• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ingrid Langen

Hoe laat je een te dik paard afvallen? Laatste aflevering met video

Kan ik van Emir een gestroomlijnd paard maken?

Met die vraag begon ik in de eerste video over het afvalproces van Emir. We zijn nu bijna een jaar onderweg en dit is de laatste aflevering. De eerste video maakte ik vorig jaar juli, in de Eifel. Ik vind het leuk om ook de laatste op deze locatie te maken: we hebben het afgelopen weekend hier ons eerste trektochtje gemaakt. In deze video zie je waar we nu staan en hoe we hier zijn gekomen.

Ik ben Ingrid Langen, ik ontwikkel producten voor De Groene Os. Daarnaast schrijf ik artikelen, geef webinars en maak van dit soort informatieve video’s. Verder werk ik in mijn eigen praktijk Healing Touch voor Dier en Mens.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Hoe laat je een te dik paard afvallen?

In de 1e video kon je zien hoe je een Body Condition Score vaststelt en dat Emir bijna de maximale score haalde van 8-9. Het doel was dan ook op de eerste plaats om die vetophopingen te bestrijden, want die zijn gevaarlijk voor de gezondheid van een paard. Om dat te bereiken pasten we vooral z’n voeding aan en krijg hij een graasmasker.

2 maanden later maakte ik de 2e video: daarin kon je zien waar we zoal tegenaan gelopen waren. Met de voeding ging het wel goed, maar bij het afvallen hoort ook een leefstijlverandering, dat wil zeggen aangepaste arbeid. Met die arbeid kwamen er regelmatig obstakels op onze weg en het lukte lang niet altijd de planning ook daadwerkelijk te realiseren. Ondanks dat vorderde het afvalproces gestaag tot we in september op een soort plateau uitkwamen. Hij is toen 3 maanden blijven hangen op een bepaald gewicht en bij BCS 6.

Intussen maakte ik in januari de 3e video over de mentale impact van die leefstijlveranderingen. Hij begon steeds meer lol in de bosritjes te krijgen en hij kon het werk in de bak met meer gemak aan. Vooral die bosritjes daar werd ie heel enthousiast van. Doordat z’n lijf minder vet hoefde mee te dragen en beter bespierd raakte, kreeg hij meer energie en kon hij ook gemakkelijker bewegen.

In die periode hebben we consistent gewerkt aan zijn lichaamsbewustzijn en loopscholing met behulp van grondwerk, rijles in de bak en ook tijdens die wekelijks bosritten. Bosritten waarvan ik tempo en afstand regelmatig uitbouwde. We gingen ook de galop oefenen: dat kon hij in het begin helemaal niet. Inmiddels gaat dat steeds beter en kunnen we ook in de bak stukjes galopperen. En nu hebben we dus ons eerste trektochtje achter de rug: 2 dagen waarin hij hier in de Eifel zo’n 4-5 uur heuvel op en heuvel af heeft gelopen.

Gespierde krachtspatser

De balans die hij vorig jaar zomer nog miste voor de heuveltjes, die heeft hij inmiddels goed onder de knie. Vooral ook omdat hij spieren heeft ontwikkeld waar ze een jaar geleden verdwenen waren.

Want ik zei het al eerder: je wilt niet alleen vet kwijt raken, je wilt ook spieren ontwikkelen. En dat lukt nu steeds beter.

Een hele slanke den zal Emir nooit worden, daar is z’n bouw niet naar. Toch is hij de afgelopen 4 maanden weer verder afgevallen en heeft nu een nette BCS van 5. Hij is goed gespierd en heeft geen vetophopingen meer op plaatsen waar je dat niet wilt hebben.

Daarom is dit de laatste video in deze serie: mijn te dikke paard is nu goed in model en op weg om een gespierde krachtpatser te worden. Wellicht ga ik jullie daarmee in de toekomst nog eens lastig vallen.

stappenplan voor gewichtsbeheersing bij paarden

Stappenplan Gewichtsbeheersing

Aan de hand van de ervaringen met Emir, gepaard aan onze kennis van natuurgeneeskunde, voeding en andere dikke paarden die in onze praktijken voorbij komen, hebben we een Stappenplan gewichtsbeheersing voor paarden gemaakt. Je kunt het downloaden via de knop hieronder.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!