• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Superfoods voor je dier?

Superfood is een verzamelterm voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen: proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, antioxidanten, essentiële vetzuren en aminozuren.
En, heel belangrijk, superfoods zouden vrij moeten zijn van troep: bestrijdingsmiddelen, chemicaliën, GMO’s, etc.

Superfoods zijn voor mensen populair, maar bestaat er ook zoiets als superfood voor je paard, hond, kat of konijn?

Exotische besjes

Superfoods voor mensen zijn bekend geworden door allerlei exotische gedroogde bessen en poeders: gojibessen, acaibessen, baobabpoeder, maca, kokosbloesemsuiker en ga zo maar door. Ook meer alledaagse voedingsmiddelen kun je zien als superfoods omdat ze veel voedingswaarde hebben: broccoli, boerenkool, ongebrande noten, rode druiven, blauwe bessen, vette vis en groene thee.

Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze binnen een gezond voedingspatroon passen en kunnen bijdragen aan het voorkomen van tekorten en het verhogen van energie en levenskracht. Het hoeft dus helemaal niet van ver te komen om goed te zijn. In dit blog kijken we welke voedingsstoffen en voedingsmiddelen voor dieren in aanmerking zouden kunnen komen als superfood.

Maar er is natuurlijk geen een voedingsmiddel dat in alles kan voorzien. Er moet voor mensen voldoende worden afgewisseld en je moet vooral niet doorslaan.

En voor dieren?

MSM

MSM is de afkorting voor methylsulfonylmethaan en is een organische vorm van zwavel. Het verdient speciale aandacht omdat het een groot aantal positieve effecten voor mens en dier heeft. Het komt op aarde veel voor, maar toch is het in (bewerkt of opgeslagen) voedsel maar minimaal aanwezig.

MSM stimuleert de aanmaak van collageen, een belangrijk onderdeel van het bindweefsel. Het zorgt voor zowel stevigheid als flexibiliteit van huid, vacht en nagels/hoeven.

Maar ook botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen. MSM helpt om deze structuren allemaal gezond te houden.

Kruiden

Als er een groep voedingsstoffen is die je zeker kan rekenen onder de superfoods zijn het wel kruiden. Ze kunnen een heel scala aan vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten. En dan zijn er nog allerlei werkzame stoffen – zoals saponinen, etherische oliën, bitterstoffen en flavonoïden – die alle afzonderlijke kruiden hun specifieke werking geven.

Superfood voor je dier

Verse kruiden zijn fantastisch om aan je dier te geven. Voor konijnen is dit natuurlijk simpel aan te bieden en veel paarden zijn ook niet vies van kruiden door hun voer.

Voor veel honden en katten ligt dit natuurlijk anders. Er zijn zeker uitzonderingen, zo zie ik mijn eigen hond tijdens wandelingen allerlei kruiden knabbelen.

Een hele goede optie is om een kruidentuintje (of kruidenstrook als je een paard hebt) aan te leggen. Denk hierbij eens aan peterselie, munt, kamille en goudsbloem. Voor katten kun je ook kattengras, kattenkruid en (als je ruimte hebt) valeriaan planten.

Honden die een versvleesdieet krijgen, hebben ook regelmatig wat groente en fruit nodig in de vorm van een groentemix. Daar kun je ook heel goed wat kruiden (en bessen!) doorheen doen.

Makkelijke manieren van superfood voeren

Voedingssupplementen kunnen heel goed gebruikt worden om je dier van wat gezonde superfoods te voorzien.

Bij De Groene Os hebben we een uitgebreid assortiment supplement met kruiden en voedingstoffen. Denk bijvoorbeeld eens aan:

Adaptonicum, een tinctuur die gemaakt is van het kruid Ashwaganda (Withania somnifera), een Ayurvedisch kruid dat bij tal van situaties kan helpen. Het ondersteunt het herstel in de breedste zin van het woord. Het helpt in tijden van zwakte en stresssituaties en helpt het immuunsysteem en prestatievermogen.

COX Compositum, een samengestelde kruidentinctuur bomvol antioxidanten. Er zit onder andere boswellia, gember en groene thee in. Het is een vitaliserend middel dat goed gebruikt kan worden voor oudere dieren of bij langdurige verschijnselen.

Teunisbloem- borageolie, een plantaardige olie die aangevuld is met vitamine E en rozemarijnextract. Olie geperst uit de teunisbloem is een van de weinige oliën die rijk is aan GLA (gamma-linoleenzuur), een stof die kan helpen met het gezond houden van de huid en slijmvliezen (bijvoorbeeld in de darmen en luchtwegen).

Multivitaminen & Mineralen Complex is een poeder met als basis een rode alg (Lithothamnion calcareum). Deze alg levert natuurlijke calcium, magnesium, verschillende mineralen en spoorelementen. Een goede multi kan een waardevolle aanvulling zijn op de normale voeding. Het kan het immuunsysteem ondersteunen waardoor het helpt om je dier gezond te houden.

Het ultieme superfood

Uiteindelijk blijft het ultieme supervoedsel voer dat past bij je dier en de diersoort. De rest is aanvullend. Voor paarden en konijnen betekent dat veel goede kwaliteit hooi. Honden en katten moeten voer hebben met een hoog gehalte goede kwaliteit eiwitten en in veel situaties vers vlees.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!