• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens
 • Leestijd: 5 minuten

Eet je hond wel eens gras? Misselijkheid en gras eten bij honden

Veel honden eten regelmatig gras. Soms is dit reden tot zorg en soms ook niet. Het meest bekend is gras eten om braken op te wekken. Honden doen dit wanneer ze zich misselijk voelen. Maar de reden van het gras eten bij de hond is niet altijd zo duidelijk. Feit is wel dat de verschillende verklaringen ervoor behoorlijk uiteenlopen.

Er bestaan diverse soorten gras, en honden hebben vaak een voorkeur voor een bepaalde soort. Sommige grassen prikkelen mogelijk de slokdarm en maag waardoor een braakreactie wordt opgewekt. Vaak worden ook kruiden meegenomen in dit graasgedrag. Dit kan een vorm van zelfmedicatie zijn. Zo worden in het voorjaar wel eens reinigende kruiden, zoals kleefkruid, opgezocht.

Wel of niet uitbraken

Als je hond met grote regelmaat gras eet, zou het goed zijn om eens te kijken of je kunt achterhalen waarom hij dat doet. De eerste vraag die je je dan eigenlijk moet stellen is: wordt het gras uitgebraakt of wordt het uitgepoept? Als het eten van gras gebruikt wordt om braken op te wekken, kan dat verschillende oorzaken hebben.

Een gezond spijsverteringsstelsel

Een gezonde spijsvertering herken je aan een goede eetlust en een frisse adem van je hond. Je hond is vol energie, heeft zachte, maar stevige ontlasting, en geen overmatig rommelende darmen en overmatige flatulentie.

Als dat niet het geval is, begin dan met het kritisch onder de loep nemen van de voeding. Gezonde hondenvoeding is vers, heeft kwalitatief hoogwaardige ingrediënten, is goed verteerbaar en bevat geen toxines. Verder is het belangrijk de juiste hoeveelheid voeding te bepalen (zodat je hond een gezond gewicht behoudt) en een bepaalde mate van variëteit aan te bieden, zodat je geen voedselintoleranties in de hand wekt.

Veel voorkomende oorzaken van gras eten bij honden

 • Gezonde voeding
  Gezonde voeding is de basis van een gezonde hond. De meeste honden schakelen redelijk makkelijk over op ander voer, maar honden met een gevoelige maag (of darmen) kunnen hier moeite mee hebben. Het is daarom belangrijk om langzaam over te schakelen, in een week tijd of zelfs langer.
 • Haren
  Honden likken hun vacht en tijdens deze vachtverzorging kunnen er haren in de maag terechtkomen. Als dit er teveel worden kan de hond gras gaan eten om deze weer kwijt te raken. Je ziet dan de haren tussen de grassprieten in het braaksel.
 • Wormen
  Er zijn verschillende soorten wormen waar honden mee besmet kunnen zijn. In alle organismen komen wormen voor en ze hebben zelfs een functie voor de weerstand van het dier. Het moeten er alleen niet teveel worden, want dan wordt het schadelijk. Hoewel de precieze levenscyclus van elke soort worm weer anders is, planten de meesten zich voort in de darmen. Vervolgens worden er eitjes uitgescheiden die dan door een gastheer worden opgenomen (bijvoorbeeld door het eten van poep of snuffelen/likken op een besmette plek). Deze eitjes kunnen uitkomen in de maag. Een verklaring voor het eten van gras is om braken op te wekken om van deze larven af te komen.
 • Lege maag
  Sommige honden eten alleen gras op een lege maag, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg. Dit kan duiden op een geïrriteerd maagslijmvlies doordat de spijsverteringssappen dan vrij spel hebben.

Voor gezonde honden wordt vaak geadviseerd 1x per dag te voeren en soms een dag te vasten, maar voor honden die braken op een lege maag is 2 tot 3 keer voeren vaak beter.

Honden die hier last van hebben kun je helpen door ze ’s avonds nog een kleine hoeveelheid voer te geven. Daarnaast kunnen kruiden je hond helpen. Denk aan gember, pepermunt en kamille.
We helpen je graag via ons gratis dierenartsenspreekuur op woensdag van 9.00-10.00 op 023-5348469 of via mail.

