• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ingrid Langen

Glas of plastic: het dilemma van de verpakkingsmaterialen

Wij waren altijd voorstander van bruine glazen flessen voor onze oliën en tincturen. Want glas is een materiaal dat geen reactie aangaat met het product dat erin zit, zelf ook geen stoffen afgeeft aan het product, én ervoor zorgt dat het product goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf zoals licht en lucht. En het geeft zelf ook geen stoffen af in het product.

Het milieu

Maar ja, er kleven ook veel nadelen aan glas. Zo is het zwaar: dat is duur in het transport en milieuonvriendelijk. Het kan breken, ook lastig bij transport en verzendingen. Eenmalig glas (zoals dat van ons) kan weliswaar gerecycled worden, maar daar is veel energie voor nodig. Eigenlijk moet je dat vanuit milieutechnisch oogpunt zo veel mogelijk voorkomen.

Plastic

Plastic heeft een slechte naam als veroorzaker van de plasticsoep in de oceanen, het is onafbreekbaar in het milieu, het zit als microplastics in cosmetica – je kunt een hele lange lijst opstellen van alle nadelen van plastic.

Plastic is echter een verzamelnaam voor heel wat soorten materiaal. Van PET dat uitstekend recyclebaar is tot polystyreen (piepschuim) dat vrijwel niet te recyclen is. En van alles ertussenin. Zie ook het schema hieronder waarin je de diversiteit van materialen kunt zien die van een bepaalde soort kunststof zijn gemaakt. En de recyclebaarheid van ieder materiaal.

glas of plastic

Rode Kruiden Elixir paard

De milieu-impact van glas versus plastic

  • De productie van glas verbruikt enorm veel energie (zand moet er 1.600-1.700 °C voor verhit worden). Het recyclen van glas verbruikt overigens bijna evenveel energie.
  • De warmte die nodig is voor de productie van glas zorgt voor een enorme CO2-uitstoot.
  • De productie van plastic resulteert ook in CO2-uitstoot, maar de CO2-voetafdruk van plastic is aanzienlijk kleiner dan die van glas.
  • Glas produceert meer dan 3 keer zoveel broeikasgassen als plastic.

PET en HDPE

Wij hebben gekozen voor PET-flessen voor onze nieuwe Vis Omega Olie, Vega Omega Olie en Teunisbloem-borageolie Paard & Pony. Vanwege het veel lichtere gewicht van het materiaal en de onbreekbaarheid. Ook het pompje vinden we toch wel heel gemakkelijk in het gebruik.

Het type fles dat we kozen, wordt ook gebruikt voor farmaceutische bereidingen. Dit betekent dat het plastic veilig is en de inhoud ook goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf.

De doseerflessen van Rode Kruiden Elixir zijn gemaakt van HDPE: ook prima te recyclen. En handig in het gebruik vanwege de doseerdop.

Want ook dat is een belangrijke overweging: het is belangrijk dat het gebruik van onze producten zo eenvoudig mogelijk is, zodat je dier het product in de juiste hoeveelheid en op het juiste moment krijgt.

Uiteindelijk was de keuze dus niet meer zo ingewikkeld. We hoefden eigenlijk niets in te leveren op kwaliteit om toch een groot milieuvoordeel te kunnen realiseren. En niet te vergeten: meer gebruiksgemak.

Stappenplan dunne ontlasting

Wil je regelmatig tips en artikelen over natuurlijke diergezondheid, gedrag en nieuws over onze producten ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

MailChimp - Aanmeldformulier
Privacy *
Ik meld mij aan voor de volgende nieuwsbrieven *
Bezig met versturen

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!