• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 6 minuten

Ouder worden is geen ziekte

Oudere honden, met hun grijze snuiten en wat stramme gang van lopen, hebben iets magisch. Ze hebben zo veel liefde en wijsheid te delen en zijn een waardige kameraad. Het zorgen voor een oudere hond vraagt wat toewijding, maar met wat hulp kun je je trouwe vriend helpen om waardig oud te worden.

Wat te verwachten bij het ouder worden?

Net zoals mensen, verschilt het proces van ouder worden per individu. Over het algemeen worden grote hondenrassen sneller oud en hebben een kortere levensverwachting. Leeftijdsgerelateerde klachten kunnen vanaf een jaar of 7 (en voor de grootste rassen zelfs vanaf 5 jaar) voorkomen.

Gelukkig worden onze honden ouder dan ooit!

Je hond ondersteunen gezond oud te worden

Er zijn een aantal ‘patronen’ in het ouder worden waar een hond waarschijnlijk mee te maken krijgt. Zo is het haast onvermijdelijk dat het zicht en gehoor wat achteruit gaat. Andere symptomen kunnen juist op gezondheidsproblemen wijzen die behandeld kunnen worden. Als die niet op tijd worden opgemerkt, kan dat een negatief effect hebben op het welzijn en zich ontwikkelen tot een serieuze ziekte die mogelijk zelfs de levensduur van je hond verkort.

Natuurlijk wil je je hond gezond en happy door de gouden jaren begeleiden. Een paar punten om rekening mee te houden:

  • Je hond kan gevoeliger worden voor medicijnen en supplementen
    Naarmate honden ouder worden, neemt de functie van veel lichaamssystemen (zoals de nieren en lever die medicatie en kruiden verwerken) met zo’n 30% af. Het is daarom niet verstandig om te veel middelen tegelijk te willen geven. Wees kritisch in je keuze voor middelen en kies alleen die waarvan je weet dat je vriend er echt baat bij heeft. Soms kan ook de dosering naar beneden worden aangepast.
  • Je hond kan te maken krijgen met spieratrofie en daarmee verlies aan kracht
    Spieratrofie is de afname van spiermassa. Om dit voorkomen is regelmatige beweging belangrijk om de spieren sterk te houden. De spieren ondersteunen de gewrichten en rug, zodat de kans op blessures en klachten verkleind wordt. Door regelmatig te bewegen, blijven de doorbloeding en spijsvertering ook op peil. Voor oudere honden is het beter om vaker wat kortere wandelingen te maken dan één lange, stevige wandeling. Zo houd je het bewegingsapparaat soepel, zonder dat de gewrichten pijn gaan doen. Een regelmatige plaspauze is ook geen overbodige luxe en helpt de blaas gezond te houden.
  • Wees alert op chronische pijn
    Hoewel het tot op zekere hoogte normaal kan zijn dat honden wat langzamer overeind komen, is mank lopen of echt moeilijk overeind komen niet normaal. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen lang niet altijd goed herkennen wanneer hun hond pijn heeft. Zeker medium en grote honden zijn zeer bedreven in het niet laten zien van chronische pijn. Het is aan ons om alert te zijn op subtiele signalen van pijn.
  • Mogelijk verandert de manier waarop je hond denkt, luistert en begrijpt wat er om hem heen gebeurt
    De hersens veranderen naarmate de leeftijd vordert. Vrije radicalen, die geproduceerd worden bij de normale stofwisseling, hebben de neiging zich sneller op te bouwen, waardoor het hersenweefsel wat kan afnemen en ook in de rest van het lichaam problemen kan geven. Antioxidanten zoals vitamine E kunnen nuttig zijn. Ook CBD kan helpen het zenuwstelsel te beschermen, en verschillende kruiden kunnen de hersenfunctie ondersteunen.
  • Verlatingsangst
    Kan meer voorkomen bij oudere honden. Je hond kan zich onzeker en niet op zijn gemak voelen als hij alleen is. Mogelijk kan dit te maken hebben met het achteruitgaan van de hersenfunctie. Kruiden, zoals valeriaan en lindebloesem kunnen ondersteunen zijn om hiermee om te gaan. Daarnaast zullen er mogelijk ook wat veranderingen in de leefomstandigheden nodig zijn om je hond comfortabel te houden.
  • De huid kan dunner en gevoeliger zijn
    Als gevolg van het ouder worden kan de huid droger en dunner worden. Daardoor kunnen er ook makkelijker kleine beschadigingen optreden. Als het immuunsysteem wat minder werkt, kunnen er ook makkelijker infecties optreden.
    Je kunt de huid behandelen met een verzachtend middel zoals groene leem of calendula. Ook wat vaker (zoals 1x per week) een fijne borstelbeurt met een zachte borstel of washandje kan de huid stimuleren en de vacht laten glimmen. Extra omega oliën, zoals visolie kan het huidherstel ook ondersteunen.
  • Oudere honden kunnen te maken krijgen met ziekte
    Net zoals mensen zijn er een aantal ziektes die vaker kunnen voorkomen bij ouder wordende honden. Overgewicht, kanker, nier-, lever- of hartfalen, gebitsproblemen, artritis en dementie komen regelmatig voor.
    Zoals eerder benoemd is het belangrijk om alert te zijn op kleine signalen die kunnen wijzen op ziekte. Het kan zo zijn dat je juist een bezoek aan de dierenarts uitstelt omdat je bang bent dat je te horen krijgt: ‘er is niets aan te doen’ of misschien maak je je zorgen om de kosten. Maar als je er op tijd bij bent, is er vaak wat nog aan te doen!
Wij mensen worden vaak ongemakkelijk als we worden geconfronteerd met ouderdom. Het lijkt haast alsof dieren niet meer oud mogen zijn, met alles wat daar bij hoort. Terwijl je dier ook waardig en zo gezond mogelijk oud kan worden.