 • Gewoon lekker
  Het is voor ons mensen misschien moeilijk te geloven, maar gras eten is normaal gedrag voor een hond. Als je hond verder niet misselijk lijkt te zijn, hoef je je geen zorgen te maken. Veel honden vinden het gewoon lekker! Zeker de nieuwe, sappige grassprieten zijn favoriet. Of gras met verse ochtend dauw erop. In het voorjaar kan dit tot iets te veel enthousiasme leiden, waardoor je hond juist misselijk kan worden van al dat gras in z’n maag. Probeer je hond dan af te leiden met een andere activiteit.
 • Overspronggedrag
  Gras eten kan ook een vorm van overspronggedrag zijn. Dit kunnen allerlei gedragingen zijn (zoals gaan snuffelen, rollen of gapen), terwijl dat gedrag in die situatie niet logisch is. Overspronggedrag treedt op omdat je hond even niet weet wat te doen, een soort intern conflict. Dit kan met stress te maken hebben en een manier zijn dit te laten afvloeien, maar het kan ook dat twee gedragingen om voorrang ‘vechten’. Bijvoorbeeld als jij je hond bij je roept, maar hij wil nog niet naar huis en dus iets heel anders gaat doen.

Als het overspronggedrag met stress te maken heeft, is het aan te raden dit, binnen de perken, toe te laten omdat het stress helpt verminderen.

Over vasten & stress


Sommige rauw-vlees-voerders zweren bij een dag vasten voor honden. Voor gezonde honden, die dit gewend zijn, kan dat inderdaad een goed idee zijn. Ook wordt 6 tot 12 uur vasten wel geadviseerd bij braken en diarree. Let er dan wel op dat dit niet juist stressvol is voor je hond.
Stress an sich kan namelijk een rol spelen bij braken en misselijkheid, dus dat wil je voorkomen. Als je hond als z’n hele leven om 6 uur ’s avonds eten krijgt en nu ineens niet, kan dat zeker voor honden die erg op eten gericht zijn erg stressvol zijn. Helemaal als je meerdere dieren hebt en de rest wel hun eten krijgt.

Gras eten om braken op te wekken

Soms eten honden gras om braken op te wekken en zo misselijkheid te verminderen. De oorzaak van misselijkheid en overgeven kan erg divers zijn:

 • iets verkeerds gegeten (zoals troep van straat, ontlasting, giftige stof/plant etc.)
 • voedselintolerantie of – allergie
 • parasieten
 • obstructie in het spijsverteringkanaal (zoals een bot of speeltje ingeslikt)
 • aandoeningen van de alvleesklier, nieren, lever of bijnieren
 • stress
 • als bijwerking op medicatie (antibiotica, NSAID’s)

Sluit deze oorzaken, samen met je dierenarts, uit.

Gevaren van gras eten

Is je hond een rasechte graseter? Let er dan wel op dat hij dit alleen doet op plekken waar geen auto’s voorbijrazen in verband met neergeslagen uitlaatgassen. In agrarische gebieden moet je alert zijn op velden die mogelijk bespoten worden met pesticiden.

Ze zijn al eerder genoemd: wormen. Vanwege het risico dat je hond gras zou kunnen eten dat besmet is met wormeneitjes, is het geen overbodige luxe om je hond regelmatig te ontwormen. Er zijn steeds meer bedrijven gespecialiseerd in laboratoriumonderzoek naar wormen. Aan de hand van een ontlastingsonderzoek kunnen ze een verantwoorde ontwormingskuur voor je dier adviseren. Je kunt ook bij je dierenarts vragen naar een zo’n onderzoek en een gericht ontwormingsadvies. Op deze manier ontworm je voldoende zonder resistentie in de hand te werken.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

De rol van supplementen


Supplementen kunnen ondersteunend werken om maagproblemen te helpen oplossen. Kruiden kunnen verzachtend werken bij misselijkheid en het slijmvlies is slokdarm en maag helpen herstellen.
Ook probiotica kunnen zinnig zijn om de bacteriële balans te herstellen, bijvoorbeeld als er veel medicatie (zoals antibiotica) gebruikt moest worden.

In zeldzame gevallen kan het ook zijn dat een dier juist niet goed reageert op een bepaalde inhoudsstof in een supplement, met misselijkheid of dunne ontlasting tot gevolg. Vaak het dan om een dier met een zeer gevoelige spijsvertering, een individuele gevoeligheid dus. Check in zo’n geval eerst goed of je de juiste dosering geeft en pas dat zo nodig aan. ‘Verdenk’ je een supplement? Stop dan een paar dagen en begin daarna 1 voor 1 weer met een lage dosering.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!