• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ebel Pieters
  • Leestijd: 5 minuten

Je kat braakt; ontdek de diepere oorzaken én de oplossingen

Braakt jouw kat ook regelmatig? Of hoor je haar vaak kokhalzen? Het is geen zeldzaam fenomeen. Veel katten geven zeer regelmatig over. Het gebeurt zelfs zo vaak dat kattenbaasjes en zelfs soms dierenartsen denken dat het normaal is. Maar dat is niet het geval!

Misvattingen over chronisch braken

Vaak worden verklaringen gezocht in het feit dat “ze te snel eet”, “een gevoelige maag heeft” of simpelweg “last heeft van haarballen”. Hoewel katten zich vaak wassen en daardoor veel haar binnenkrijgen, zou dit geen problemen moeten veroorzaken.

Natuurlijk gedrag van wilde katten

Het is belangrijk te beseffen dat grote wilde katten zelden overgeven en geen last hebben van haarballen zoals onze huisdieren dat wel hebben. Als jouw kat regelmatig haarballen uitbraakt, wijst dit op mogelijke onderliggende problemen.

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Oorzaken van regelmatig braken en oplossingen

Ik neem je mee in mogelijke oorzaken en oplossingen voor het frequente braken van je kat. Maar voordat we verder gaan, laten we eens kijken naar hoe een haarbal er eigenlijk uitziet. Meestal hebben ze de vorm van een sigaar, waardoor je ze in eerste instantie zou kunnen verwarren met iets anders. Geen paniek, je kat heeft niet buiten de bak gepoept. Verse haarballen zijn vochtig, maar drogen snel op als ze onopgemerkt ergens blijven liggen. Soms zijn haarballen niet perfect gevormd, waardoor je mogelijk een bundel van haren aantreft, vermengd met vocht, slijm, of zelfs voedselresten. In deze situaties kan het lastig zijn te bepalen of je kat overgaf vanwege de haarballen, of dat de haren om een geheel andere reden met de rest werden uitgestoten.

1. Verkeerde voeding

Een gezonde voeding vormt de basis voor de algehele gezondheid van je kat. Ultra-geprocest kattenvoer zoals brokjes kan echter de boosdoener zijn achter het braken. Restproducten uit de humane vleesindustrie worden verwerkt in het voedsel van je kat. Denk aan ingrediënten zoals vogelveren, snuiten, snavels, ogen, hoeven en nagels die worden verwerkt tot meel. Deze zijn van zeer slechte kwaliteit en moeilijk tot onmogelijk te verteren. Dit leidt tot maag-darmklachten.

Bovendien eten veel katten dag in dag uit hetzelfde voedsel, ofwel omdat het makkelijk is elke dag die zelfde zak te pakken of omdat je kat verslaafd is aan een specifiek voer. Onze eigen kat, Dushi, had hier ook last van, dus ik begrijp hoe uitdagend het kan zijn om variatie aan te bieden. Maar geloof me, het is mogelijk!

Zelfs als je kat hoogwaardige voeding krijgt, kan het dagelijks consumeren van hetzelfde type eiwit, zoals kip of vis, na verloop van tijd leiden tot maag-darmontstekingen en voedselovergevoeligheden. Wees dus alert als jouw kat een gezond gewicht heeft en normaal actief is, maar toch vaak moet overgeven; een voedselovergevoeligheid kan de oorzaak zijn.

De oplossing ligt in een gevarieerd dieet, rijk aan hoogwaardige dierlijke eiwitten en voldoende vocht.

2. Te snel eten

Een andere veelvoorkomende reden voor braken is dat katten te snel eten. De horizontale en platte slokdarm van je kat vereist dat haar voedsel zich horizontaal verplaatst voordat het de maag bereikt. Bij katten die geneigd zijn om te schrokken, kan voedsel zich ophopen in de slokdarm en tegen een klepje drukken bij de overgang naar de maag. Deze voedselprop kan leiden tot het opgeven van een deel of de hele maaltijd.

Dit probleem komt vaak voor in huishoudens met meerdere katten, waarbij een snelle eter haar eigen bakje leeg schrokt en vervolgens bij de andere katten gaat eten, wat leidt tot braken. Om dit te voorkomen, is het raadzaam om alle katten op verschillende plekken te voeren, zodat ze elkaar niet kunnen zien en horen tijdens het eten. Sluit de deuren om te voorkomen dat de snelle eter de andere bakjes lokaliseert en haar extra portie opeist. Geef alle katten 20 minuten om rustig te eten voordat je de bakjes weghaalt en de rust rondom het eten kan terugkeren.