Senioren voeding

Gezonde voeding is van levensbelang en kan de kwaliteit van leven verbeteren en ziektes zo lang mogelijk buiten de deur houden.

Iedere hond is anders en zo is het ook bij oudere honden. De meeste oudere honden kunnen minder goed omgaan met een slechte kwaliteit voeding, overdosering of tekorten in de voeding of plotselinge veranderingen. Naast goede voeding, kunnen supplementen met enzymen en probiotica extra ondersteunen. Als er iets moet worden aangepast in het dieet, voer veranderingen dan langzaam door.

Zowel de fysieke inspanning als het metabolisme gaan wat achteruit naarmate honden ouder worden en dat kan tot overgewicht leiden. Dit kan problemen geven. Wees kritisch op de hoeveelheid voeding en beweging en pas dat op elkaar aan.

Tegelijkertijd kan de behoefte aan andere voedingsstoffen toenemen. Lang werd gedacht dat oudere honden minder eiwitten zouden moeten krijgen, maar tegenwoordig weten we dat oudere honden juist meer eiwit nodig hebben. Mogelijk zelfs meer dan opgroeiende honden!
Aminozuren zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Alleen als er een ernstige vorm van nierfalen is geconstateerd, kan de dierenarts als behandeling een beperkte eiwitinname adviseren.

Sommige oudere honden hebben een stuk minder eetlust, waardoor ze juist te veel kunnen afvallen. Je kunt proberen je hond met de hand te voeren, de maaltijden een beetje verwarmen, een lepeltje extra olie over het voer te doen of de maaltijd extra geur en smaak te geven met wat voedingsgist, oregano, tijm of knoflook.

Ook de stoelgang kan wat moeizamer worden. Sommige honden krijgen makkelijker obstipatie of juist makkelijker dunne ontlasting. Extra vezels kunnen uitkomst bieden, bijvoorbeeld door vaker gekookte pompoen te voeren of psylliumvezels.
Het hele spijsverteringsstelsel kan trouwens wat gevoeliger worden. Ik heb gemerkt dat mijn eigen ouder wordende hond (10 jaar) gevoeliger is voor het water dat hij drinkt. Voorheen kon hij zonder probleem uit sloten en plassen drinken, maar nu krijgt hij daar makkelijk diarree van. Dan maar een extra waterfles mee.

