• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Chaja Beck-De Jong
  • Leestijd: 4 minuten

Pijn bij bewegen: artrose bij konijnen

Als je konijn plots kreupel loopt, kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Een daarvan is artrose, een aandoening die ook bij konijnen voorkomt. Maar er zijn ook andere aandoeningen die problemen met bewegen kunnen geven.

Plots struikelen

De situatie is de volgende: een voedstertje van ongeveer 4 jaar oud struikelt opeens als ze in de toiletbak wil springen. Een paar uur eerder ging dat, net als alle dagen daarvoor, vlekkeloos en soepel. Nu, van het ene moment op het andere, zo lijkt het, haperen haar bewegingen. De mensen waarbij het konijn hoort zijn gelijk alert, want dit zou wel eens E. cuniculi kunnen zijn, een door een parasiet veroorzaakte ziekte. Deze ziekte kan in het hele lichaam tot klachten leiden, waaronder ook tot klachten van de achterhand. Dat begint dan vaak met ‘een struikeltje’, maar eindigt met een verlamd konijn. Dat laatste probeer je als konijnenmens natuurlijk te voorkomen.

Als het struikeltje zich een dag later weer een keer aandient, is het voor doorgewinterde konijnenliefhebbers duidelijk dat ze moeten gaan behandelen op E. cuniculi en gaan ze richting de dierenarts. Als andere oorzaken uitgesloten zijn, lijkt de meest voor de hand liggende diagnose inderdaad E. cuniculi en zal de dierenarts het konijntje daarop behandelen. En vaak met succes, gelukkig!

Andere oorzaken van kreupelheid

Hoewel E. cuniculi vaak de oorzaak is van loopproblemen zijn er zeker nog andere oorzaken aan te wijzen, en één daarvan is artrose.

Artrose is, zoals waarschijnlijk wel bekend, een aandoening die vaak (maar niet altijd!) op latere leeftijd voorkomt en die in de volksmond vaak met ‘slijtage’ wordt aangeduid. Dat is een niet helemaal onterechte benaming. Het kraakbeen dat zich in een gewricht bevindt neemt bij artrose in kwaliteit af, wordt dunner en onregelmatiger en soms zelfs wat rafelig. Er kan zich extra botweefsel vormen wat leidt tot pijnlijke botwoekeringen.

Ontstaan van artrose bij konijnen

In principe kan artrose bij elk zoogdier voorkomen, dus ook bij konijnen. Omdat artrose ook een gevolg kan zijn van een trauma, chronische overbelasting of een aangeboren scheefstand, is het niet per definitie een seniorenkwaal zoals vaak wordt gedacht. Een konijn kan bijvoorbeeld een onhandige sprong vanaf de tafel maken, daarbij een beschadiging of zelfs een fractuur oplopen die, naar later blijkt, het begin is geweest van artrose in dat lichaamsdeel.

Artrose is echter wel een ziekte die je in de praktijk veel vaker bij oudere konijnen ziet dan bij jonge dieren. En omdat we langzamerhand steeds meer senioren konijnen tegenkomen, melden zich ook meer konijnen op de spreekuren van dierenartsen en therapeuten met klachten over pijnlijk of moeizaam bewegen

Hoe herken je artrose bij je konijn?

Artrose kenmerkt zich door pijn en stijfheid. Vooral als er na een poosje rustig te hebben gelegen weer bewogen wordt, kan er sprake zijn van startproblemen die minder worden als de bewegingen langer aanhouden, maar weer terugkomen bij te lang of te intensief bewegen.
Artrose is een progressieve ziekte die door een dierenarts kan worden vastgesteld, maar niet kan worden genezen. Wel is het mogelijk het proces af te remmen en het konijn te helpen een konijnwaardig, vrijwel pijnvrij leven te leiden.

Bij het begeleiden van een konijn met artrose is een mooie rol weggelegd voor de homeopathie en de fytotherapie. Maar ook de dierfysiotherapeut, chiropractor en/of osteopaat kunnen hierbij zeer waardevol zijn. Mooie resultaten zijn ook te verkrijgen met methoden als Quantum Touch of Ttouches. In veel gevallen is een reductie van pijn en stijfheid te realiseren die het voor het konijn mogelijk maakt om toch lekker te blijven bewegen en zelfs binky’s te maken!

Wil je advies over het gebruik van kruiden bij je konijn?

Belangrijke oorzaak: een te krap hokje

Artrose, trauma’s of een hernia zijn aandoeningen die we tegen kunnen komen bij al onze huisdieren. Er is echter één vorm van klachten in het bewegingsapparaat die vrijwel alleen bij konijnen voorkomt en te maken heeft met het hok. Het huisvesten van een konijn in een te krap en te laag hokje veroorzaakt namelijk niet alleen verveling en stress, maar leidt ook tot fysieke klachten.

Vergroeiingen van de wervels en afname van de spiercapaciteit kunnen worden veroorzaakt doordat een konijn alleen maar vier stapjes kan zetten en nooit op zijn achterpootjes kan staan waarbij hij zijn rug kan strekken. Het gevolg hiervan is, dat een konijn op een gegeven moment niet meer kán rennen en springen.

Zelf hebben wij ooit een konijn gehad dat uit een dergelijke situatie kwam en dat zich alleen maar in een rustig tempo schuifelend over de grond kon voortbewegen. Drie keer raden wie toen zijn allerbeste therapeut is geweest: zijn partner! Ongelofelijk hoe veel konijnen dan van elkaar kunnen leren en hoe groot het herstellend vermogen van een konijnenlijfje is. Zelfs als een konijn zes jaar lang in een hokje van 30 bij 60 centimeter heeft gezeten, kan het in een half jaar leren om zich als een echt konijn te gedragen, te rennen en prachtige holen te graven.

Leefomstandigheden

Praktisch gezien zijn er gelukkig ook mogelijkheden genoeg om een konijn dat niet zo soepel beweegt of pijn heeft bij het bewegen te ondersteunen.

Denk bijvoorbeeld aan de ondergrond: een stevige, maar niet ruwe ondergrond kan helpen om meer grip te krijgen. Er zijn toiletbakken te koop met een extra lage instap. Het aanbieden van intelligentiespeelgoed naast of in plaats van behendigheidsspeelgoed kan ervoor zorgen dat het konijn zich minder verveelt zonder zijn fysieke grenzen te overschrijden.

Ook de leefomstandigheden kun je onder de loep nemen. Sommige konijnen zijn erg gevoelig voor kou, vocht en temperatuurschommelingen. Als de omstandigheden op dat punt buiten niet zijn aan te passen, kan het nodig zijn om buitenkonijnen naar binnen te halen.

Als konijnen een hok hebben met meerdere verdiepingen kan het onmogelijk worden om het trappetje op of af te lopen, zodat het hok vervangen moet worden door een gelijkvloerse woning. Het is soms even zoeken en puzzelen, maar er is veel te bereiken op dit punt.

Een konijn met klachten van het bewegingsapparaat is dus vaak te behandelen, niet altijd te genezen, en kan met hulp van verschillende disciplines en creatief denkwerk vaak nog jarenlang een konijnwaardig leven leiden!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!