• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

6 kruiden om te plukken en te voeren aan je dier

Lente en zomer zijn de ideale seizoenen om kruiden te plukken en aan je dier te voeren. Je denkt daarbij dan gelijk aan paarden, maar ook honden kun je hier een groot plezier mee doen. Verse kruiden hebben namelijk veel gezondheidsvoordelen. Kruiden voor katten kunnen ook uitstekend werken, maar voor kieskeurige eters gebruik je dan het beste een smakelijke kruidentinctuur.

Superfood voor je dier
Verse kruiden hebben eeuwenlang onderdeel uitgemaakt van het dieet van dieren. Tegenwoordig maken we hier weinig gebruik meer van. De kruiden die we hier bespreken zitten echter vol met nutriënten. Voeg ze toe aan het voer van je dier als extra gezondheidsboost!

Kruiden voor katten

Katten zijn natuurlijk echte vleeseters, maar toch kunnen kruiden voor katten een waardevolle aanvulling zijn.

In het wild eten carnivoren de ingewanden van prooidieren die hun hele leven allerlei grassen, kruiden, bessen en ander gezond plantenmateriaal hebben gegeten. Het vee wat voor diervoeding wordt gebruikt krijgt vaak een stuk minder gevarieerd te eten.
Daarnaast knabbelen katten in een natuurlijke omgeving vaak aan verschillende kruiden en doen daarmee al aan zelfmedicatie.
Daarom passen kruiden voor katten uitstekend in een gezond dieet voor carnivoren.

Kruiden kunnen ook perfect worden toegepast om de gezondheid van je dier te ondersteunen. Preventief of bij ziekte. Het is dan wel belangrijk dat er ook een diagnose van de dierenarts is, de kruiden zijn aanvullend.

Onze kruidendruppels zijn gemakkelijk in gebruik en kunnen door allerlei voer of in wat lekkers gedaan worden.

Hoe ga je te werk?

 • Pluk alleen kruiden waarvan je 100% zeker weet dat dit het juiste kruid is. Sommige planten zijn giftig.
 • Pluk niet in de berm langs de weg of op verontreinigende grond.
 • Geef niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid.
 • Deze manier van kruiden voeren is een gezond extraatje. Raadpleeg bij klachten de dierenarts.
 • Voor paarden kun je de geplukte kruiden gewoon door het voer en over het hooi geven. Als ze het niet eten hebben ze er waarschijnlijk geen behoefte aan of lusten ze het niet.
 • Voor honden gaat het voeren van kruiden het beste samen met een rauwvleesdieet. Je kunt de kruiden dan bij het vlees geven. Honden die een zelf samengesteld dieet (BARF) krijgen, kun je het bijvoorbeeld geven als groentemix.
 • Katten maak je waarschijnlijk niet blij met geplukte kruiden. Wat bij katten wel vaak een succes is, is een klein kruidentuintje met planten speciaal voor hen. Denk hierbij aan kattengras en kattenkruid, maar ook peterselie, munt, kamille en goudsbloem zijn hier goed voor te gebruiken.

Paardenbloem
Taraxacum officinale

Paardenbloem

Paardenbloemblad is goed te herkennen aan de bijzondere vorm van het blad


Van de paardenbloem kun je in de lente goed de bladeren gebruiken. Ook voor jezelf kun je van de jonge bladeren een salade maken. De bladeren zijn wat minder bitter dan de wortel (die vaak voor tincturen wordt gebruikt) en zitten bomvol kalium.

Kalium is goed voor de vochthuishouding. Daarnaast heeft paardenbloem een stimulerende werking op de eetlust en spijsvertering.

Geef je paard een ruime hand per dag en honden een eetlepel.

Brandnetel
Urtica dioica

Deze kleur brandnetels zoek je

Vaak beschouwd als onkruid, maar toch een waardevolle aanvulling op het voer! Brandnetels zijn rijk aan mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium en kalium én bevatten een aanzienlijke hoeveelheid van vitamine C.

Brandnetels en paardenbloemen vormen de perfecte milde voorjaarskuur. Het heeft een mild reinigend effect en vult mineralen juist aan.

Pluk de bovenste, frisgroene delen van de brandnetel en vergeet je handschoenen daarbij niet. Als de brandnetels eenmaal geplukt en ‘bestorven’ zijn, prikken ze niet meer. Gebruik brandnetels 6 weken lang en geef een handje (hond) tot een bosje (paard).

Duizendblad
Achillea millefolium

Duizendblad voor de bloei. Je gebruikt de bladeren.

Duizendblad lijkt met al z’n vertakkingen wel een beetje op het bloedvatenstelsel. Het wordt gebruikt om de circulatie te ondersteunen. Met deze eigenschappen kan het de spijsvertering ondersteunen en heeft het een kalmerend effect op de darmen. Ook aan dieren met wat kouwelijke ledematen kun je goed duizendblad geven.

Duizendblad mag alleen niet tijdens de dracht gebruikt worden. Duizendblad geef je niet langer dan een maand achter elkaar. De dosering ligt ook lager: geef 5 gram (hond) tot 20 gram (paard) per dag.

