• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens
 • Leestijd: 2 minuten

DIY tegen jeuk

Wat kun je zelf doen tegen jeuk? Helaas niet zo heel veel. Als je dier regelmatig jeuk heeft, is namelijk het allerbelangrijkste dat je grondig gaat uitzoeken wat er precies aan de hand is. Voor een goede diagnose heb je een (holistisch) dierenarts nodig. Daarnaast kun je voor natuurlijke ondersteuning een natuurgeneeskundig therapeut raadplegen.

Oorzaak van jeuk

Hoewel er veel verschillende oorzaken voor jeuk zijn, valt de het belang van de connectie tussen de darmen en de huid hierbij niet te onderschatten. Problemen in de darmen uiten zich vaak in problemen met de huid. Bespreek dit met de behandelaar van je dier.

Het eerste wat je zelf kunt doen aan jeuk bij je dier is uit (laten) zoeken wat er precies aan de hand is. Oorzaken van jeuk zijn bijvoorbeeld:

 • Factoren uit de omgeving
 • Voeding
 • Parasieten
 • Allergische oorzaken
 • Infecties

Maak een behandelplan

Deze fase vraagt een goede samenwerking tussen jou, de behandelend dierenarts en de holistische ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van een natuurgeneeskundige. Jeuk echt goed aanpakken vraagt een totaalaanpak.

DIY tegen jeuk

Als je dier plotseling jeuk heeft kun je uitwendig kruiden gebruiken om de kriebel te verlichten. Groene leem kan helpen, maar ook met groene thee kun je al een heel eind komen. Thee, je leest het goed:

Groene thee

Groene thee is een superkrachtige antioxidant en kan voor dieren zowel in- als uitwendig worden toegepast. Als noodmiddel bij hotspots kun je zelfs een theezakje groene thee gebruiken door het zakje nat te maken en de plek hiermee te deppen.

Calendulathee

Goudsbloem (Calendula officinalis) doet fantastisch werk voor de gevoelige en geïrriteerde huid. Het verzacht en helpt de huid herstellen.

Voor de verzorging van de huid van je dier (ook bij katten) kun je een sterk aftreksel van calendula maken. Hiervoor heb je losse calendulabloemen nodig. Je kunt zelf biologische bloemen kweken of ze gedroogd kopen, bijvoorbeeld bij Van der Pigge. Als je zelf gaat kweken is biologisch belangrijk omdat er op bloemen in tuincentra behoorlijk wat gif gebruikt kan zijn. Dit is niet alleen slecht voor het milieu en de bijen, maar ook voor je huisdier.

Met de bloemen maak je een sterke thee: gebruik een los theezakje of thee-ei en voeg water toe totdat het net onderstaat. Laat tenminste 15 minuten trekken en laat het afkoelen. Daarna is het klaar om op de aangedane plekken te gebruiken, bijvoorbeeld met een sponsje of wattenschijfje.

Recept DIY anti-jeukspray

Bovenstaande theetjes zijn prima te gebruiken voor als je snel wat nodig hebt. Voor het echte werk kun je dit recept van onze veterinair natuurgeneeskundige Claire maken.

Je hebt nodig

7 gram losse groene thee
20 gram gedroogde calendulabloemen
15 gram gedroogde kamillebloemen
1,5 liter water
(ook deze kruiden zijn verkrijgbaar bij Van der Pigge in Haarlem of bij hen telefonisch te bestellen)

Je doet

 • Kook 1,5 liter water, giet dit over de kruiden en laat het afgedekt afkoelen.
 • Het kruidenwater vervolgens afgieten, het is nu klaar voor gebruik.
 • Dit water kun je op de jeukende huid sprayen of deppen, zo vaak als nodig.

In ‘t kort

Het beste wat je kunt doen als je dier structureel jeuk heeft, is een afspraak maken bij een goede (holistisch) dierenarts om de oorzaak boven tafel te krijgen en die te behandelen.

Naast die ingezette behandeling kun je zelf met kruiden de geïrriteerde huid verzorgen.

Wil je tips ontvangen over natuurlijke diergezondheid?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!