• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Video: Kleefkruid voor jezelf én je dier!

Het is lente en overal is het hartstikke groen. Een van de plantjes die nu volop aan het groeien is, is kleefkruid. Dit kruid wordt nog wel eens over het hoofd gezien, omdat het bekend staat als onkruid. Maar zoals mijn leraar fytotherapie altijd zei: onkruid bestaat niet!

In deze video laten Ivy en ik je zien waarom kleefkruid zo’n fijn kruid is. Kleefkruid (Galium aparine) is een ijzersterk plantje dat weinig eisen stelt aan de grond waarin hij groeit. Toch heb ik er maar weinig ‘last’ van in onze tuin. Mijn hond Ivy is er namelijk dol op en graast het, zeker in de lente, fanatiek weg.

Van kleefkruid kunnen de bovengrondse plantendelen gebruikt. Vroeg in het voorjaar, als de blaadjes nog sappig zijn, kun je kleefkruid rauw eten als groente, bijvoorbeeld door een salade. Later in het seizoen worden de blaadjes taaier en kun je het beter door de soep snipperen of er thee van te zetten. Het ondersteunt de vochtbalans en is een fijn kruid voor de lymfereiniging en drainage. Het kan bijvoorbeeld helpen wanneer de klieren in de keel opgezet zijn.

Net als veel inheemse groene kruiden kun je kleefkruid ook als lente-tonicum toepassen. Zeker vroeger werden dergelijke kruiden gebruikt om van de winter te herstellen door om de uitscheiding van afvalstoffen te bevorderen en nuttige mineralen op te nemen. Tegenwoordig komen voedingstekorten door een strenge winter een stuk minder voor, maar de lente is nog steeds een uitgelezen moment om het lichaam te ondersteunen met een extra reiniging.

Paarden, konijnen en dus ook sommige honden eten graag kleefkruid. Katten heb ik nog niet aan kleefkruid zien knabbelen, maar gelukkig kun je kleefkruid ook als supplement geven.

Heb je vragen over het gebruik van kruiden voor je dier?

Stuur ons een email!

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

4 reacties

 1. Ank van Klooster schreef:

  Ik wilde vragen of er ook iets bestaat tegen schijnzwangerschap hond. Ze wordt na de loopsheid nl steeds zo verdrietig, humeurig en wil niet eten. Heb al zoveel geprobeerd, niets helpt…
  Groeten van Ank van KLooster

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemiddag Ank,
   bedankt voor je vraag en wat verdrietig dat je hond zich zo naar voelt na haar loopsheid.
   Wij hebben niet specifiek producten tegen schijnzwangerschap maar ik raad je van harte aan om naar een holistisch werkende dierenarts te gaan en te kijken hoe je dit probleem vanaf de bron aan kunt pakken, er is waarschijnlijk een disbalans in haar hormoonhuishouding, ik zou ook zeker bij de arts een baarmoederontsteking uit laten sluiten.

   Ik hoop je hiermee voldoende geholpen te hebben en wens je heel veel succes.
   Mocht je nog meer vragen hebben, kun je altijd even contact opnemen met ons gratis telefonische spreekuur.

   Groeten,
   Valéry van team De Groene Os

 2. Annemarie van den Berg schreef:

  Bij ons in de tuin staat ook aardig wat kleefkruid. Onze honden eten het (helaas) niet. Zou ik het ook kunnen drogen, en het dan door hun eten kunnen doen, heeft het dan nog net zoveel/voldoende effect ? En als ik van het gedroogde kleefkruid thee zet, heeft het dan ook nog enige werking ?
  Hartelijke groeten, Annemarie

  • Valery Vergnes schreef:

   Beste Annemarie,
   Ik zou je aan willen raden om even op de momenten van ons telefonische spreekuur te bellen en je vraag aan onze dierenarts te stellen, wellicht als de honden het niet eten, hebben ze het niet nodig maar dat is ook niet altijd het geval.
   Het spreekuur is iedere maandag- woensdag en vrijdag van 09:00 tot 10:00 op telefoonnummer 023-5348469 en is geheel gratis.

   Ik hoop je hiermee geholpen te hebben en wens je een fijne dag!
   Groeten, Valéry van team De Groene Os

Laat een reactie achter