• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Hoe je bijwerkingen van vaccinaties kunt voorkomen

Schrijven over vaccinaties is altijd een beetje spannend omdat de discussies tussen de voor- en tegenstanders zo fel kunnen worden. In dit blog vertel ik kort ons standpunt en leg ik uit wat je kunt doen om eventuele negatieve gevolgen van een vaccinatie te voorkomen.

Vaccins hebben miljoenen levens gered

In de stroom informatie over voors en tegens van vaccineren is het belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat we in een enorme luxe positie zitten. Het is een voorrecht om überhaupt keuzes te kunnen maken over vaccineren.

Door grote groepen dieren te vaccineren komen in Nederland veel dodelijke ziektes praktisch niet meer voor. Denk hierbij aan rabiës en parvo, ziektes die je echt vér uit de buurt van je hond of kat wilt hebben.

Het gaat te ver om hier in detail uit te leggen hoe vaccins precies werken en waartegen geënt wordt, kijk daarvoor hier voor honden, katten of paarden.

Eén ding wat in ieder geval goed is om te weten, is dat het werkingsprincipe van vaccineren berust om immuniteit van de grote meerderheid. Als een groot deel van de populatie niet meer gevaccineerd wordt, kunnen gevaarlijke ziektes weer terugkomen. Deze ziektes zijn dus niet echt uitgeroeid.

Sluimerende klachten kunnen verergeren

Toch zijn er ook goede argumenten om niet gedachteloos een cocktailprik te halen. Vaccins zijn een belasting voor het lichaam. De hulpstoffen in het vaccin zijn vaak niet mis en het immuunsysteem moet aan de slag om antistoffen aan te maken.

Zoals ieder medicijn kan een vaccin bijwerkingen geven, bekende bijwerkingen zijn:

 • zwelling op de plek van de inenting
 • koorts en niet lekker zijn
 • misselijkheid en diarree
 • verstoord immuunsysteem en overgevoeligheid

Daarnaast zijn er nog veel meer verhalen van diereigenaren die klachten ervaren bij hun dier na inenting. Lang niet alle bijwerkingen die mensen melden zijn wetenschappelijk bewezen, maar naar mijn idee zijn de ervaringen van diereneigenaren wel degelijk heel waardevol.

Na een rondje Googelen op bijwerkingen van vaccinatie word je niet vrolijk. Bij mensen is bijvoorbeeld veel discussie over mogelijk autisme. Wat wij horen in de praktijk is dat sluimerende klachten tot een uitbarsting kunnen komen. Zo kunnen allergieën (opnieuw) opvlammen, ontstekingen de kop opsteken of problemen met de anaalklieren optreden. Bij honden met leishmania kan de ziekte opeens (weer) opvlammen na een vaccinatie.

Verantwoord vaccineren

Gelukkig zijn veel dierenartsen tegenwoordig bewust bezig om niet te overvaccineren. Het moet efficiënt zijn, maar niet overbodig.

Titeren kan hier ook deel van uitmaken. Bij titeren wordt bloed afgenomen dat wordt onderzocht op antistoffen. Als er nog voldoende antistoffen zijn, hoeft de enting op dat moment niet opnieuw gegeven te worden. En dit is veel vaker dan gedacht het geval! Bij steeds meer dierenartspraktijken kun je terecht om te titeren. Kijk hier voor een overzicht van gekwalificeerde dierenartsen.

Wanneer wachten met vaccinatie

Klachten naar aanleiding van vaccinatie nemen toe en de betrouwbaarheid van een vaccin neemt af als je niet op het juiste moment laat inenten. Stel een vaccinatie uit als je dier:

 • niet fit is, het immuunsysteem is dan al druk bezig om de gezondheid te herstellen.
 • chronisch ziek is: overleg met je dierenarts
 • drachtig is: overleg met je dierenarts.
 • tegelijkertijd al andere medicatie krijgt zoals narcosemiddelen, vlooien- of wormenbestrijding. Het schijnt dat vaccinatie beter aanslaat als er geen wormbesmetting is, maar tegelijk een antiwormenpil toedienen vergroot de belasting voor het lichaam nog meer.

Verder is het raadzaam om niet meer dan één vaccinatie per keer te geven, dus geen cocktail met meerdere vaccins zoals vaak gebeurt. Geef een tot twee maanden na een inenting pas de volgende inenting zodat je dier kan herstellen.

Bescherming voor kwetsbare dieren

‘Zomaar’ beslissen dat jouw dier niet ingeënt hoeft te worden is absoluut onverstandig. Je neemt hiermee een risico en het kan gevaarlijk zijn voor andere jonge of zieke dieren. Ook kun je je dier niet naar een pension, cursus of uitlaatdienst brengen.

Zoals we al eerder zeiden, berust de bescherming van vaccins op de immuniteit van de massa. Als het allergrootste deel van een groep dieren gevaccineerd is, kunnen dieren die niet gevaccineerd (kunnen) worden, ook veilig rondlopen. De ziekte is immers niet actief aanwezig in de populatie. Dieren met ernstige chronische aandoeningen (vooral auto-immuunstoornissen) kunnen namelijk niet altijd gevaccineerd worden.

Nazorg van vaccinatie

Dieren kunnen zo’n twee dagen niet helemaal fit zijn na het inenten. Maak ruimte zodat je dier het even rustig aan kan doen. Ga bijvoorbeeld niet intens spelen of trainen vlak na vaccinatie. Maak een warm en comfortabel plekje voor je dier en als hij of zij last heeft van de buik kun je een bottenbouillon maken. Bij ernstige klachten bel je natuurlijk de dierenarts.

