• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Gevoelig onderwerp: piemelproblemen bij dieren

Piemels, you love ‘em, you hate ‘em. De helft van de wereldbevolking heeft er een: een penis. Zo ook onze dieren. En hoewel er over dierengeslachtsdelen niet vaak gepraat wordt, hebben ze soms onderhoud nodig en kan er ook van alles mee mis gaan. We bespreken 3 veelvoorkomende piemelproblemen bij paarden, honden en katten.

Voor de menselijke penisdragers: sorry alvast…

 

1. Paarden: moet je echt de koker schoonmaken?

De koker van een ruin of hengst is een huidplooi die de penis beschermt. Een paard kan de penis in- en uitschuiven, bijvoorbeeld om te plassen of te dekken. Viezigheid in de koker kan voor grote problemen zorgen. Te denken valt aan ‘penisbonen’ (ophopingen van vuil en smegma), ontstekingen, zwellingen waardoor uitschachten lastig is, tot zelfs een verhoogde kans op tumoren. Schoonmaken is niet het leukste klusje, maar dus wel noodzakelijk voor een gezond paard.

Als je hengst of ruin problemen heeft met uitschachten, vaak moet plassen, niet goed uitplast of een gevoelige onderrug heeft, kan dit duiden op problemen met de penis of koker en kun je het beste je dierenarts laten komen voor onderzoek.

Wilde paarden

Maar hoe doen paarden dat dan in de vrije natuur? De vergelijking met wilde paarden is altijd een beetje moeizaam. Veel dieren in het wild worden nu eenmaal minder oud. Maar in de vrije natuur waden paarden regelmatig door het water waardoor vuil wordt weggespoeld. Daarnaast wordt door de penis gereinigd door het dekken. Dat dit een manier van reinigen is klinkt natuurlijk niet zo smakelijk, maar de schede van de merrie heeft een uniek microklimaat en is voor een heel groot gedeelte zelfreinigend. Paarden in een natuurlijke kuddesituatie dekken vrij regelmatig; wij maken van hengsten ruinen. Toch wordt ook hengstenhouders geadviseerd om regelmatig de jongeheer van hun paarden schoon te maken, onder andere om overdraagbare ziektes en infecties te voorkomen.

How-to tips om de koker van je paard schoon te maken

Het loont de moeite om je paard te leren dat het oké is als je de koker schoonmaakt. Als je dat niet doet, heb je kans dat je paard zich rotschrikt en niet benaderbaar is. Andere paarden staan er juist rustig bij te slapen. Onze tips:

  • Gebruik lauwwarm water.
  • Liever geen zeep, dit tast de huidflora aan en restjes zeep geven alleen maar meer irritatie.
  • Draag latex handschoenen, het kan ongelofelijk stinken en deze geur gaat echt lastig uit je huid. Bedank me later.
  • Je kunt de tuinslang gebruiken en deze zachtjes aanzetten en een klein stukje in de koker brengen om te spoelen.
  • Je kunt een beetje glijmiddel op je handen (met handschoentjes) doen en daarmee aan de binnenkant van de koker opgehoopt smegma en vuiligheid weghalen. Daarna goed naspoelen.

2. Honden: druipers en voorhuidontsteking

Honden en katten kunnen natuurlijk wel zelf bij hun penis en zullen die dan ook reinigen. Maar hier kunnen weer andere problemen ontstaan. Zelf heb ik toen ik net voor het eerst een hond had eens in paniek de dierenarts gebeld omdat ik dacht dat ik een tumor bij z’n zaakje zag. Hij was gewoon erg blij me te zien thuiskomen…

Onder invloed van hormonen komen bij niet-gecastreerde reuen vaak voorhuidontstekingen voor. Zowel voor dier als mens heel vervelend. In huis niet prettig, want het druipt vaak een beetje en dat stinkt enorm.

Wanneer naar de dierenarts?

Veel reuen hebben regelmatig een kleine ontsteking waar geen antibiotica voor nodig is. Soms wordt wel eens geadviseerd preventief iedere week schoon te maken, maar dit kan ook juist voor irritatie zorgen.

Als je merkt dat er gele of groene druppeltjes pus uitkomen, er meer gelikt wordt aan de penis, het gebied eromheen en de voorhuid dikker en roder is, kan er sprake zijn van een voorhuidontsteking en moet er wat gebeuren.

De oorzaak van een voorhuidontsteking bij reuen kan verschillen van overmatige seksdrift (waardoor de penis veel in en uitschacht), tot anatomische afwijkingen zoals een te wijde voorhuidopening. Een ontsteking ontstaat door een ophoping van vuil en meer bacteriën bij de penis in combinatie met het tekortschieten van de eigen afweer.

Als er klachten zijn kun je de voorhuid schoonmaken met goed gezeefd kamillewater. Van binnenuit kun je ondersteunen met kruiden die het immuunsysteem stimuleren en ontstekingen tegengaan

Neem contact op voor advies!

 3. Katten: penisamputatie door gruis

Een penisamputatie klinkt natuurlijk hartstikke naar. Het wordt regelmatig uitgevoerd bij gecastreerde katers waarbij de plasbuis verstopt raakt door blaasgruis. Vaak gaat het echt om een laatste redmiddel en een acute situatie. Niet kunnen plassen is een levensbedreigende situatie. Penisamputatie bij verstopping is een redmiddel omdat het nauwste gedeelte van de plasbuis zich in de penis bevindt.

Laatste redmiddel?

Een penisamputatie wordt door een dierenarts vaak als laatste optie gegeven: een amputatie of inslapen. Er is dan al van alles geprobeerd om het gruis op te lossen, maar de kat blijft ziek. Zo’n operatie is natuurlijk erg ingrijpend, je moet dus wel zeker weten dat alle oorzaken zijn uitgesloten of behandeld. Overgewicht, te weinig beweging, verkeerde voeding en stress zijn grote oorzaken van urineweginfecties bij katten.

Zoals bij veel operaties is de procedure de afgelopen jaren erg veel verbeterd. Voorheen kwam het regelmatig voor dat een kater na een dergelijke ingreep urine lekte en daardoor een veel mindere kwaliteit van leven had, katten zijn natuurlijk schone wezens van zichzelf.
Er is altijd risico op complicaties, maar in het geval van penisamputatie helpt het om een dierenarts te zoeken die veel ervaring heeft met deze operatie en goed op de hoogte is van de verschillende methoden. Bij een goed uitgevoerde operatie is de kans op incontinentie klein omdat de blaas met rust gelaten wordt.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!