De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Onschuldige ziekte of serieus gevaar? 5 vragen over droes bij paarden

Droes is een vervelende infectieziekte aan de luchtwegen van paarden. Het is zeer besmettelijk en kan gevaarlijk zijn. Gek genoeg bestaat er geen meldingsplicht voor droes. Reden genoeg om zelf voldoende kennis te hebben over deze veelvoorkomende ziekte en je verantwoordelijkheid te nemen om besmetting te voorkomen.

 

1. Wat is droes?

Droes wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Dit hardnekkige beestje veroorzaakt een infectie aan de voorste luchtwegen en de lymfeknopen in de keel van het paard. Hier ontstaat het kenmerkende abces, wat voor veel ongemak zorgt.

Droes komt veel voor. Het is zeer besmettelijk voor paarden en bijna alle paarden maken wel een keer in hun leven een infectie door. In de meeste gevallen zijn jonge paarden de pineut, maar ook oudere dieren kunnen de ziekte krijgen. Als paarden de ziekte hebben gehad, zijn ze korte tijd immuun. Op latere leeftijd kunnen ze het dus alsnog krijgen.

Wat deze bacterie zo vervelend maakt is dat het weken in de omgeving kan overleven en zo meer paarden kan besmetten. Het overleeft in de stal, in de weide, op borstels en in dekens en kan via mensen overdraagbaar zijn. Mensen kunnen de ziekte zelf niet krijgen.
Niet alle paarden die de bacterie bij zich dragen worden ook ziek. Deze paarden zonder symptomen worden dragers genoemd. Bij hardnekkige infecties op een stal is het belangrijk erachter te komen welke dieren dit zijn, de dierenarts kan hierbij helpen.

2. Hoe herken je droes?

De symptomen zijn in het beginstadium van droes niet altijd even duidelijk.

De belangrijkste verschijnselen zijn:

 • Dikke lymfeknopen bij de luchtzakken in de keel. Hier kan later een abces ontstaan
 • Koorts
 • Sloom, niet willen eten
 • Neus uitvloeiing

Zeker als er in het begin alleen neusuitvloeiing is, kan het gemakkelijk voor wat anders worden aangezien. Bel daarom de dierenarts voor een goede diagnose als de keel dik wordt en je koorts waarneemt.

3. Wat is het gevaar van droes?

De meeste paarden maken een keer droes door en herstellen hier goed van. Toch is droes niet zo onschadelijk als het lijkt. De andere lymfeknopen in het lichaam kunnen ook ontstoken raken en er kan een longontsteking bijkomen. De droesbacterie kan in ernstige gevallen in de bloedbaan terecht komen. Dit wordt verslagen droes genoemd en is in veel gevallen dodelijk.

Bel daarom de dierenarts bij het vermoeden van droes.Het kenmerkende abces in de lymfeknopen bij de keel van het paard zorgt voor een groot deel van de klachten: het paard voelt zich ellendig met koorts, heeft minder eetlust en heeft pijn door het abces. Als het abces eenmaal opengebarsten is, zie je de dieren vaak vlot opknappen. Het is wel zo dat juist bij het openbarsten enorme hoeveelheden bacteriën vrijkomen en dat juist dan het besmettingsgevaar groot is. Apart houden van de andere dieren blijft dus belangrijk ook als het paard al aan het opknappen is.

4. Hoe kan droes behandeld worden?

Als de dierenarts is geweest voor een diagnose is vooral stalhygiëne erg belangrijk.

Om een droesinfectie onder controle te krijgen zijn de juiste maatregelen belangrijk:

 • De stal moet dicht voor paarden van buitenaf en paarden van stal mogen niet van het terrein af. Omdat de droesbacterie lang kan overleven in de omgeving moet dit tot 6 weken na herstel worden volgehouden.
 • Voor droes is helaas nog geen meldingsplicht, maar er is wel een landelijk meldpunt.
 • Zieke dieren én de geïdentificeerde dragers moeten geïsoleerd worden om te voorkomen dat gezonde dieren besmet worden.
 • Onthoud dat mensen geen droes kunnen krijgen, maar het wél kunnen overbrengen. Denk er dus aan goed je handen te wassen als je een ander paard hebt geaaid en als je echt op een andere stal moet zijn, reinig je schoenen en vervang je kleren.
 • De Gezondheidsdienst Dieren heeft een overzichtelijk protocol voor de aanpak van droes gemaakt, download het hier.

