit klusje meestal in m’n onderbroek en spring ik daarna zelf onder de douche.

Beloon je hond
Als je hond een hekel heeft aan wassen kun je een paar dingen doen die het wat aangenamer te maken. Beloon je hond door rustig en vrolijk tegen hem te praten en maak het leuker voor hem met wat kleine snoepjes. Maak je bewegingen ook langzamer: spoel hem rustig af, masseer de shampoo zachtjes in. Van het afdrogen mag je dan best weer een feestje maken.

Gebruik een washandje voor gevoelige gebieden
De kop van je hond, achter de oren en het genitale gebied zijn gevoelig. Een washandje kan helpen daar toch te wassen als het nodig is. Hiermee voorkom je ook dat er water of shampoo in ogen of oren komt.

Let op met geparfumeerde shampoos en andere middelen

Als mij iets is opgevallen als het gaat om rollen in stinkende dingen is het wel dat Ivy vlak na het wassen nóg fanatieker is om van die frisse geur af te komen. Die bloemetjesgeur die wij lekker vinden, is voor hem afschuwelijk.

Kies dan ook een hondenshampoo die niet te sterk en te chemisch ruikt. Behalve dat het ook gewoon niet goed is voor de huid en vacht, kan het dus ook een averechts effect hebben op het rollen in viezigheid als je voor een sterk geparfumeerd middel kiest.

Wij kunnen de shampoos van Animal-Nature van harte aanbevelen!

 

Hoe kun je rollen in viezigheid voorkomen?

Je kunt je dier natuurlijk altijd kort aan de lijn houden, maar persoonlijk vind ik dit geen optie en mijn hond zou daar ook niet gelukkig van worden.

Misschien heb je meer aan de volgende tips:

  • Ga na of het mogelijk met de eerder genoemde verveling te maken heeft. Rolt je hond altijd net als je even afgeleid bent? Probeer je hond dan wat meer bezig te houden tijdens de wandeling en blijf in contact met elkaar. Dit kan al heel simpel door regelmatig oogcontact te vragen of leuke speelse opdrachtjes te verzinnen.
  • Lees de lichaamstaal van je hond. Als je je oog traint, zie je het verschil of je hond gaat plassen, gewoon ontspannen in het gras rolt of in iets stinkends.
  • Dan heb je ook tijd om in te grijpen, bijvoorbeeld met een duidelijk ‘nee!’ of ‘uh-uh’. Uiteraard uitvoerig belonen als hij niet gaat rollen. Hiervoor moet je echt snel zijn en ik zou dan ook aanraden om je hond af te leiden met iets leuks, anders heb je kans dat hij alsnog erin duikt.

Met dit alles is het bij Ivy een heel stuk beter geworden, maar ik heb ook geaccepteerd dat hij soms gewoon vies is en gewassen moet worden.
Wat is het smerigste dat jouw hond heeft gedaan?

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Wil je maandelijks tips en artikelen over natuurlijke diergezondheid, gedrag en nieuws over onze producten ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

MailChimp - Aanmeldformulier
Privacy *
Ik meld mij aan voor de volgende nieuwsbrieven *
Bezig met versturen

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!