3. Te veel tijd tussen de maaltijden

Als je kat volgens een vast schema wordt gevoerd, vooral als ze slechts 2-3 keer per dag eet, kan ze ongeveer een uur voor de maaltijd al beginnen met zoeken naar eten. Haar lichaam anticipeert op de aankomende maaltijd door spijsverteringsstoffen zoals zure maagsappen en gal af te scheiden. Als je dan te laat bent met het geven van de maaltijd, kan je kat een witte, schuimige vloeistof vermengd met gal overgeven, omdat de spijsverteringssappen de maagwand irriteren.

Om dit te voorkomen, kun je je kat een kleine hoeveelheid voedsel geven, zoals een paar brokjes of een snack, voordat je haar echte maaltijd geeft. Hierdoor hebben de spijsverteringsenzymen iets om op te werken. Daarnaast is het gezonder om je kat 4-5 keer per dag te voeren, met minder tijd tussen de voedingen. Het kan ook helpen om voermomenten te scheiden van jezelf door gebruik te maken van een voertimer die op vaste tijden opengaat.

4. Een enzymdeficiëntie

Sommige katten produceren te weinig verteringsenzymen in hun alvleesklier, wat leidt tot acute of chronische alvleesklierontsteking, ook bekend als pancreatitis. Zelfs als er geen andere zichtbare symptomen zijn, kan een ontsteking van de alvleesklier de onderliggende oorzaak zijn van regelmatig braken. Onze eigen kat Dushi had hier ook last van, één keer is ze hier serieus ziek van geweest, verder merkte we in de jaren ervoor en erna niks aan haar behalve dat ze met periodes vrij regelmatig moest overgeven. In het wild verkrijgen katten hun verteringsenzymen deels via prooien, maar dit ontbreekt vaak in commercieel kattenvoer. Als je kat last heeft van alvleesklierproblemen, kan het helpen om extra verteringsenzymen aan haar voeding toe te voegen om de neiging tot braken te verminderen.

5. Haarballen

Langharige katten, katten met huidproblemen die meer haar verliezen, of katten die zich frequenter wassen, kunnen last hebben van haarballen. Regelmatig borstelen kan helpen voorkomen dat je kat te veel haar binnenkrijgt. Als je kat ook droge brokjes eet en dus te weinig vocht binnenkrijgt, kan haar spijsverteringsstelsel minder goed functioneren. In tegenstelling tot honden compenseren katten dit vochttekort niet door meer water te drinken, waardoor ze vaak licht uitgedroogd zijn.

Een spijsverteringskanaal van een kat die droog voedsel eet, is minder goed in staat om binnengekregen haar te transporteren dan het spijsverteringskanaal van een kat die vochtrijke, soortspecifieke voeding krijgt. Het is daarom belangrijk om je kat een voeding met voldoende vocht aan te bieden. Als je kat echt geen ander voedsel wil eten dan droge brokjes, is het verstandig om extra bottenbouillon en een kleine hoeveelheid vezels aan te bieden om het spijsverteringskanaal te helpen de binnengekregen haren af te voeren.

6. Giftige stoffen

Hoewel zeldzaam, kan vergiftiging een oorzaak zijn van acuut braken bij katten, vooral als je kat zowel binnen als buiten komt. Let met name op als je gezonde kat plotseling begint te braken. Binnenkatten zijn ook niet immuun voor vergiftiging; veel kamerplanten zijn giftig voor je kat. Zorg ervoor dat alle planten in je woonkamer veilig zijn voor je kat, en bied kruiden en zacht kattengras aan als je merkt dat ze de neiging heeft om te grazen.

7. Onderliggende medische aandoeningen

Veel katten lijden tegenwoordig aan het prikkelbare darm syndroom (PDS) of ontstekingen in hun maagdarmstelsel, wat braken kan veroorzaken. Onbehandelde ontstekingen kunnen zelfs leiden tot kanker. Een te snel werkende schildklier of verstoringen in ontgiftingsorganen zoals de lever en nieren kunnen ook braken veroorzaken. Luchtwegaandoeningen, zoals astma, worden soms verward met braken, waarbij de kat in dezelfde houding zit en kokhalzende geluiden maakt zonder daadwerkelijk iets uit te braken.

Afhankelijk van wat er precies aan de hand is, kunnen kruiden ondersteunend gebruikt worden.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Conclusie: zoek hulp bij een professional

Kortom, als jouw kat regelmatig braakt, is er iets mis. Het is een signaal dat serieus moet worden genomen en waarvoor een diagnose en aanpak nodig is. Raadpleeg altijd eerst een dierenarts om ernstige gezondheidsproblemen uit te sluiten. Als je kat verder gezond is, kun je advies inwinnen bij professionals zoals Ebel van Kateigen of De Groene Os voor verdere begeleiding.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!