Pijn en agressie bij oudere honden

Honden die hun leven lang vriendelijk zijn geweest, kunnen op oudere leeftijd chagrijnig, geïrriteerd of zelfs agressief worden. Dit is vaak een signaal van pijn. Maak een afspraak bij de dierenarts voor een duidelijke diagnose.
Zorg er ook voor dat er niet meer ruw met je hond gespeeld wordt (door andere honden of door mensen). Ook plotselinge bewegingen in de buurt van je hond kan uit schrik een reactie van je hond uitlokken.

Naast een diagnose en behandeling van de dierenarts is acupunctuur of acupressuur uitstekend geschikt voor oudere honden. Het kan helpen met pijnregulatie, bloedsomloop, spierspanning en flexibiliteit.

Andere speciale momentjes met je oudere hond

Onverdeelde aandacht, 1-op-1-momentjes met je hond zijn belangrijk. Zowel voor je hond als voor jou, een heel leven lang. In de jonge jaren is dat misschien een extra lange boswandeling zonder afleiding, flink stoeien of achter de bal aanrennen. Dat gaat misschien niet meer met je hond, maar hij heeft wel behoefte aan interactie met je. En geef toe, een hondenleven lang onvoorwaardelijke liefde, dan verdient hij ook speciale aandacht, toch?

Daarom 4 ideeën die je speciaal voor je oude hond kunt doen

Geef je hond een massage
Voor jullie beiden heel ontspannend. Kijk hier voor tips!

Ga wandelen, maar ga nergens speciaal heen
Ook al is je hond niet meer in staat om lange, intensieve wandelingen te maken, hij vindt het nog wel fijn om naar buiten te gaan. Pas je tempo aan naar de pootjes van je hond. En ook: laat hem snuffelen. De belevingswereld van je hond speelt zich grotendeels af in de neus. En nu op latere leeftijd is er een grote kans dat dit nog zijn scherpste zintuig is. Net zoals jij je kunt verliezen in een boek of serie, kan hij dat met geuren. Haast hem niet en laat lekker snuffelen, dit geeft hem plezier en houdt hem geïnteresseerd in de omgeving, op zijn manier.

Cadeau-idee: zorg voor een fijn bed
Een zere rug en pijnlijke gewrichten zijn helaas niet enkel voorbehouden aan mensen. Geef het bed van je hond een upgrade en geef hem een echt fijne mand. Let op een lage instap, fijne vulling en dat hij er helemaal languit in kan liggen.

Samen-zijn
Naarmate je hond ouder wordt, ben je er waarschijnlijk meer van bewust dat je hem ooit gaat verliezen. Geniet met volle tuigen van de momenten die je hebt. Maak bijvoorbeeld iedere avond tijd voor een rust momentje samen. Zit of lig bij hem op de vloer, lees wat voor, vertel over je dag (en natuurlijk hoe fantastisch je hond is) en geniet van het simpelweg samen-zijn. Je hond geniet van je onverdeelde aandacht en waarschijnlijk geniet je zelf van een vast rustmoment in je dag.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Hoe nu verder?

Om je hond gezond oud te laten worden, is het een goed idee om regelmatig een check-up bij een (holistisch) dierenarts te laten doen. Zo kun je op tijd bijsturen met supplementen, medicijnen en aanvullende therapieën.

Bij De Groene Os hebben we verschillende supplementen die kunnen helpen bij de verschillende uitdagingen van het ouder worden. Heb je vragen? We adviseren je graag!

Zeker als je hond te maken krijgt met onzindelijkheid of gedragsveranderingen (ten gevolge van pijn of dementie) kan het zorgen voor een oude hond soms best een uitdaging zijn. Denk aan alle onvoorwaardelijke liefde en lol die hij je z’n hele leven lang heeft gegeven en geniet van ieder moment.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!