• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ingrid Langen

Stappenplan voor gewichtsbeheersing bij paarden

Gewichtsbeheersing bij paarden kan een flinke uitdaging zijn. Hieronder vind je een stappenplan dat je kan helpen bij het begeleiden van je paard naar een normaal gewicht. De oorzaken van een te hoog gewicht beschreven we in dit artikel.

Meet wekelijks de omvang

Meet wekelijks met een meetlint de omvang en het gewicht van je paard. Op die manier is goed te volgen wat er gebeurt met het gewicht en de BCS (Body Condition Score). In dit artikel lees je alles over de Body Condition Score en hoe je dat bepaalt. Blaast je paard zich op tijdens het meten? Meet dan 3x en neem het gemiddelde van die 3 resultaten!

Het is belangrijk dat dit proces de tijd krijgt. Te veel vet verliezen in korte tijd is gevaarlijk voor paarden: er kan te veel vet in het bloed gaan circuleren en dat leidt tot weer andere gezondheidsproblemen. Er wordt in het algemeen aangegeven dat 0,5 tot 1% gewichtsverlies per week een prima uitgangspunt is.

Leefstijlverandering

Afslanken kan niet zonder een verandering in leefstijl. Bij dit stappenplan hoort ook een aanpassing in het voermanagement en van de arbeid van je paard. Tips hiervoor vind je in dit artikel.

Doorlopend tijdens alle stappen van het plan
Afslanken gaat samen met een leefstijlverandering voor je paard. Dit kan leiden tot meer stress en dus meer stresshormonen door heel het lichaam. Hierom wordt aangeraden om gedurende het gehele protocol Adaptonicum toe te dienen.

Adaptonicum is een tinctuur van ashwaganda, een Ayurvedisch kruid dat je dier helpt om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven.
Adaptonicum kan goed gebruikt worden bij alle soorten fysieke en mentale stress. Het ondersteunt bij langdurige verschijnselen, draagt bij aan een normale hormoonbalans, ondersteunt de hersenfunctie en heeft een positieve invloed op de weerbaarheid.

Op die manier helpt Adaptonicum het lichaam en afweersysteem meer rust te geven.

Als je alleen ruwvoer aan je paard geeft, is het belangrijk dat je viervoeter toch nog voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt. Die zijn bovendien nodig omdat het lichaam ze in een hoger tempo verbruikt in tijden van herstel én omdat ze een goede methylatie bewerkstelligen.

Methylatie is een biochemisch proces in het lichaam waarbij een methylgroep gekoppeld wordt aan eiwitten, aminozuren, toxines, enzymen en DNA. Methylatie heeft veel gunstige effecten en speelt een rol in verouderingsprocessen, energieproductie, herstel van weefsels en opruimen van ontstekingen.

Middelen

Stap 1: herstel van de darmfunctie

Het microbioom bij dieren is nogal eens uit balans. Ook voor het behoud van een normaal gewicht is een normale spijsvertering belangrijk en daarmee stap 1 in het stappenplan.

Middel:

Behandelduur:

2 maanden

Tip: om de Ultimaflor of de Multivitaminen & Mineralen Complex samen te geven, kun je ze mengen in wat geweekte grasbrok. Dat wordt doorgaans goed opgenomen.

Stap 2: reiniging

Gewicht verliezen gaat gepaard met veel afvalstoffen die afgevoerd moeten worden. En ook het opruimen van ontstekingen levert veel afval op. Een periode van reiniging is dan geen overbodige luxe. De bloedsomloop is van cruciaal belang voor zowel de afvoer van afvalstoffen, als ook voor de aanvoer van voedingsstoffen en voor de hormoonbalans.

Middelen:

Tip: ook deze middelen zijn goed te geven door wat geweekte grasbrok.

Behandelduur:

1 maand

Stap 3: opbouwperiode

In deze periode ligt de focus op het opbouwen van spierweefsel. Hier wordt de balans tussen voeding en arbeid belangrijk want die gaat bepalen in hoeverre er opbouw van spieren zal plaatsvinden.

Middelen:

Behandelduur:

3 maanden

Wat mag je verwachten na 6 maanden?

Je paard zal in omvang afnemen, want vetophopingen vonden we immers bij de schoft, op de ribben en achter de ellebogen. De singel wordt te wijd. Ook kun je meer bespiering zien ontstaan bij de achterhand, en als het goed is gaat je paard ook zijn buikspieren gebruiken. De hals wordt slanker omdat de kam op z’n nek afneemt. De BCS neemt af, idealiter naar 5-6.

Ook zal je paard levendiger worden: minder gewicht, de reiniging van zijn lichaam, een betere balans door een goede bespiering en een verbeterde doorbloeding zorgen voor een vitaler en actiever paard.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

stappenplan voor overgewicht bij paarden

Er komt wel wat kijken bij gewichtsbeheersing van je paard. Het gewicht gaat meestal niet in een constante lijn naar beneden: het gaat op en neer en soms kom je op een plateau uit.

Twijfel je of je op de goede weg bent? Neem dan contact met ons op en boek een Groene Kennis Consult.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!