• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Het gebruik van kruiden voor dieren

Kruiden en dieren zijn een match made in heaven!
Het gebruik van kruiden voor dieren is zo oud als de weg naar Rome. De Groene Os biedt je moderne supplementen én advies!

Er zijn veel verschillende natuurlijke therapievormen, waarvan de fytotherapie (waarbij gebruik gemaakt wordt van kruidenmiddelen) vaak verward wordt met homeopathie (waarbij gebruik gemaakt wordt van sterk verdunde en geschudde aftreksels van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong). Bij De Groene Os werken we vooral met kruiden en voedingsstoffen. In dit blog vertel ik je kort over geschiedenis van het gebruik van kruiden, de belangrijkste verschillen met homeopathie en waarom kruiden en dieren zo goed samen gaan.

Fytotherapie in de Oudheid

Bij De Groene Os maken we letterlijk gebruik van oerkracht uit de natuur. Al sinds mensenheugenis worden planten en plantendelen (zoals wortels, stengels, knoppen) gebruikt om hun geneeskrachtige werking bij ziektes en aandoeningen. Of ze worden juist gebruikt om kwalen te voorkomen.
De Griekse arts Hippocrates (460-377 v. Chr., grondlegger van de Westerse geneeskunde) maakte gebruik van ruim 200 soorten geneeskrachtige kruiden. Ontelbaar veel moderne medicijnen kennen hun oorsprong in werkzame plantenstoffen! Helaas is in ons moderne drukke bestaan de algemene kennis over de kruidengeneeskunde, oftewel de fytotherapie, steeds meer op de achtergrond geraakt.

Overeenkomst en verschil met homeopathie

Fytotherapie en homeopathie maken beide (meestal) gebruik van planten. In de homeopathie worden bijvoorbeeld ook mineralen en dieren verwerkt tot preparaat. Een belangrijk verschil met de fytotherapie is dat bij fytotherapie gebruik wordt gemaakt van de gehele plant of een direct aftreksel daarvan en bij homeopathie van de ‘energetische afdruk’ van de plant (of andere substantie).

De middelen uit de homeopathie zijn zeer verdunde substanties, waar zo goed als geen moleculen van het oorspronkelijke plantenextract meer in te vinden zijn. Daarnaast is een kenmerkende gedachte achter de homeopathie ‘het gelijke met het gelijke bestrijden’. Een voorbeeld hiervan is het middel Apis mellifica dat afkomstig is van de honingbij en daarom gebuikt wordt bij insectensteken. Zowel bij homeopathie als fytotherapie kunnen middelen heel specifiek op het individuele dier worden afgestemd.

Zachte therapievorm

Fytotherapie wordt omschreven als een ‘zachte therapievorm’, maar dat betekent nog niet dat het ongevaarlijk is. De werking van kruiden kan heel krachtig zijn en een overdosering doet meestal meer kwaad dan goed.

Er zijn verschillende vormen waarin kruiden toegediend kunnen worden: een kruidenmengsel, een poeder, een kruidenthee of een tinctuur (plantenaftreksel in alcohol).

Ook al lijkt de dosering soms wat laag, toch is het belangrijk om je te houden aan het gebruiksadvies. Wil je kruidenpreparaten en medicijnen combineren, raadpleeg dan altijd een dierenarts of fytotherapeut om ongewenste interacties te voorkomen.

Kruiden en dieren

Dieren in vrijheid maken van nature gebruik van de geneeskracht van kruiden. Zo zoeken ze bepaalde planten om opeten om bijvoorbeeld misselijkheid te verhelpen, braken op te wekken of ontstekingen te remmen. Voor een dier dat op stal staat of in een huis gehouden wordt, is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Deze dieren zijn weliswaar beter beschermd tegen negatieve invloeden van het weer en andere bedreigingen, maar dat betekent niet automatisch dat ze daardoor minder kans hebben op ziekten. Vaak blijkt dat er juist weer andere klachten om de hoek komen kijken. Gelukkig kunnen we ze helpen met voedingssupplementen met kruiden!

Dieren reageren meestal goed op het gebruik van kruiden. En dieren liegen niet!

Bij paarden kunnen kruidenpoeders gemakkelijk over het voer worden gegeven; over het algemeen eten zij dit graag. Honden en zeker katten kunnen kieskeurig zijn. Daarom hebben we veel middelen als makkelijke tinctuur.

Ons team van natuurgeneeskundigen en een dierenarts neemt graag tijd voor een uitgebreid en individueel advies.

Mail ons je vraag!

 

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

9 reacties

 1. rosa schreef:

  Hallo,
  Mijn kat is 14 +, jaar, ben met hem naar de dierenarts geweest, vanwege jeuk, allergie(?) reactie.
  Geen vlooien! Nu heeft hij een cortisol injectie gehad en de kwaal wordt er erger door, hij eet nauwelijks nog, trekt zich terug,
  Wat te doen?
  Dierenarts stelt bloedonderzoek + rontgen foto voor… mijn dank,
  rosa

 2. Saskia schreef:

  Mijn hond is 10 jaar en heeft de laatste tijd vaak last van misselijkheid. Hij begint echt oud te worden, is wat stijf hier en daar en ik vermoed dat hij last heeft van zijn maag of nieren. Als hij misselijk is slikt en smakt hij veel en zoekt veel contact bij mij. Hij kan dan ook veel kwijlen. Zijn er kruiden die kunnen helpen?

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Saskia,
   Het beste kun je met deze klacht naar een dierenarts gaan. Als er een diagnose is helpen we je graag weer verder. het beste kun je dan een mail sturen naar info@degroeneos.nl
   Succes met je hond!
   Hartelijke groet, Suus Bettink, De Groene Os

 3. Na d schreef:

  Goedemiddag,
  Mijn kat heeft een te snelle schildklier. Hebben jullie een natuurlijk kruid hiertegen?

  Babs

  • Melody Cool schreef:

   Beste Babs,

   Helaas zijn er niet veel kruiden of middelen die hiervoor gebruikt kunnen worden en als het kan dan is het echt specialistisch werk. Dieren kunnen zich namelijk echt erg ziek ervan voelen.
   Mocht de kat nog niet onder behandeling zijn van een dierenarts is dat dus alsnog aan te raden. Een holistisch werkend dierenarts zou al helemaal mooi zijn, die kan ook helpen met natuurlijke middelen!

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 4. Edith schreef:

  Èèn van ze honden eet altijd gras en ik heb geen idee waarom…..Hij is verder vrolijk en gezond (denk ik) maar dat gras eten is een ramp! Hij poept rollades en er blijft altijd iets hangen, das niet echt prettig. Enig idee waarom en wat ik hier aan kan doen?

  Groet, Edith

 5. Jolie schreef:

  Hallo, ik heb een Labrador reu van 1 jaar oud nu, hij is afgelopen nacht begonnen met epilepsie aanvallen te krijgen en ik vraag me af welke kruiden of olie zouden kunnen werken. Ik weet van vroeger dat er ook honing enzo word gebruikt. Wat zouden jullie aanraden om zijn aanvallen een stuk minder te maken?

Laat een reactie achter