• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

6 kruiden om te plukken en te voeren aan je dier

Lente en zomer zijn de ideale seizoenen om kruiden te plukken en aan je dier te voeren. Je denkt daarbij dan gelijk aan paarden, maar ook honden kun je hier een groot plezier mee doen. Verse kruiden hebben namelijk veel gezondheidsvoordelen. Kruiden voor katten kunnen ook uitstekend werken, maar voor kieskeurige eters gebruik je dan het beste een smakelijke kruidentinctuur.

Superfood voor je dier
Verse kruiden hebben eeuwenlang onderdeel uitgemaakt van het dieet van dieren. Tegenwoordig maken we hier weinig gebruik meer van. De kruiden die we hier bespreken zitten echter vol met nutriënten. Voeg ze toe aan het voer van je dier als extra gezondheidsboost!

Kruiden voor katten

Katten zijn natuurlijk echte vleeseters, maar toch kunnen kruiden voor katten een waardevolle aanvulling zijn.

In het wild eten carnivoren de ingewanden van prooidieren die hun hele leven allerlei grassen, kruiden, bessen en ander gezond plantenmateriaal hebben gegeten. Het vee wat voor diervoeding wordt gebruikt krijgt vaak een stuk minder gevarieerd te eten.
Daarnaast knabbelen katten in een natuurlijke omgeving vaak aan verschillende kruiden en doen daarmee al aan zelfmedicatie.
Daarom passen kruiden voor katten uitstekend in een gezond dieet voor carnivoren.

Kruiden kunnen ook perfect worden toegepast om de gezondheid van je dier te ondersteunen. Preventief of bij ziekte. Het is dan wel belangrijk dat er ook een diagnose van de dierenarts is, de kruiden zijn aanvullend.

Onze kruidendruppels zijn gemakkelijk in gebruik en kunnen door allerlei voer of in wat lekkers gedaan worden.

Hoe ga je te werk?

  • Pluk alleen kruiden waarvan je 100% zeker weet dat dit het juiste kruid is. Sommige planten zijn giftig.
  • Pluk niet in de berm langs de weg of op verontreinigende grond.
  • Geef niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid.
  • Deze manier van kruiden voeren is een gezond extraatje. Raadpleeg bij klachten de dierenarts.
  • Voor paarden kun je de geplukte kruiden gewoon door het voer en over het hooi geven. Als ze het niet eten hebben ze er waarschijnlijk geen behoefte aan of lusten ze het niet.
  • Voor honden gaat het voeren van kruiden het beste samen met een rauwvleesdieet. Je kunt de kruiden dan bij het vlees geven. Honden die een zelf samengesteld dieet (BARF) krijgen, kun je het bijvoorbeeld geven als groentemix.
  • Katten maak je waarschijnlijk niet blij met geplukte kruiden. Wat bij katten wel vaak een succes is, is een klein kruidentuintje met planten speciaal voor hen. Denk hierbij aan kattengras en kattenkruid, maar ook peterselie, munt, kamille en goudsbloem zijn hier goed voor te gebruiken.

Paardenbloem
Taraxacum officinale

Paardenbloem

Paardenbloemblad is goed te herkennen aan de bijzondere vorm van het blad


Van de paardenbloem kun je in de lente goed de bladeren gebruiken. Ook voor jezelf kun je van de jonge bladeren een salade maken. De bladeren zijn wat minder bitter dan de wortel (die vaak voor tincturen wordt gebruikt) en zitten bomvol kalium.

Kalium is goed voor de vochthuishouding. Daarnaast heeft paardenbloem een stimulerende werking op de eetlust en spijsvertering.

Geef je paard een ruime hand per dag en honden een eetlepel.

Brandnetel
Urtica dioica

Deze kleur brandnetels zoek je

Vaak beschouwd als onkruid, maar toch een waardevolle aanvulling op het voer! Brandnetels zijn rijk aan mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium en kalium én bevatten een aanzienlijke hoeveelheid van vitamine C.

Brandnetels en paardenbloemen vormen de perfecte milde voorjaarskuur. Het heeft een mild reinigend effect en vult mineralen juist aan.

Pluk de bovenste, frisgroene delen van de brandnetel en vergeet je handschoenen daarbij niet. Als de brandnetels eenmaal geplukt en ‘bestorven’ zijn, prikken ze niet meer. Gebruik brandnetels 6 weken lang en geef een handje (hond) tot een bosje (paard).

Duizendblad
Achillea millefolium

Duizendblad voor de bloei. Je gebruikt de bladeren.

Duizendblad lijkt met al z’n vertakkingen wel een beetje op het bloedvatenstelsel. Het wordt gebruikt om de circulatie te ondersteunen. Met deze eigenschappen kan het de spijsvertering ondersteunen en heeft het een kalmerend effect op de darmen. Ook aan dieren met wat kouwelijke ledematen kun je goed duizendblad geven.

Duizendblad mag alleen niet tijdens de dracht gebruikt worden. Duizendblad geef je niet langer dan een maand achter elkaar. De dosering ligt ook lager: geef 5 gram (hond) tot 20 gram (paard) per dag.

Weegbree
Plantago major en Plantago lanceolata

Grote weegbree

Er bestaan verschillende soorten weegbree waarvan de grote weegbree (Plantago major) en smalle weegbree (Plantago lanceolata) het meeste voorkomen.

Weegbree is een verzachtend kruid voor de luchtwegen en slijmvliezen van het spijsverteringsstel.

Weegbree is een kruid dat het best vers gebruikt kan worden omdat een aantal werkzame inhoudsstoffen niet goed tegen verhitting kunnen. Het is een heel veilig kruid, je kunt met gerust hart langere tijd een hand aan je paard en hond voeren.

Goudbloem
Calendula officinalis

Bloemen van de goudsbloem


Wist je dat je Calendula ook inwendig kunt gebruiken?

In het wild zal je deze plant niet zo snel tegenkomen, maar het is perfect zelf te kweken als je een tuin of balkon hebt. Zelfs zonder hele groene vingers wil deze plant best groeien.

Calendula ondersteunt het herstel van huid en slijmvliezen en helpt ontstekingen buiten de deur te houden.

Van Calendula worden de bloemen gebruikt. Je kunt de bloemen het beste laten drogen op een warme, donkere plek en dan de bloemblaadjes geven. Geef tot 30 gram per dag aan een paard en tot 10 gram voor een hond.

Kamille
Matricaria chamomilla

Een veld met bloeiende kamille

Kamille heeft een mild rustgevende werking op het gedrag van je dier. Ook dieren met een ‘nerveuze spijsvertering’ kunnen baat hebben bij kamille.
Kamille heeft een typische, appelachtige geur. Er zijn een aantal planten die op kamille lijken. Zogenaamde valse kamille bevat vergelijkbare eigenschappen. Beginners kunnen de fout maken margrieten voor kamille aan te zien.

Van kamille worden de bloemen en de niet-verhoute delen van de plant gebruikt. Kamille kan vers en gedroogd gegeven. Geef paarden een handvol en honden een eetlepel.

Wil je tips ontvangen over natuurlijke diergezondheid?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!