• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenEen heldere geest met Salvia rosmarinus – rozemarijn

Een heldere geest met Salvia rosmarinus – rozemarijn

Rozemarijn is vooral bekend als keukenkruid. Maar het heeft ook medicinale eigenschappen. Het is een hele goede antioxidant en daarmee ook een goed conserveermiddel. Het is door de EU toegelaten als een veilige en effectieve natuurlijke antioxidant voor de conservering van voedingsmiddelen.
De botanische naam is Salvia rosmarinus, maar ook Rosmarinus officinalis kom je veel tegen. Tot 2017 stond de plant als zodanig bekend, maar is tegenwoordig in het plantgeslacht Salvia opgenomen.

Rozemarijn is een harshoudende, aromatische, houtachtige struik met smalle, aromatische blaadjes en een overvloed aan bleekblauwe of paarsblauwe bloemen.

Het is een vaste tuinplant, maar kan niet zo goed tegen vorst.

Het is een van de veelzijdigste en bruikbaarste keukenkruiden in en om het huis. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om het geheugen te verbeteren.

Waarom de bloemen blauw zijn

Toen de maagd Maria naar Egypte vluchtte bood Rozemarijn beschutting. Ze rustte langs de weg tot er soldaten aankwamen. Maria zocht dekking onder haar mantel die ze over de takken van een grote rozemarijnstruik had uitgespreid. De plant sprong hierop meteen in bloei, waarbij alle takken waren bedekt met geurende blauwe bloemen. Het was hetzelfde blauw als de mantel van Maria, die daardoor niet opviel! Vanaf die tijd bloeide de Rozemarijn met bleekblauwe bloemen, in plaats van de witte bloesem die zij eerst had.

Luchtzuiveraar

Vroeger werd rozemarijn verbrand om de lucht te zuiveren en de takken werden in de rechtszaal gestrooid als bescherming tegen gevangeniskoorts. Tijdens de pestperiode werd het kruid in de holle handvaten van wandelstokken gestopt en in hals zakjes gedaan om er af en toe aan te ruiken als men door een verdacht gebied trok.

In Franse ziekenhuizen werd rozemarijn bij epidemieën gebrand om de lucht te ontsmetten.

Volksgeneeskunde

Rozemarijn werd in de volksgeneeskunde gebruikt bij een diversiteit aan aandoeningen zoals krampen, als een pijnstiller, bij hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, emotionele disbalans en depressie. En ook bij maagpijn, epilepsie, reumatische pijn, nervositeit, verbetering van het geheugen, hysterie en fysieke en mentale vermoeidheid.

Recent onderzoek focust vooral op de neuro farmacologische eigenschappen van rozemarijn.

Therapeutische eigenschappen van rozemarijn

Enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen en toepassingen van rozemarijn:

  • Verbetering van de cognitieve functie: Rozemarijn staat bekend om zijn vermeende vermogen om de cognitieve functie te verbeteren en het geheugen te stimuleren. De geur van rozemarijn kan alertheid en concentratie bevorderen.
  • Ontstekingsremmende eigenschappen: Rozemarijn bevat verschillende verbindingen, zoals rozemarijnzuur en carnosol, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en kan nuttig zijn bij de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals artritis.
  • Antioxidatieve eigenschappen: Rozemarijn bevat antioxidanten die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam, waardoor celbeschadiging wordt verminderd en het risico op verschillende ziekten wordt verlaagd.
  • Verbetering van de spijsvertering: Rozemarijn kan de spijsvertering bevorderen en kan helpen bij het verlichten van maagklachten, indigestie en gasvorming.
  • Ondersteuning van de lever: Sommige onderzoeken suggereren dat rozemarijn gunstige effecten kan hebben op de leverfunctie en kan helpen bij het ontgiften van het lichaam.
  • Verbetering van de bloedsomloop: Rozemarijn kan de bloedcirculatie verbeteren en kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk.
  • Ondersteuning van de gezondheid van de huid en het haar: Rozemarijnolie wordt soms gebruikt in huid- en haarverzorgingsproducten vanwege de vermeende voordelen voor de gezondheid van de huid en het haar.
  • Mogelijke kankerpreventie: Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat rozemarijn mogelijk beschermende eigenschappen heeft tegen bepaalde vormen van kanker, hoewel meer onderzoek nodig is om deze effecten te bevestigen.

 

Referenties

Ghasemzadeh Rahbardar, M., & Hosseinzadeh, H. (2020). Therapeutic effects of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and its active constituents on nervous system disorders. Iranian journal of basic medical sciences23(9), 1100–1112. https://doi.org/10.22038/ijbms.2020.45269.10541

Andrade, J. M., Faustino, C., Garcia, C., Ladeiras, D., Reis, C. P., & Rijo, P. (2018). Rosmarinus officinalis L.: an update review of its phytochemistry and biological activity. Future science OA4(4), FSO283. https://doi.org/10.4155/fsoa-2017-0124

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Onze expert

Heb je een vraag over Een heldere geest met Salvia rosmarinus – rozemarijn?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Rosmarinus officinalis

Wil je weten hoe je rozemarijn voor je dier kunt gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!