De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

DIY tegen jeuk

Wat kun je zelf doen tegen jeuk? Helaas niet zo heel veel. Als je dier regelmatig jeuk heeft, is namelijk het allerbelangrijkste dat je grondig gaat uitzoeken wat er precies aan de hand is. Voor een goede diagnose heb je een dierenarts nodig. Daarnaast kun je voor natuurlijke ondersteuning een natuurgeneeskundig therapeut raadplegen.

Oorzaak van jeuk

Hoewel er veel verschillende oorzaken voor jeuk kunnen zijn, valt het belang van de connectie tussen de darmen en de huid niet te onderschatten. Problemen in de darmen uiten zich vaak in problemen met de huid. Bespreek dit met de behandelaar van je dier.

Het eerste wat je zelf kunt doen aan jeuk bij je dier is uit (laten) zoeken wat er precies aan de hand is. Mogelijke oorzaken van jeuk zijn bijvoorbeeld:

  • Factoren uit de omgeving
  • Voeding
  • Parasieten
  • Allergische oorzaken
  • Infecties

Maak een behandelplan

Deze fase vraagt een goede samenwerking tussen jou, de behandelend dierenarts en de holistische ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van een natuurgeneeskundige. Jeuk echt goed aanpakken vraagt een totaalaanpak.

DIY tegen jeuk

Als je dier plotseling jeuk heeft kun je uitwendig kruiden gebruiken om de kriebel te verlichten. Groene leem kan helpen, maar ook met groene thee kun je al een heel eind komen. Thee, je leest het goed:

Groene thee

Groene thee is een superkrachtige antioxidant en kan voor dieren zowel in- als uitwendig worden toegepast. Als noodmiddel bij hotspots kun je zelfs een theezakje groene thee gebruiken door het zakje nat te maken en de plek hiermee te deppen.

Calendulathee

Goudsbloem (Calendula officinalis) doet fantastisch werk voor de gevoelige huid. Het helpt het herstel en verzacht de geïrriteerde huid.

Voor de verzorging van de huid van je dier (ook bij katten) kun je een sterk aftreksel van Calendula maken. Hiervoor heb je losse Calendulabloemen nodig. Je kunt zelf biologische bloemen kweken of je kunt ze gedroogd kopen, bijvoorbeeld bij Van der Pigge. Als je zelf gaat kweken is biologisch belangrijk omdat er op bloemen in tuincentra behoorlijk wat gif gebruikt kan zijn. Dit is niet alleen slecht voor het milieu en voor de bijen, maar wilt het ook niet op je huisdier hebben.

Met de bloemen maak je een sterke thee: gebruik een los theezakje of thee-ei en voeg zoveel water toe dat het net onderstaat. Laat tenminste 15 minuten trekken en laat het afkoelen.

Daarna is het klaar om op de aangedane plekken te gebruiken, bijvoorbeeld met een sponsje of wattenschijfje.

DIY Jeukspray

Bovenstaande theetjes zijn prima te gebruiken voor als je snel wat nodig hebt. Voor het echte werk kun je dit recept van onze collega en veterinair natuurgeneeskundige Claire maken.

Recept
7 gram losse groene thee
20 gram gedroogde Calendula bloemen
15 gram gedroogde Kamille bloemen
1,5 liter water
Ook deze kruiden zijn verkrijgbaar bij Van der Pigge in Haarlem of bij hen telefonisch te bestellen.

Kook 1,5 liter water, giet dit over de kruiden en laat afgedekt afkoelen. Het kruidenwater vervolgens afgieten, het is nu klaar voor gebruik. Dit water kan je op de jeukende huid sprayen of deppen, zo vaak als nodig.

In ‘t kort

Het beste wat je kunt doen als je dier structureel jeuk heeft, is een afspraak maken bij een goede (holistisch) dierenarts om de oorzaak boven tafel te krijgen en die te behandelen.

Naast die ingezette behandeling kun je zelf met kruiden de geïrriteerde huid verzorgen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

2 reacties

  1. Marit schreef:

    Waar haal ik een holistische dierenarts vandaan? Zijn zij ergens geregistreerd? Ik woon in west-Brabant

Laat een reactie achter