• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Is white line disease natuurlijk te behandelen?

White line disease (WLD), of wittelijnziekte, is een vervelende én lastig vast te stellen en te behandelen aandoening bij paarden en ezels. Bij WLD is er sprake van micro-organismen, meestal schimmels, die de verbinding tussen het hoorn en de hoefschoen afbreken.

In dit blog kijken we naar de mogelijke oorzaken en de rol van kruiden en natuurlijke therapieën naast de behandeling van de dierenarts.

Groot probleem

White line disease is een groot probleem in Nederland. Het lijkt er zelfs op dat het steeds vaker voorkomt. Zeker ezelhoeven zijn gevoelig. Mogelijk speelt de factoren overgewicht, gevoeligheid voor hoefbevangenheid en veranderde leefomstandigheden een rol.

Ik zeg bewust ‘mogelijk’, want helaas weten we nog lang niet alles over WLD. Zo is de precieze oorzaak nog niet helemaal duidelijk.

Als de eerste verschijnselen van WLD worden opgemerkt, is niet altijd gelijk duidelijk hoe groot het probleem is. Sommige hoefsmeden of dierenartsen lijken ook de ernst van het probleem niet helemaal te begrijpen totdat de ziekte in een vergevorderd stadium is.

Wat gebeurt er in de hoef?

Bij WLD is er sprake van een infectie met micro-organismen (meestal een combinatie van een bepaalde schimmel en bacteriën), die de verbinding tussen het hoorn en het levende deel van de hoef aantasten. Hierdoor kunnen uiteindelijk grote stukken van de hoef afbreken. In zeer ernstige gevallen kan het hoefbeen onstabiel worden. Het kan ook samengaan met hoefbevangenheid. Paarden kunnen ook kreupel worden.

Soms kan het best even duren tot men tot de juiste diagnose komt: verschijnselen zoals kreupelheid, hoefzweren en afwijkingen aan de hoef kunnen natuurlijk meerdere oorzaken hebben.

Wat vaak als eerste opvalt is een plekje in de hoef, meestal bij de witte lijn, waar een gaatje met droog, broos en korrelig materiaal inzit. De micro-organismen veranderen namelijk de structuur van de hoef. Als de aandoening begint kan dit beperkt zijn en nog niet zo veel problemen opleveren, maar het probleem is dat deze plek zich zal gaan uitbreiden en daarmee de kwaliteit van de hoef ernstig aantast met alle problemen van dien.

Wist je dat mensenhanden ook kunnen worden aangetast?  Vooral hoefsmeden hebben hier nog wel eens last van vanwege hun intensieve werk. Je ziet dan kloven en droge plekken door de combinatie van schimmels en bacteriën waar ze in hogere mate aan worden blootgesteld.

Behandeling white line disease

Zoals geschreven is nog lang niet alles bekend over hoe WLD het beste te behandelen, maar wat wél als een paal boven water staat, is dat een goede hoefverzorging onmisbaar is. Zorg voor een kundige bekapper of smid, die bekend is met WLD. Waarschijnlijk is het een tijd lang nodig om de smid of bekapper vaker dan normaal te laten komen.

De hoefverzorger kan het aangedane weefsel verwijderen. Als dit erg rigoureus heeft moeten gebeuren omdat de aandoening al verder gevorderd is, kan het nodig zijn het paard op speciaal beslag te zetten.

Als de hoef is genezen (hoe lang dit duurt is afhankelijk van de ernst en kan tot jaren duren), kun je er daarna werken om de hoef weer in een gezonde, normale vorm te krijgen.

Omdat WLD veroorzaakt wordt door micro-organismen, is behandeling met schimmel- en bacteriedodende middelen dan ook zeker op zijn plaats. Je kunt hier heel goed natuurzuivere, rauwe (ongekookte) honing voor gebruiken.

De rest van de maatregelen en behandeling is gericht op het wegnemen van mogelijke oorzaken en andere factoren.

Uitwendige probiotica

Probiotica ken je waarschijnlijk wel als supplement om de darmen gezond te helpen houden. Maar wist je dat probiotica ook in de omgeving en op de huid gebruikt kan worden?
White Line Disease wordt veroorzaakt door een combinatie van micro-organismen. Door een gel met probiotische micro-organismen te gebruiken, krijgen de schadelijke schimmels en bacteriën minder kans.

Vanwege de Europese Claimsverordening kunnen we op deze plaats geen productnamen noemen. Wil je meer weten? Stuur ons een email!

Wat kun je verder doen?

Voor zowel het voorkomen als het behandelen van WLD, is het belangrijk dat je deze zaken goed op orde hebt:

  • Hoeven voldoende vaak uitkrabben: minstens voor- en na het rijden om te voorkomen dat steentjes en andere troep in de hoef of de witte lijn vast komen te zitten. Maak de hoeven ook regelmatig schoon met water en een borstel.
  • Hoefzweren komen vaak samen voor met WLD: mogelijk kunnen door hoefzweren ruimte en troep in de hoef komen waardoor WLD ontstaat of juist andersom: door WLD ontstaat ruimte in de hoef waardoor een zweer kan ontstaan. Veel van de genoemde adviezen helpen ook om hoefzweren te voorkomen.
  • Zorg voor een schone stal: ruimvoldoende uitmesten. Er zijn aanwijzingen dat houtkrullen of vlas als bodembedekker WLD meer kans geeft.
  • Bij te harde, droge hoeven is de natuurlijke souplesse weg. Dit kan komen door een te droge omgeving, verkeerd vetten of te vaak teren. Bij deze hoeven kunnen er makkelijker scheuren ontstaan waardoor micro-organismen kunnen binnendringen.
  • Naast de hoefverzorging, zoals uitkrabben, die je zelf doet, is een juiste hoefstand ook belangrijk om te zorgen voor een juiste drukverdeling waarmee je beschadigingen in de hoef kunt voorkomen. Zoek een goede bekapper of hoefsmid.
  • Voeding is de basis voor een goede gezondheid en speelt een belangrijke rol om de hoeven gezond te houden en hoefbevangenheid te voorkomen. Bij hoefbevangenheid kan de hoefkwaliteit veranderen, waardoor WLD de kans krijgt te ontstaan.
  • Voeding en suppletie kunnen helpen de weerstand van je paard zo goed mogelijk te houden: denk aan extra vitaminen en mineralen om de hoefgroei gezond te houden en infecties buiten de deur te houden.

De rol van natuurgeneeskunde

Als je op deze manier werkt aan het voorkomen of behandelen van WLD bén je eigenlijk al holistisch bezig: je neemt zowel de mogelijke oorzaken weg, je werkt actief met de hoefsmid aan herstel, je zorgt inwendig voor goede voeding (en daarmee voor goede hoeven en weerstand) en je kiest een natuurlijk middel zoals rauwe honing voor plaatselijke behandeling. Dit alles bij elkaar is natuurgeneeskunde.

Wil je meer weten over welke supplementen jouw paard kunnen helpen?

We helpen je graag verder!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!