Dit zijn onze (gedeeltelijke) gedachtegangen over euthanasie
Euthanasie is een beladen onderwerp. Het zou pijnloos en vredig moeten verlopen. Om dit samen met de dierenarts te kunnen garanderen, is het belangrijk om je als eigenaar goed bewust te zijn van wat er gebeurt zodat je een goede afweging kunt maken en je je dier en jezelf kunt behoeden tegen de dingen die mis kunnen gaan.
Het laatste, meest zorgzame wat we voor onze maatjes kunnen doen die lijden aan een ongeneeslijke ziekte of de pijnlijke gevolgen van het ouder worden, is om een einde te maken aan het lijden.
Euthanasie zou pijnloos en vredig moeten verlopen. Als verzorger van je dier neem je dan een blijvende, liefdevolle herinnering aan een rustig en waardig afscheid mee. Veel van ons zijn op zo’n moment op ons meest kwetsbaarst vanwege het verdriet om een dierbare vriend de we moeten laten gaan.
Controle kwijt
Zoals de meeste mensen die hier meelezen heb ik zelf ook dieren moeten laten inslapen. Gelukkig ging dit bij bijna alle dieren heel rustig en vredig. Bij mijn eerste paardje was het helaas een stuk chaotischer. Tegen middernacht kwamen we erachter dat dit paard haar schouderblad had gebroken, midden in een modderige weide. De dierenarts kwam ter plaatse. Vervoeren ging niet meer. Het was inmiddels hartstikke donker en de andere paarden uit de kudde werden steeds onrustiger. Besloten werd de merrie ter plekke in te laten slapen. Na het eerste verdovingsmiddel wilde ze gaan liggen, maar juist hierdoor raakte ze ook weer in paniek. Het hele gebeuren heeft diepe indruk op me gemaakt, omdat het allemaal zo onrustig was. Ik had het gevoel de controle kwijt te zijn.
Euthanasie als doodsoorzaak nummer 1
Euthanasie betekent het leven van iemand met een terminale of ongeneselijke ziekte uit zijn lijden te verlossen. Het woord komt van het Griekse eu (goed) en thanatos (dood). Een goede dood dus, even kort door de bocht.
Euthanasie is de meest voorkomende doodsoorzaak bij honden (helaas heb ik geen gegevens van katten en paarden)
Natuurlijke oorzaken 8%
Ongevallen 5%
Ziekte 35%
Euthanasie ten gevolge van gedragsproblemen 2%
Euthanasie ten gevolge van ziekte 29%
Euthanasie ten gevolge van ouderdom 21%
Verschillende culturen en visies
In Europa en veel andere Westerse landen vinden we het normaal om euthanasie bij dieren toe te passen als er sprake is van uitzichtloos lijden.
Dit kan komen door ernstige lichamelijke verwondingen, een ongeneselijke ziekte die zo vergevorderd is dat pijn en ongemak niet langer verzacht kunnen worden, ouderdomskwalen die de kwaliteit van leven ernstig naar beneden halen, onomkeerbare agressie, of een ernstige ziekte die gevaarlijk is voor mensen.
In andere culturen en denkwijzen is euthanasie een meer beladen onderwerp en mag er niet ingegrepen worden.
Het is ook nogal wat dat er zoveel dieren niet een natuurlijke dood sterven. Gedeeltelijk komt dit natuurlijk omdat onze dieren helemaal niet in een natuurlijke situatie leven. Ze krijgen gewoon hun eten en bescherming. Toch moet er ook voldoende ruimte zijn voor het dier om zijn eigen levenspad te volgen.
Het is een precaire balans om te weten of je wel of niet moet laten ingrijpen. Wanneer ben je te vroeg en wanneer ben je te laat? Dit is bij uitstek maatwerk. Het beste advies dat ik hierbij kan geven is van te voren op zoek te gaan naar een dierenarts die past bij jouw visie en waar je een goede, open dialoog mee kan aangaan.
Er zijn dierenartsen die heel intuïtief omgaan met het (helpen) bepalen van het moment van euthanasie en er zijn dierenartsen die hier heel rationeel in zijn en alles hier tussenin. Kies wat bij je past!
Hoe gaat euthanasie in zijn werk?
Een goede euthanasie verloopt pijnloos. Het dier krijgt eerst een verdovingsmiddel toegediend en daarna een dodelijke injectie. Het middel wordt intraveneus (in een ader) ingebracht.
Wat er fout kan gaan bij euthanasie
Alles moet in het werk gesteld worden om het in slapen zo rustig en stressvrij mogelijk te laten verlopen. Misschien is het voor jouw dier dan ook aan te raden om thuis al een rustgevend middel te geven.
Het euthanasiemiddel moet in de meeste gevallen niet in een spier gegeven worden. Dit kan een hele heftige reactie geven: het middel kan prikken en er kan paniek ontstaan. Dit is natuurlijk niet wat je je beste vriend gunt.
Hoe te voorkomen
Praat met je dierenarts over de procedure! Op die manier weet je wat je wachten staat. Als er geen sprake is van een spoedgeval, kan het ook erg fijn zijn om je dier thuis in te laten slapen.
Bedenk van te voren wat je met het lichaam van je dier wilt doen. Stel vragen en vertrouw op je gevoel. Als je geen goed gevoel hebt bij een bepaalde dierenkliniek, zoek dan een andere. In acute gevallen, zoals bij een ongeluk, heb je helaas minder te kiezen en te controleren.
Natuurlijk kun je deze ervaring niet volledig sturen. Je kunt alleen de kliniek en dierenarts kiezen waar jij en je dier zich het meest comfortabel bij voelen. Durf je dier te laten gaan en vertrouw op een kalme, pijnloze overgang van dit aardse bestaan naar wat er hierna dan ook komt.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!