• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ingrid Langen

Welke kruiden eet je paard? video

Wist je dat veel kruiden die door je paard worden gegeten ook een heilzame werking hebben? Ook honden en katten zie je wel van kruiden knabbelen.

Ik vind het leuk om te zien welke kruiden Amorin nou wel eet en welke hij laat staan. In deze video wandelen we langs de weg en laat ik je zien wat er zoal te vinden is.

Ik ben Ingrid Langen, ik ontwikkel producten voor De Groene Os. Ik schrijf ook af en toe een blog, geef webinars en maak dit soort video’s. Verder werk ik nog in mijn eigen praktijk Healing Touch voor Dier en Mens.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Langs de weg

Amorin is dol op paardenbloemen. Die eet hij naar hartenlust, vooral de bloemen. Maar ook blaadjes eet hij lekker op. En van paardenbloemen weten we dat ze heel goed zijn voor de leverreiniging, vooral in het voorjaar.

Ik ga regelmatig met hem langs de weg grazen nu de wei nog niet open is en hij eigenlijk al heel graag vers gras wil eten. Nu wordt er altijd gezegd dat je vooral niet langs de weg moet gaan grazen, maar het hangt er denk ik wel een beetje vanaf wat voor soort weg. Langs een drukke 80 km weg doe ik dat ook niet, maar hier op een rustig achteraf weggetje kan het wel. De bermen zijn hier redelijk schoon.

Je vindt  hier dus ook heel veel kruiden. En eigenlijk veel meer dan in de wei. Want weides worden doorgaans bemest en daar kunnen kruiden slecht tegen. En met een beetje pech wordt een wei ook nog eens gespoten tegen toenemend onkruid dat het gras verdringt.

Dus langs een rustig achteraf weggetje gaan wij nog wel eens wildplukken. Dat wil zeggen: ik wandel en Amorin eet.

En wat vinden we dan zoal? Paardenbloemen dus. Maar ook veel grote en smalle weegbree. Dat is ook een kruid dat je veel tegen komt en heel goed is voor luchtwegen. Ook fijn in het voorjaar.

Brandnetels (Amorin laat ze staan maar anderen vinden ze vaak wel lekker), duizendblad of Achillea, kamille wat later in het seizoen, jonge distels soms ook. En dan fluitenkruid: Amorin is gek op de verse jonge bloemschermen. Zevenblad mag hij ook graag eten, net als varkensgras.

Wist je dat varkensgras, dat vaak uitbundig groeit in je rijbak en tussen de stenen en dat eigenlijk een heel irritant onkruid is, heel graag gegeten wordt door allerlei dieren, ook paarden? En het is nog goed voor ze ook. Het werkt goed bij aandoeningen van de slijmvliezen en darmen, luchtwegen, mond- en keelholte.

Ik laat Amorin altijd zelf kiezen wat hij wil eten. Ik ga niet zelf plukken en dat voeren. Hij eet het dan ook niet.

Wanneer ik vanuit therapeutisch oogpunt kruiden wil geven, dan koop ik liever een tinctuur of een poeder waarvan ik weet dat de hoeveelheden en waardes gestandaardiseerd zijn. Dat kan ik door het voer doen en dan weet ik zeker dat mijn paard de gewenste doseringen krijgt.

Want dat is het natuurlijk wel met kruiden: de locatie van het kruid en de omstandigheden van de groei bepalen ook de hoeveelheid werkzame stofjes. In de kruiden langs de weg weet je dat niet. Dus dat grazen is vooral bedoeld voor het algehele welzijn en voor preventief onderhoud.

De natuur geeft ons heel veel goeds en daar gebruik van maken om ziektes te voorkomen is verstandig en leuk. Maar, wanneer er onverhoopt toch iets ontstaan is dat therapeutisch ingrijpen noodzakelijk maakt, dan ga ik eerst naar de dierenarts voor de diagnose en dan bekijk ik welke ondersteuning ik vanuit de natuurgeneeskunde kan geven. Met gestandaardiseerde kruidenproducten.

weegbree

Wij hebben een heel uitgebreide ingrediënten database gemaakt waarin we de kruiden hebben opgenomen die we gebruiken in onze producten. Je kunt daar heel veel informatie vinden over heel veel geneeskrachtige kruiden. Dus neem eens een kijkje via de knop hieronder.

En heb je advies nodig voor jouw dier? Neem dan contact met ons op via ons telefoonnummer of mailadres.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!