• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 5 minuten

Wat kun je voor je dier (en jezelf) doen in de coronacrisis?

Het zijn wereldwijd onrustige tijden. De meeste mensen om mij heen zijn continue bezig zich af te vragen of ze overdreven – dan wel niet genoeg reageren. Kunnen de kinderen buitenspelen en hoe laat je ze in vredesnaam afstand houden? Kan die vergadering wel of niet doorgaan? Heb ik wel genoeg wc-papier? Kan ik de hond nog uitlaten als ik recent heb gereisd? Kunnen dieren het virus krijgen of verder verspreiden?

Er zijn al genoeg onrust en onwaarheden verspreid, daarom nu een angstvrij en positief blog over hoe jij en je dier deze coronacrisis gewoon doorkomen!

Het coronavirus en dieren

Het virus dat een groot deel van de wereld nu in haar ban heeft is een nieuw type coronavirus wat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken.
Dit coronavirus is een nieuw virus en dat betekent dat er nog een hoop onderzoek loopt en dat sommige dingen simpelweg nog niet bekend zijn.
Waarschijnlijk is deze nieuwe mutatie van een coronavirus ontstaan op een markt in Wuhan, China waar levende wilde dieren werden geslacht en verkocht voor hun vlees. Mogelijk waren vleermuizen drager van dit virus en is het gemuteerd en door de slechte hygiënische omstandigheden overgesprongen naar mensen.

Technisch gezien is het dus een zoönose (een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan). Toch is er sindsdien geen bewijs dat dieren het ook verder verspreiden. De pandemie zoals we die nu kennen is en wordt verspreid door mensen.

Mythes rondom honden en katten

Bij twee honden in Hong Kong is het coronavirus zwak aanwezig aangetoond. De dieren deden trouwens kerngezond aan. Hierop ontstond natuurlijk grote onrust omdat men bang was dat dieren het ook zouden kunnen krijgen. In verschillende landen zijn huisdieren gedumpt of zelfs gedood. Ook in Nederland is ons al ter oren gekomen dat mensen hun dieren wilden laten euthanaseren.

Dit is allemaal echt onnodig!

Er is geen enkel bewijs gevonden dat honden of katten drager kunnen zijn, geïnfecteerd kunnen zijn met COVID-19 of bijdragen aan de spreiding daarvan.

Twee dieren sinds het begin van de uitbraak is niks. Zoals gezegd is veel onderzoek nog lopende, dus op termijn wordt er vast meer duidelijk hoe deze positieve testen hebben kunnen ontstaan. Er zijn geen justificaties voor maatregelen die het welzijn van dieren in gevaar brengt.

Quality Quarantine Time

We hebben allemaal ons steentje bij te dragen om te zorgen dat de besmettingspiek van het coronavirus behapbaar blijft. Zo blijft het zorgpersoneel de vraag aankunnen.
Natuurlijk is het vervelend en bij vlagen saai als je verplicht thuis moet zitten. Als je in zelfisolatie zit, vinden de meeste huisdieren dit natuurlijk hartstikke gezellig dat je ineens zoveel thuis bent. Als het echt quarantaine is, heeft dat veel meer invloed op je dieren. Als mensen gestrest zijn slaat dat vaak over op hun dieren. Die begrijpen er niets van dat iedereen in een andere kamer moet verblijven.

Tenzij je besmet bent met COVID-19, kun je gewoon de hond blijven uitlaten. Houd wel afstand tot andere mensen (1,5 meter).

Om verveling tegen te gaan en al dat thuiszitten gezellig te houden kun je het volgende doen:

  • Maak een snuffelmat
    Houd jezelf van de straat en maak een hersenwerkspelletje voor je hond. Katten die van snoepjes houden zijn hier ook mee te verleiden en zelfs voor konijnen kun je een snuffelmatje maken!
    Kijk hier voor een goede DIY
  • Hersenwerk
    Snuffelspelletjes zijn superleuk om met je dier te doen! Ben je zelf niet zo knutselig, dan kun je met de tips uit dit blog aan de slag.
    Je kunt ook verstoppertje spelen door in je huis of tuin jezelf of snoepjes te verstoppen.
  • Trucjes leren
    Trucjes leren en oefenen is leuk voor veel honden en ze kunnen er hun energie in kwijt. Nieuwe trucjes zijn zelf goed binnen aan te leren omdat er minder afleiding is. Kent je hond de volgende al?
    – Door een hoepel springen
    – Over een hindernisje springen (bouw een sprongetje met een bezemsteel op twee potten of krukjes)
    – High five geven
    – Buigen
    – Omrollen
    – Rondje draaien
  • Speuren
    Binnenshuis en in de tuin kun je je hond allerlei nosejobs laten doen:
    – Balletje balletje
    Verstop een brokje onder een pion of plastic bekertje en hussel ze door elkaar. Laat hem de goede aanwijzen.
    – Geur sorteren
    Laat je hond jouw geur vinden door sokken te sorteren. Neem een schone sok en een gedragen zoek (of in het geval van zweetvoeten een schone die je even goed over je handen en polsen wrijft). Biedt de sok met geur aan tot je ziet dat je hond ‘geur neemt’. Dan leg je met een barbecue tang (om de geuren niet in de war te brengen) de sokken bij elkaar. Laat je hond zoeken en koppel hier ook commando ‘zoek’ aan. Beloon als hij de juiste aanwijst. Je kunt dit moeilijk maken door de stapel schone sokken groter te maken of de afstand te vergroten. Ga altijd voor succes, zo blijft het leuk!

Heb je wel genoeg toiletpapier? Oftewel, wat vooral niet te doen

Ga niet paniek-winkelen. Zorg dat jij en je gezin (en dus je dieren) gewoon kunnen eten, maar hamsteren heeft heel negatieve gevolgen.

Als er iets is wat deze corona uitbraak ons doet leren is dat de wereld heel klein is geworden en dat we het samen moeten rooien. Als jij alles opkoopt zit een ander zonder en in het grotere plaatje is dat voor niemand goed.
De distributiecentra en voorraden zijn goed toegerust, dus denk ook aan een ander, koop wat je nodig hebt en doe geen gekke dingen.

Waar heb je controle over?

In een tijd waar het lijkt dat je weinig controle hebt over wat er om je heen gebeurt en waarin de overheid allerlei maatregelen oplegt, gaan veel mensen makkelijk mee in paniekgevoelens. Doe dat jezelf niet aan, stress is niet goed voor je immuunsysteem. Focus liever op waar je wél invloed op hebt.
Vergeet niet het positieve nieuws te lezen (er genezen steeds meer mensen van COVID-19, de natuur herstelt zich in coronagebieden en een medische doorbraak van een andere orde: de tweede HIV-genezing is een feit!).

Geniet van de tijd die je hebt met je huisgenoten, vergeet niet bij vrienden en familie te checken hoe het gaat (Skype is hier perfect voor), lees goede boeken, onze blogs en e-books, leer een nieuwe creatieve of culinaire vaardigheid, stuur eens iemand een brief of cadeaupakketje en steun de kleine bedrijven!

 

Bronnen:
RIVM vraag en antwoord

World Organisation for Animal Health

World Health Organisation

The Guardian News

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!