• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Een natuurlijke multivitamine? Spirulina voor je dier!

Spirulina; je hebt het vast wel eens voorbij zien komen in een gezondheidswinkel of op een menukaart in een groene smoothie. Ook voor onze dieren is spirulina supergezond. Dit kleine algje heeft veel in haar mars en is waanzinnig interessant.

Blauwgroene algen

Algen zijn eenvoudige organismen. Er zijn ook meercellige algen: zeewier. In de zee komen ze in enorme hoeveelheden voor. Algen gebruiken zonlicht als energie om d.m.v. fotosynthese zuurstof te produceren. Onder andere hierom zijn algen ontzettend belangrijk voor de planeet. Daarnaast staan algen aan het begin van de voedselketen.

Spirulina is een blauwgroene alg en deze groep organismen behoort tot de oudste soorten op de planeet. De eerste planten zijn vermoedelijk uit blauwalgen geëvolueerd.

Blauwalg (een bacterie) klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren: in warme droge zomers zie je nog wel eens plakkaten blauwalg in meren en slootjes. Het is slecht voor de waterkwaliteit en kan gevaarlijk zijn voor dieren en mensen. Spirulina is echt een heel andere soort.

De groep blauwgroene algen zijn ook bijzonder, omdat ze eigenlijk tussen algen en bacteriën vallen. Tot welke groep ze moeten worden gerekend, daar lopen de meningen over uiteen.

Oerkracht uit de natuur

Spirulina is een klein spiraalvormig algje en een waar superfood. Spirulina komt van nature voor (en wordt voor commercieel gebruik gekweekt) in gebieden waar 320 dagen per jaar de zon schijnt.

Algen gebruiken fotosynthese om deze zonne-energie niet alleen om te zetten in zuurstof, maar ook  in voedingsstoffen zoals eiwitten, vetzuren en koolhydraten. Voedingsmiddelen die in de zon hebben gerijpt, zoals biologische groente en fruit, maar dus ook spirulina, bevatten zonne-energie. Dit wordt ook wel foton-energie genoemd en kan heel heilzaam zijn.
Omdat spirulina een blauwgroene alg is, bevat het de bekende stof chlorofyl (groene bladkleurstof) maar ook fycocyanine (een blauw gekleurd eiwit). Beide zijn belangrijk voor de opname van lichtenergie en de omzetting daarvan in andere stoffen. Chlorofyl heeft daarnaast een ontgiftende en zuiverende werking.

Spirulina kun je eigenlijk zien als een soort mini-multi. Het bevat een breed spectrum aan vitaminen, mineralen, spoorelementen, antioxidanten en zelfs wat vetzuren. Daarnaast is het een goede eiwitbron: het bevat tot wel 70% eiwit!
Omdat dit een natuurlijke krachtbron is, zijn de voedingstoffen ook goed opneembaar en bruikbaar voor het lichaam. Zo is de vitamine E uit spirulina een stuk effectiever dan een synthetische variant van deze vitamine.

Grondstof van de toekomst

Algen worden wel de grondstof van de toekomst genoemd en dat is niet voor niks. Onder de juiste omstandigheden groeien algen gemakkelijk en hebben ze vooral zon nodig. Verschillende soorten algen kunnen als voedselbron gebruikt worden en zijn belangrijk voor het milieu. Daarnaast worden algen gebruikt in veevoer, bij de productie van medicijnen, in cosmetica, als kleurstof, én wordt er gekeken of ze een rol kunnen hebben bij energieopwekking en als biobrandstof.

De manier van produceren en de kwaliteit die daaruit voortkomt is wel belangrijk om in de gaten te houden. Algen kunnen goed duurzaam geproduceerd worden, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn. In sommige landen waar algen gekweekt worden, wordt het ook niet zo strikt genomen met de kwaliteit. Zo kunnen de bassins waarin ze gekweekt worden vervuild raken, met alle gevolgen van dien. Algen zijn gevoelig voor verontreinigingen en batches moeten dan ook gecontroleerd worden in een laboratorium. Ook worden batches soms doorstraald voor transport, wat een negatief effect heeft op de kwaliteit. Kijk ook op het etiket dat er geen onnodige vulmiddelen worden gebruikt.

Waar kun je dit superfood voor gebruiken?

Spirulina kan je dier (en jezelf) ondersteunen bij:

  • herstel tijdens en na ziekte
  • spierherstel
  • ontstekingsgevoeligheid en allergieën
  • wondgenezing
  • interne reiniging
  • vermoeidheid
  • de darmgezondheid
  • de levergezondheid

Door de meeste mensen en dieren wordt spirulina goed verdragen. Het een  veilige stof, ook in hoge doseringen. Een giftige dosis is niet gevonden. Integendeel, uit onderzoek is gebleken dat spirulina vissen beschermen tegen giftige concentraties van sommige chemische stoffen.

Superfood is net als andere supplementen geen vervanging voor verkeerde voeding: het is bedoelt als aanvulling op gezonde, diersoort specifieke voeding.

Spirulina voor dieren

Deze bijzondere alg kun je dus ook prima voor je dieren gebruiken. Let er goed op dat je een betrouwbare kwaliteit aanschaft. Als je alleen spirulina als apart supplement geeft, voer je zo’n 1 tot 3 gram per dag aan een hond (1 gram of minder voor een kat of kleine hond). Voor een paard zit je al snel aan zo’n 10 tot 30 gram per dag.

Spirulina kan ook onderdeel zijn van een supplement. De dosering is dan een stuk lager, maar de spirulina vervult dan nog een andere rol. Het helpt en ondersteunt de opname en biologische beschikbaarheid van de andere ingrediënten. Het kan ook de smaak verdoezelen van bijvoorbeeld bittere vitaminen.
Het kan dan ook perfect onderdeel uit maken van een multivitamine om je dier te ondersteunen! Op die manier heb je eigenlijk het beste van beide werelden: het volledige spectrum inhoudsstoffen en voordelen (zoals de zonne-energie en chlorofyl) van spirulina, aangevuld met de juiste dosering vitaminen en mineralen.

Nooit meer wat missen van De Groene Os?
Ontvang 1x per maand de beste artikelen over natuurlijke diergezondheid en exclusieve aanbiedingen in je mailbox!

MailChimp - Aanmeldformulier
Privacy *
Ik meld mij aan voor de volgende nieuwsbrieven *
Bezig met versturen

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!