Weegbree
Plantago major en Plantago lanceolata

Grote weegbree

Er bestaan verschillende soorten weegbree waarvan de grote weegbree (Plantago major) en smalle weegbree (Plantago lanceolata) het meeste voorkomen.

Weegbree is een verzachtend kruid voor de luchtwegen en slijmvliezen van het spijsverteringsstel.

Weegbree is een kruid dat het best vers gebruikt kan worden omdat een aantal werkzame inhoudsstoffen niet goed tegen verhitting kunnen. Het is een heel veilig kruid, je kunt met gerust hart langere tijd een hand aan je paard en hond voeren.

Goudbloem
Calendula officinalis

Bloemen van de goudsbloem


Wist je dat je Calendula ook inwendig kunt gebruiken?

In het wild zal je deze plant niet zo snel tegenkomen, maar het is perfect zelf te kweken als je een tuin of balkon hebt. Zelfs zonder hele groene vingers wil deze plant best groeien.

Calendula ondersteunt het herstel van huid en slijmvliezen en helpt ontstekingen buiten de deur te houden.

Van Calendula worden de bloemen gebruikt. Je kunt de bloemen het beste laten drogen op een warme, donkere plek en dan de bloemblaadjes geven. Geef tot 30 gram per dag aan een paard en tot 10 gram voor een hond.

Kamille
Matricaria chamomilla

Een veld met bloeiende kamille

Kamille heeft een mild rustgevende werking op het gedrag van je dier. Ook dieren met een ‘nerveuze spijsvertering’ kunnen baat hebben bij kamille.
Kamille heeft een typische, appelachtige geur. Er zijn een aantal planten die op kamille lijken. Zogenaamde valse kamille bevat vergelijkbare eigenschappen. Beginners kunnen de fout maken margrieten voor kamille aan te zien.

Van kamille worden de bloemen en de niet-verhoute delen van de plant gebruikt. Kamille kan vers en gedroogd gegeven. Geef paarden een handvol en honden een eetlepel.

Wil je tips ontvangen over natuurlijke diergezondheid?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

23 reacties

 1. Marloe schreef:

  Leuk dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik heb voor de paarden al een kruidenstrook aangelegd maar voor de katten had ik dit niet bedacht. Dat wordt dus het volgende klusje.

 2. Hoe denken jullie over kleefkruid en Maria distel?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Marjolijn,

   Kleefkruid en Mariadistel zijn prachtige kruiden voor dieren!
   Ik durf alleen niet te zeggen of ze vers makkelijk gegeten worden.
   Ze zijn wel veilig, dus als je ze hebt staan, kun je ze gerust geven.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 3. Kleefkruid wordt doorgaans graag gegeten. De bloemen van de Mariadistel pikken de paarden zelf uit de plant zodra deze in bloei is. Zelf pluk ik regelmatig wat kleefkruid om aan de paarden te geven. Wel laat ik altijd voldoende staan zodat het weer verder kan groeien.

 4. Marja Savonije schreef:

  Mijn honden plukken zelf paardebloemen om te eten en de bladeren van de smeerwortel.

 5. Claire schreef:

  Hallo,

  Ik droog zelf vlees als snack voor de hond. Ik zoek nu naar combinaties om het gezonder en interessanter te maken. Denk bv aan runderlong, bestrooid met brandnetel. of Bestrooid met Calendula. Hebben jullie daar ervaring mee? En evt tips?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Claire,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat leuk dat je zo bewust bezig bent met de voeding van je hond!

   Het bestrooien van kruiden op vlees kan zeker mooi zijn. Brandnetel bijvoorbeeld voor de toevoer van belangrijke mineralen, calendula in geval van ontstekingen of jeuk, of groene thee als thee getrokken door het voer. Ook groenten zijn mooi toe te voegen aan voeding. Ik denk dat de keuze voor een specifiek kruid met name wordt bepaald door de gezondheidstoestand van je hond en waar hij/zijn behoefte aan heeft op dat moment.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 6. Renate Boomgaard schreef:

  Bedankt voor het delen van deze gegevens. Ik heb me ingeschreven voor de E books en de nieuwsbrief!

 7. Judith Triemstra schreef:

  Hebben jullie ervaring met Citroenmelisse?

 8. Gonny schreef:

  Ik ben op zoek naar een lijst met kruiden die veilig zijn voor mijn kat. Ze heeft erge jeuk en samen met de dierenarts gaan we een langdurig traject in om erachter te komen wat de oorzaak is.

  Om ondertussen de jeuk te verlichten krijgt ze injecties en heb ik honingzalf gekregen, maar ik ben er niet erg blij mee dat dat op basis is van producten uit de olieindustrie.
  Ik wil liever zelf een zalfje maken met bijenwas, honing en kruiden die de jeuk verlichten. Weten jullie welke kruiden daarvoor geschikt zijn?

  Ik hoop dat jullie kunnen helpen, want ze vergaat echt van de jeuk en van de kap wordt ze depressief ofzo; ze eet en drinkt dan niet meer en ligt alleen maar bij me op schoot. Zo zielig!

 9. Lies schreef:

  Beste,

  Kan je teveel kamille aan je paard geven? Onze wei dat we willen maaien staat werkelijk bomvol kamille.En hoe kan je verschil zien tussen echte en valse? Alvasr bedankt!

  Mvg

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Lies,

   Bedankt voor je bericht.

   Het is wel belangrijk om zeker te weten of het daadwerkelijk Kamille is die op je wei staat: https://www.plantaardigheden.nl/plant/beschr/wel/kamille.htm#Beschrijving
   Kamille en elk ander kruid adviseren we als aanvulling op het standaardrantsoen te geven zodat je paard zelf kan kiezen of en hoeveel hij/zij hiervan wilt eten. Dieren voelen intuïtief aan wat, of en hoeveel ze nodig hebben.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 10. Bianca schreef:

  Beste,
  Sinds een paar maanden ben ik in het bezit van een 2e Quarter horse. Super lief paardje maar ik ben er inmiddels achter dat ze staart en manen eczeem heeft. Ze schuurt haar manen en staart kaal. Nu heb ik gelezen dat kleefkruid goed werkt op zomer eczeem. Kleefkruid groeit rijkelijk in mijn oude kippenren. Dat is nu mijn wilde kruiden tuin. Kan ik kleefkruid zo geven? En hoeveel?
  Wat kan ik nog meer aan haar geven? En evt. Een spray of zalf van maken?

  Vriendelijke groet
  Bianca

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Bianca, Staart en manenczeem heeft te maken met een verminderde darmgezondheid. kwalitatief ruwvoer en krachtvoer zonder granen en toegevoegde enkelvoudige suikers samen met ons darmprotocol is mijn advies.
   Verder staat in onze blogs een recept voor een anti-jeuk spray
   https://degroeneos.nl/diy-tegen-jeuk/
   Hartelijke groet,
   Suus Bettink

 11. Marjo Ploum schreef:

  Mijn hond eet sinds enkele weken bijna dagelijks brandnetels en braakt ze meestal daarna weer uit met gal, soms braakt hij ook niet. We zijn al bij dierenarts geweest heeft tabletjes gekregen om maag rustig te houden, maar merk geen verschil, hij heeft verder geen koorts e.d. is wel vaker misselijk. Ben nu sinds 2 dagen met maagcompositum begonnen, maar merk nog geen verschil.

  • Aukje van Willigen schreef:

   Beste Marjo,
   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je hond hier last van heeft.

   Als er spaken is van misselijkheid mag je wel binnen een paar dagen reactie verwachten bij het gebruik van de geadviseerde dosering van maagcompositum.
   Wellicht is er meer aan de hand en is maagcompositum niet het passende middel, overgeven kan meerdere oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld voeding en/of stress.

   Ons advies zou zijn om met je hond naar een holistisch dierenarts te gaan om de onderliggende oorzaak van het braken en de misselijkheid te achterhalen.
   Hier vind je een overzicht van holistisch, natuurlijk werkende, dierenartsen in Nederland.
   https://www.holistischedierenartsen.nl/

   Mocht je een gericht advies van ons willen dan kan dat ook, hiervoor kan je ons Groene Kennis Consult aanvragen, dan kijkt ons team van natuurgeneeskundig veterinair therapeuten en een holistisch dierenarts, met je mee.
   https://degroeneos.nl/e-consult/

   Ik hoop je zo weer een stapje verder geholpen te hebben.
   Heel veel succes!

   Met vriendelijke groeten,
   Aukje, de Groene Os

 12. Ingrid schreef:

  Je schrijft ‘geef een handje brandnetels aan een hond’. Is dat 1x per week ? en mag het vers gepureerd worden met wat anders en dan ingevroren?

  • Valery Vergnes schreef:

   Beste Ingrid,
   Het is inderdaad niet zo duidelijk, we zullen het aanpassen. Bedoelt wordt een handje per dag als kuur van 6 weken. Het mag zeker gepureerd en ingevroren worden, maar mag ook vers. Als de bladeren geplukt zijn en een paar uurtjes liggen, prikken ze niet meer. Voor honden die een rauw vlees dieet krijgen en bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week een groentemix krijgen, kun je dat schema aanhouden.

   Groeten,
   Valéry van De Groene Os

 13. Melanie schreef:

  Goedemiddag dames,
  Zojuist las ik op een andere site dat verse kamille (de plant) giftig is voor je kat. Gedroogde kamille (thee) kan volgens die bron wel in kleine hoeveelheden gegeven worden. Wat is jullie mening daarover?
  Aansluitend, hebben jullie wellicht advies wat voor middel ik zelf kan maken (of kopen) om de tandvleesontsteking van mijn kat tegen te gaan en/of in de toekomst te voorkomen? De dierenarts adviseert om tanden/kiezen te trekken. Voordat we tot deze behandeling overgaan, zou ik graag willen kijken/weten of er andere, minder rigoureuze oplossingen zijn.
  Groet Melanie.

Laat een reactie achter