Wist je dat over… kennelhoest?
Kennelhoest bij honden kan op bepaalde plaatsen en in bepaalde seizoenen veel voorkomen. Het lijkt op een stevige verkoudheid zoals bij mensen, maar kan erg hardnekkig zijn.
Er bestaat veel onduidelijkheid over kennelhoest, daarom in dit artikel een antwoord op de vragen die wij hierover vaak te horen krijgen.
Wist je dat… kennelhoest gemakkelijk wordt overgedragen op plaatsen waar veel honden samenkomen?
De naam suggereert al dat deze klacht veel voorkomt in kennels, asielen en pensions. Zeker vroeger werd gedacht dat het ontstond na langdurig blaffen en janken. De stress die vaak voorkomt in zo’n omgeving heeft immers ook z’n weerslag op het immuunsysteem. En hoewel veel blaffen de slijmvliezen in de keel irritatie geven en kwetsbaar maken, is er voor kennelhoest nog steeds een ziekteverwekker nodig. Kennelhoest is zeer besmettelijk en kan op alle plaatsen waar veel honden samenkomen gemakkelijk worden overgedragen. Denk dus ook aan de hondenuitlaatservice en drukke uitlaatplaatsen.
De besmetting kan plaatsvinden via de lucht, door bijvoorbeeld door hoesten en proesten, maar ook door snuffelcontact.
Wist je dat… er meerdere virussen en bacteriën zijn die kennelhoest kunnen veroorzaken?
Kennelhoest is een aandoening aan de bovenste luchtwegen bij honden. Het kan door zo’n 10 á 20 verschillende virussen en bacteriën worden veroorzaakt, bijvoorbeeld door het para-influenzavirus (lijkt op het griepvirus, met bijbehorende mutaties), verschillende adenovirussen, maar ook door een bacterie, de Bordetella bronchisepta. Deze bacterie veroorzaakt de meeste gevallen van kennelhoest.
Kennelhoest is dus eigenlijk meer een verzamelnaam voor alle veroorzakers van voorste luchtweginfecties bij de hond.
Wist je dat… honden met kennelhoest niet altijd hoesten?
Het meest bekende symptoom van kennelhoest is een harde, droge kuch die kan leiden tot kokhalzen en zelfs overgeven. Die hoest kan heel heftig klinken, soms alsof de hond stikt of alsof er iets vastzit in de keel. Maar niet álle honden met kennelhoest hoesten daadwerkelijk. Sommige dieren hebben alleen een snotneus en ontstoken ogen.
De ernst van de symptomen kan enorm verschillen en is afhankelijk van of de hond gevaccineerd is en hoe de algemene weerstand van de hond is. In de meeste gevallen is er geen koorts en wil de hond ook gewoon eten en drinken. Maar in ernstige situaties kan het tegenovergestelde het geval zijn: zeer hoge koorts, lusteloosheid en geen eetlust.
Wist je dat… het lang niet altijd nodig is om bij kennelhoest antibiotica te geven?
In de meeste gevallen is antibiotica niet nodig. Onnodig antibiotica gebruik kan leiden tot resistentie en andere gezondheidsproblemen, dus wees terughoudend hiermee.
In ernstige gevallen kan kennelhoest risico geven op longontsteking, bij kwetsbare dieren is antibiotica natuurlijk wel op z’n plaats.
Soms wordt een hoestonderdrukker of ontstekingsremmer voorgeschreven. Ook met natuurlijke middelen kun je heel veel doen! Pas op met hoestdrankjes, deze kunnen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor honden.
Kruiden zoals zoethout, fenegriek, venkel en kleefkruid verzachten en verzorgen de slijmvliezen. Kattenklauw en boswellia kunnen helpen tegen de infectie door deze tegen te gaan en het immuunsysteem een flinke boost te geven.
Ook supplementen kunnen helpen: teunisbloemolie om de slijmvliezen te verzachten, probiotica om de weerstand te verbeteren en L-lysine om de weerstand tegen virussen te verhogen.
Neem contact op voor een persoonlijk advies!
Wist je dat… druk op de keel de hoest kan verergeren?
Naast de bovengenoemde middelen die kunnen helpen om de infectie te bestrijden, de slijmvliezen te verzachten en de weerstand te verhogen, zijn er nog paar maatregelen die je kunt nemen om het herstel te bevorderen.
Vanzelfsprekend is het keelgebied geïrriteerd. Een halsband kan het hoesten verergeren omdat er dan druk op de luchtpijp kan komen. Gebruik dus (al dan niet tijdelijk) een tuig.
Ook rust is van groot belang. Geef je hond tijd om te herstellen. Veel frisse lucht en goed ventileren zijn ook belangrijk. Door de inspanning van wandelen en spelen kan je hond gaan hijgen wat de keel droger en meer geïrriteerd maakt. Daarnaast kan de infectie zich nu natuurlijk ook verspreiden, dus ook om andere honden te beschermen is rust belangrijk.
Wist je dat… vaccinatie tegen kennelhoest geen volledige bescherming geeft?
Veel pensions, shows en wedstrijden stellen de kennelhoestvaccinatie verplicht. Als je hier geen gebruik van maakt, is het je eigen keuze of je je hond laat inenten tegen kennelhoest.
Een vaccinatie kan een aanslag zijn op het immuunsysteem, terwijl dat juist nodig is om virussen en bacteriën buiten de deur te houden. Er zijn veel verhalen van honden die juist na de inenting symptomen van kennelhoest ontwikkelden.
Vaccinatie tegen kennelhoest geeft geen volledige bescherming omdat er zoveel verschillende ziekteverwekkers zijn en deze, net zoals de griep, ook nog eens muteren. Vaccinatie zorgt er vaak wel voor dat als een hond besmet raakt, het vaak in een veel minder heftige vorm is.
Er zijn 2 soorten vaccinaties tegen kennelhoest: een neusenting en per injectie. Meestal wordt de neusenting gebruikt omdat deze sneller bescherming geeft. De hond kan er wat snotterig van worden. Deze vaccinatie moet ieder jaar herhaald worden om enigszins bescherming te bieden.
Op antilichamen tegen kennelhoest kan helaas niet getiterd (het meten van de antistoffen in het bloed) worden.
Of je je hond wel of niet inent tegen kennelhoest is een persoonlijke keuze en zal afhangen van het risicoprofiel van je hond (honden met een korte snuit zoals mopshonden en bulldogs kunnen veel meer last hebben van kennelhoest) en of je gebruik maakt van pensions en andere drukbevolkte hondenfaciliteiten.
Wist je dat… een doorgemaakte infectie tot bepaalde hoogte bescherming geeft?
Als honden eenmaal kennelhoest hebben gehad zijn ze zeker niet gevrijwaard voor de rest van hun leven, maar ze lijken wel een bepaalde bescherming te hebben opgebouwd, in ieder geval voor even. Ook zijn infecties met kennelhoest die daarna komen minder hevig.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!