Medicijnen en kruiden
Er is niet één oplossing tegen droes. In een vroeg stadium kan de dierenarts antibiotica voorschrijven. Later heeft dit vaak een averechts effect omdat het de rijping van het abces vertraagt. Verder worden soms pijnstillers en ontstekingsremmers gebruikt.

Kruiden kunnen ook uitkomst bieden. Je kunt het immuunsysteem stimuleren en ontstekingen kun je tegengegaan met kruiden als Echinacea purpurea (rode zonnehoed), Hydrastis canadensis (Canadese geelwortel) en Uncaria tomentosa (kattenklauw).

CBD
kan ook ingezet worden: deze stof heeft een mooie combinatie tussen pijnverlichting en tegengaan van ontstekingen.

Om het paard te helpen herstellen is een multivitamine en probiotica aan te raden om de weerstand weer op peil te krijgen.

Omdat ieder dier anders is en omdat we op deze plaats geen middelen mogen noemen, adviseren we je graag persoonlijk.

Neem contact op

Uitwendig is groene leem kruidenpasta perfect om op het abces te smeren. Door een trekkende werking bevordert dit de rijping.
Als het abces eenmaal is opengebroken is het aan te raden om de lege holte te spoelen met jodiumoplossing.

Als het paard erg benauwd is, kun je het ook laten stomen. Zet een emmer warm water met twee handen vol stoomkruiden in de hoek van de stal waar het paard er makkelijk boven kan hangen. Het is wel belangrijk dat paarden een eigen keus hebben, dwing het paard dus niet boven de emmer, maar laat hem zelf kiezen.
Stomen kan ondersteunen als een paard zich zo rot voelt dat de eetlust afneemt en minder wil drinken. Als je dit waarneemt is het ook weer tijd om de dierenarts te bellen, het paard moet absoluut blijven eten en drinken.

5. Wat kun je doen om droes te voorkomen?

Het liefst voorkom je natuurlijk een droesbesmetting. Ook hier is goede hygiëne heel belangrijk. Zorg dat je bekend bent met het droesprotocol, ook als jouw stal er nog nooit mee te maken heeft gehad.

Wees voorzichtig met contact met vreemde paarden, vooral via neus-aan-neuscontact kan droes gemakkelijk worden overgebracht.
Zorg altijd voor eigen spullen voor je paard (dekens, borstels). Zeker als je wedstrijden rijdt is dit belangrijk. Denk hierbij ook aan je eigen emmers voor voer en water.

Er bestaat een vaccinatie tegen droes. Hoewel de meeste vaccins tegen een virus zijn, werkt deze op een eiwit in de bacterie. Een vaccin van enkele jaren terug gaf erg veel bijwerkingen en was niet goed werkzaam. Het lijkt erop dat het nieuwe vaccin beter is, maar er zijn nog steeds problemen. Het is kort werkzaam en biedt geen volledige bescherming. Er worden nog steeds bijwerkingen gemeld. Toch kan het voor hoog risico-stallen een optie zijn om gezonde paarden te laten inenten, het risico op bijwerkingen neemt namelijk toe als een dier niet fit is.

Bij alle infectieziekte is een goede weerstand natuurlijk super belangrijk!
Goede voeding, beweging en sociale contacten zijn hierbij de heilige drie-eenheid. Kruiden en voedingssupplementen kunnen ook helpen, we adviseren je graag!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

3 reacties

 1. Martina schreef:

  Dit had ik eerder willen lezen, van dat meldpunt en die antibiotica etc
  Voor mijn I.L.M Kvika is het te laat.
  Met sarcastische dank aan de hengstenhouder die zijn mond hield!

 2. Renate schreef:

  het veelgehoorde advies ‘paarden op het terrein houden’ zou beter kunnen luiden: ‘voorkom contact met andere paarden’. Ja, als er droes op jouw stal heerst, ga je natuurlijk niet naar wedstrijden of andere plekken waar veel paarden samen komen. Maar een buitenrit of wandeling waarbij je geen andere paarden tegenkomt of deze ruim uit de weg gaat, levert geen gevaar op voor besmetting. Wél voor geroddel en paniekzaaierij. Maar laten we realistisch zijn over besmetting en ons aan de feiten houden.

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemorgen Renate, bedankt voor je reactie.
   Welk deel is onze tekst is feitelijk onjuist in jouw ogen? Het is voor mij niet helemaal helder wat je bedoelt.
   Hartelijke groet, Suus Bettink

Laat een reactie achter