Drainage Compositum

Regelmatig een reinigingskuur kan goed helpen om een teveel aan afvalstoffen in het lichaam zoveel mogelijk te voorkomen. Drainage Compositum is hier het meest geschikt voor. Wacht hiermee een week tot na de inenting om niet te veel prikkels aan het lichaam ineens te geven.

Als je dier bekend is met overgevoeligheid, bijvoorbeeld van de huid of spijsvertering, biedt het volledige Darmprotocol uitkomst.

 

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

18 reacties

 1. m van dam schreef:

  goed artikel over vaccinatie.
  Zelf ben ik er zeer huiverig voor.
  Mijn kinderen zijn nergens tegen gevaccineerd, ook niet in- geënt.
  Ze zijn nu 40 en 50 jaar en hebben een grandioze eigen afweer tegen griep om maar iets te noemen en hebben een zeer goed gebit..
  Vegetarisch opgegroeid.
  Mijn katten “twee van 7 en 8 jaar zijn slechts eenmaal ingeënt. De ander , 17 jaar, alleen enkele keren vóór ik hem kreeg.
  Hij komt via een asiel.
  Hartelijke groet, M. van Dam

 2. M de koekkoek schreef:

  Beste mevrouw uw keuze wordt uiteraard gerespecteerd maar vergeet niet dat het risico beduidend minder is dat uw kinderen ziek worden als iedereen om hen heen gevaccineerd is en dus niet ziek wordt.

 3. Alexandra schreef:

  Helaas kan je de vaccinaties die in de cocktail zitten niet los geven….

 4. Esther schreef:

  Parvo is los te enten en Hondenziekte in een combinatie met alleen Parvo ook.
  Alleen hepatitis zit enkel in de coctail

 5. Rita schreef:

  Mijn hond kan niet meer ingeënt worden. Door de inenting heeft ze zo grote bult gekregen dat ze geopereerd moest worden. De DA moest zoveel wegsnijden dat ze een drain in moest voor drie dagen na de drie dagen moest ik de wond steeds opensnijden om het vocht weg te laten lopen. Mijn hond is er heel ziek van geweest. En 700 euro armer. In overleg met de DA kan mijn hond niet meer ingeënt worden.

 6. Sasja Kee schreef:

  Ons eerste hondje is na haar 2e vaccinatie ( de eerste waren we niet bij en niets over gehoord, maar dat zegt natuurlijk niets) heel beroerd geworden
  Daarna hebben we besloten in overleg met de dieren arts, zoveel mogelijk aparte vaccinaties te geven,
  na ik denk 1,5 jaar kreeg ze epilepsieaanvallen, steeds frequenter
  vervolgens hebben we door overleg met onze inmiddels homeopatisch dierenarts besloten om te gaan ontstoren bij de 3e ontstoring trad binnen een half uur verergering op, daarna had ze nog slechts 1x per half jaar een aanval
  Daarna alleen nog gevaccineerd met homeopatische begeleiding, toch had dat telkens een aaanval tot gevolg
  uiteindelijk bij haar ook daarmee gestopt. Helaas al met 8 jaar overleden

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Sasja,

   Bedankt voor je bericht.

   Wat fijn dat je je ervaringen hier met ons deelt. En wat mooi om te lezen hoe je je best hebt gedaan om je hond op deze manier zo goed mogelijk te ondersteunen tot aan haar overlijden.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 7. Kris Haan schreef:

  Mijn hond heeft door een stuk touw te eten haar mild verloren. De symptomen leken op Parvo voordat we erachter kwamen wat het daadwerkelijk aan de hand was en omdat ze niet ingeënt was in eerste instantie. Gelukkig was het geen Parvo anders had ik waarschijnlijk geen hond meer gehad. Maar doordat ze geen mild meer heeft mag ze geen enting meer overslaan.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Kris,

   Bedankt voor je bericht.

   Wat fijn dat het toch nog goed is gekomen met je hond!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 8. Vuylsteke Patricia schreef:

  Wij hebben 2 franse bulldogjes en een mechelse herder. Doen de titertest bij alle 3. Verbazend resultaat alle 3 genoeg anti stoffen voor alles! Worden enkel geent voor het buitenland omdat ze 3x per jaar meegaan op reis en ook tegen ratteziekte omdat we redelijk landelijk wonen. Zou iedereen de test aanraden, beschermd en niet onnodig chemisch spul binnen!

 9. Mikkie schreef:

  Mijn hond heeft vanafdat we hem kregen gekrabt, gekrabt gekrabt.
  DA dacht dat hij mijt had….
  Altijd trouw geent….
  Toen hij 7 jaar was namen we hem op een dag mee na de BIOPHOTONEN-therapeut.
  Wij als gezin zien haar meer als onze huisarts omdat ze daadwerkelijk alle foute stoffen ontstoord (zo als bijv bijwerkingen medicijnen of inentingen-kwik).
  Hond dus ook behandeld…ontstoord op inentingen en vlooiendruppels…zoveel gif….
  HIJ HEEFT DAARNA NOOIT MEER GEKRABT!
  SUPERGEZONDE EN SPEELSE HOND. NU 10 JAAR OUD!

 10. Gerrie Brouwer schreef:

  Hallo,
  2 jaar geleden heeft mijn kat een druppel vaccinatie gekregen, in de neus,
  Sindsdien heeft ze periodieke benauwdheid en niesaanvallen, zonder echte uitvloeisel, maar wel met het geluid van een dichte neus bij het ademhalen,
  Wat is uw gedachte of remedie hierover ?

  Mvrgr, Gerrie

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Gerrie,

   Bedankt voor je bericht.

   Mogelijk is er sprake van een verminderde weerstand waardoor deze klachten optreden. Je bent welkom om ons te mailen op info@degroeneos.nl met meer achtergrondinformatie over je kat zodat we gerichter kunnen meedenken.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter