De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Maak je eigen kamillewater tegen geïrriteerde ogen

In de zomer kunnen paarden sneller last hebben van geïrriteerde ogen. Dit kan komen doordat er erg veel vliegen in de omgeving zijn.

Mijn eigen hond heeft ook snel last van rode ogen, soms met wat prut. Dit kan door van alles zijn: een zandkorreltje, pollen of als we ergens op bezoek zijn geweest waar binnen gerookt wordt.

Ik maak dan altijd dit recept voor kamillewater om de ogen gedurende een paar dagen mee schoon te maken. Supermakkelijk en heel efficiënt.

Het recept

 • Koop een zak kamillebloemen (Matricaria recutita) bij de (natuur)drogist. Ons moederbedrijf Drogisterij van der Pigge heeft altijd een goede kwaliteit op voorraad. Een goede kwaliteit herken je aan veel hele bloemen, kleine groene takjes en weinig stof. Het ruikt fris appelig.
 • Kook water en doe ongeveer 2 handen vol kamillebloesem in een groot theeglas.
 • Giet het water over de kamillebloemen tot ze onder staan. Het water moet goed verzadigd zijn.
 • Laat 20 minuten trekken.
 • Zeef de kamillethee 2 keer met behulp van een papieren koffiefilter. Dit is belangrijk omdat je de kleine deeltjes niet in de al geïrriteerde ogen wilt hebben.
 • Doe in een schone pot en laat onafgedekt helemaal afkoelen.
 • Als het is afgekoeld, pak je een wattenschijfje dat je goed nat maakt met dit kamillewater. Hiermee dep je zachtjes de ogen schoon. Begin bij de buitenhoek van het ooglid en dep rustig naar de binnenhoek. Druk met je vingers het watje een beetje in elkaar als je dit doet.
 • Herhaal dit 2 tot 3 keer per dag.

Kamille
Kamille is een heel nuttig plantje voor dieren en mensen. Het is het meest bekend vanwege haar rustgevende werking. Daarnaast heeft het een kalmerende werking op de huid en slijmvliezen, bijvoorbeeld in de ogen. Zo vind je in onze Maag Compositum kamille vanwege de ontspannende werking op de spijsvertering.

Geïrriteerde ogen
Geïrriteerde ogen kunnen door allerlei factoren ontstaan. Natuurlijk probeer je dat zoveel mogelijk te voorkomen. Als er op stal veel vliegen zijn, zorg dan bijvoorbeeld voor een goed vliegenmasker voor je paard.

Inwendig kun je ook ondersteunen door Teunisbloemolie te geven. Dit is een plantaardige omega-6-olie die rijk is aan GLA (gamma-linoleenzuur). Teunisbloemolie kun je langdurig gebruiken. GLA heeft een verzachtende invloed op de huid en slijmvliezen, waardoor de ogen minder geïrriteerd zijn.

Wanneer naar de dierenarts?
Als je vermoedt dat er een groter deeltje in de ogen terechtgekomen is, ga je natuurlijk naar de dierenarts. Bij honden en katten zijn bijvoorbeeld grasaren berucht.

Ook als er sprake is van een flinke ontsteking (met pus en een dicht oog) ga je naar de dierenarts voor je zelf iets gaat proberen.

Entropion en ectropion
Een terugkerende oogontsteking kan een onderliggende oorzaak hebben. Bij sommige rashonden zorgt de vorm van de ogen voor problemen. Door het naar binnen of juist naar buiten krullen van het ooglid ontstaat irritatie. Dit heet entropion en ectropion.

Entropion is het naar binnen krullen van het ooglid. Door de aanrakingen van de wimpers op de oogbol ontstaat irritatie. Rassen waarbij dit veel voorkomt zijn:

 • Sharpei
 • Verschillende Mastifs
 • Chow Chow
 • Clumber Saniel en Engelse Springer Spaniel
 • Amerikaanse en Engelse Cocker Spaniel
 • Newfoundlander

Ectropion is het naar buiten krullen van het ooglid. Hierdoor komt er meer vuil en stof in het oog, waardoor irritatie ontstaat. Dit komt veel voor bij rassen met hangende oogleden, zoals:

 • Newfoundlander
 • Berner Sennen
 • Basset Hound

Beide afwijkingen kunnen natuurlijk ook bij andere rassen voorkomen. Het komt, in mindere mate, ook bij katten voor. Als je dier hier last van heeft, is het verstandig om niet met je dier te fokken.

 

Wil je tips ontvangen over natuurlijke diergezondheid?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

4 reacties

 1. Anita schreef:

  Allereerst bedankt voor de nuttige info, maar heb toch een vraagje? De ogen schoonmaken bij een hond!, heb ik geleerd is van binnen naar buiten, precies het tegenover gestelde richting als bij mensen. Wat is nu goed?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Anita,

   Bedankt voor het compliment!
   Ook bij honden veeg je altijd naar de binnenste ooghoek (dus naar de neus) toe. Daar kan het vuil namelijk het oog uit. Er werd weleens gezegd dat er kans is dat je vuil dan juist achter het derde ooglid wrijft, maar dan moet je wel extreem grondig te werk gaan. Je wrijft daar niet zomaar iets onder.

   Ik hoop dat het zo duidelijk is!
   Met vriendelijke groet,
   Melody

 2. Silke Van Daele schreef:

  Is het ook voor een konijn?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Silke,

   Ja hoor, dit kan ook voor konijnen gebruikt worden. Zorg er wel voor dat je je konijn eerst door je dierenarts laat nakijken om de oorzaak van de oogirritatie te onderzoeken.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter