• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Engelwortel – Angelica archangelica

Historie
Grote engelwortel kent een groot verspreidingsgebied op de wereld. Net als dat deze plant in staat is te volharden in de meest uiteenlopende klimaten, wordt het ook bij veel verschillende hulpvragen ingezet én kan het goed met andere kruiden gecombineerd worden.

De prachtige naam Angelica archangelica dankt de plant aan een combinatie van het woord ‘engelkruid’ (het zou beschermen tegen boze geesten) en archangelica, wat naar ‘aartsengel’ verwijst. Er doet een legende de ronde waarin verteld wordt hoe aartsengel Raphaël in een droom was verschenen bij een monnik en deze wortel had aanbevolen om te beschermen tegen de pest.

Culinair
De wortel en zaden worden gebruikt in verschillende aperitieven zoals Chartreuse en Bénédicitine, vermoedelijk vanwege de aanwezigheid van de aromatische bitterstoffen. De bladeren worden als kruiderij gebruikt in de Scandinavische landen waar de plant in het wild voorkomt.

Gebruik
Engelwortel wordt dankbaar in vele kruidenmengsels toegepast vanwege de antioxidatieve werking van de wortel en de positieve invloed op het maagdarmkanaal. Het heeft een beschermende en versterkende werking op de maag. De eerder genoemde bitterstoffen bevorderen de eetlust en spijsvertering.

Van oudsher wordt engelwortel ook als rustgevend middel gebruikt. Recent is er een onderzoek geweest om te testen of verschillende kruiden kunnen helpen tegen nervositeit en Angelica archangelica kwam hierbij naar voren als zijnde een bewezen middel om hierbij in te zetten. Hierdoor kan het worden gebruikt bij nerveuse spijsverteringsklachten.

Dieren
Dankzij de bitterstoffen heeft dit kruid een stimulerende werking op de lever en gal. Engelwortel is hierdoor een veelgebruikt kruid in middelen met een reinigende werking. Daarnaast heeft het voor onze dieren ook een positief effect op het maagslijmvlies en kan het goed (preventief) gebruikt worden bij klachten als maagzweren.
Kieskeurige katten kunnen soms wat moeite hebben om dit kruid te accepteren, dit komt vooral door de bittere smaak. Klik hier voor tips.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!