• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 2 minuten

Video: Kleefkruid voor jezelf én je dier!

Het is lente en overal is het hartstikke groen. Een van de plantjes die nu volop aan het groeien is, is kleefkruid. Dit kruid wordt nog wel eens over het hoofd gezien, omdat het bekend staat als onkruid. Maar zoals mijn leraar fytotherapie altijd zei: onkruid bestaat niet!

In deze video laten Ivy en ik je zien waarom kleefkruid zo’n fijn kruid is. Kleefkruid (Galium aparine) is een ijzersterk plantje dat weinig eisen stelt aan de grond waarin hij groeit. Toch heb ik er maar weinig ‘last’ van in onze tuin. Mijn hond Ivy is er namelijk dol op en graast het, zeker in de lente, fanatiek weg.

Van kleefkruid kunnen de bovengrondse plantendelen gebruikt. Vroeg in het voorjaar, als de blaadjes nog sappig zijn, kun je kleefkruid rauw eten als groente, bijvoorbeeld door een salade. Later in het seizoen worden de blaadjes taaier en kun je het beter door de soep snipperen of er thee van te zetten. Het ondersteunt de vochtbalans en is een fijn kruid voor de lymfereiniging en drainage. Het kan bijvoorbeeld helpen wanneer de klieren in de keel opgezet zijn.

Net als veel inheemse groene kruiden kun je kleefkruid ook als lente-tonicum toepassen. Zeker vroeger werden dergelijke kruiden gebruikt om van de winter te herstellen door om de uitscheiding van afvalstoffen te bevorderen en nuttige mineralen op te nemen. Tegenwoordig komen voedingstekorten door een strenge winter een stuk minder voor, maar de lente is nog steeds een uitgelezen moment om het lichaam te ondersteunen met een extra reiniging.

Paarden, konijnen en dus ook sommige honden eten graag kleefkruid. Katten heb ik nog niet aan kleefkruid zien knabbelen, maar gelukkig kun je kleefkruid ook als supplement geven.

Heb je vragen over het gebruik van kruiden voor je dier?

Stuur ons een email!

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!