• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Plassen vs. sproeien in huis: oorzaak achterhalen

Heb jij al talloze pogingen ondernomen om het onzindelijkheidsprobleem van je kat op te lossen? Ik begrijp hoe frustrerend dit kan zijn. De constante strijd tegen urinevlekken en -geuren in huis kan je tot wanhoop drijven.

Plast je kat in huis? Dit is wat je moet weten

Ik kan hierover meepraten, want onze senior kat, die ernstig ziek was, liet in de laatste weken dat ze bij ons was ook regelmatig haar urine lopen, simpelweg omdat ze het niet langer kon ophouden. Ze is begin 2023 overleden, maar deze zomer nog werd ik geconfronteerd met haar onzindelijkheid toen ik onze zitzak van de zolder haalde om deze in de tuin te leggen. Ook die bleek te ruiken naar urine.

De geur van kattenpies is iets waar je alles behalve blij van wordt. Maar besef heel goed dat dit ook voor je kat niet fijn is en zij jouw hulp nodig heeft.

In dit blog wil ik je niet alleen voorzien van informatie en tips die je mogelijk nog niet hebt geprobeerd, maar je ook helpen begrijpen wat er aan de hand kan zijn als je kat onzindelijk blijft, ondanks al je inspanningen. Ik neem je graag mee in mogelijke oplossingen en een dieper begrip over dit gedragsprobleem.

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Medische oorzaak uitsluiten

Zoals ik mijn blog begon, heb je waarschijnlijk al één of meerdere keren een bezoek gebracht aan de dierenarts. Heel verstandig, want bij onzindelijkheid is het absoluut noodzakelijk om een medische oorzaak uit te sluiten. Daarom wil ik hier ook nogmaals benadrukken: ben je nog niet bij de dierenarts geweest, laat dan eerst de urine van je kat checken. Maar dat niet alleen! Bij oudere katten kan je ook denken aan diabetes, een te snelwerkende schildklier of pijn door bijvoorbeeld artrose, wat de reden is dat de kat buiten de bak plast. Wees je dus bewust dat er meer kan zijn dan alleen een probleem in de blaas.

Daarna is het belangrijk om te bepalen of je kat plast of sproeit in huis. De oorzaak achter deze gedragingen is namelijk verschillend en vraagt om een andere aanpak. Hoe weet je nu of je kat plast of sproeit? Een kat die plast, zowel poezen als katers, gaat door haar hurken en plast zittend. Terwijl een kat die sproeit, rechtop staat en haar urine naar achteren sproeit. Daarbij trappelt de kat vaak ook met haar achterpoten en maakt een trillende beweging met haar staart. En vergis je niet, ook poezen kunnen sproeien!

Vaak blijkt het lastig om je kat live te betrappen op het moment van de “misdaad”. Mocht je kat in hoeken plassen of tegen meubels, dan valt het bij sproeien vaak op dat je gele strepen urine langs de muur, deur of het meubel ziet. Terwijl bij een kat die zittend plast, dit niet zichtbaar is. Maar soms is dit lastig te zien. Daarom raad ik baasjes vaak aan om een huisdiercamera aan te schaffen, die je voor een paar tientjes kan kopen. Als je deze enigszins strategisch plaatst, dan kun je later makkelijk terugkijken hoe je kat haar boodschap daar achterliet. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je er zeker van bent dat je de juiste kat observeert. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat een andere kat onzindelijk blijkt te zijn dan de kat waarmee de baasjes in eerste instantie bij mij kwamen. En tja, dan hebben alle tips en adviezen natuurlijk weinig effect wanneer je de verkeerde kat behandelt.

Aanpakken van onzindelijkheid

 En nu? Hoe verder? Bij katten die plassen in huis zonder medische oorzaak is het goed om kritisch naar de kattenbak te kijken. Lees hierover meer op mijn eigen website: “Kattenbakblunders: Vermijd Deze Veelvoorkomende Fouten”.

Bij katten die sproeien blijkt vaak dat er toch een medische oorzaak is. Daarnaast doen katten dit op momenten dat ze spanning ervaren. Hierover schreef ik ook een blog: “Wat te Doen als Je Kat Sproeit in Huis: 7 Mogelijke Oorzaken”.

Professionele hulp zoeken

 Maar wat als je al deze tips al geprobeerd hebt en je kat nog steeds onzindelijk is? Om te beginnen raad ik je aan om dan contact op te nemen met een professional. Er is tegenwoordig veel informatie op internet te vinden, maar besef wel dat het allemaal losse flodders zijn die je tot je neemt. Hierdoor kunnen de tips die je tot nu toe hebt geprobeerd mogelijk niet helpend zijn omdat je ze niet in de juiste volgorde hebt toegepast of omdat er nog een stap ontbreekt. Een kattengedragsdeskundige of therapeut zal stap voor stap alle adviezen samen met jou doorlopen en bijstellen waar nodig.

De holistische benadering

 Daarnaast wil ik je meenemen in mijn holistische benadering. Alles wat je dier ervaart of doet, heeft verband met elkaar. Vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM) staan alle organen in verbinding met bepaalde emoties. Zo zijn stress en angst gekoppeld aan de nieren en de blaas. Dus als je kat erg angstig en gespannen is, heeft dit effect op de werking van het urinewegstelsel. De omgekeerde situatie zie je ook, als een dier fysieke klachten heeft, kun je dit merken aan haar gedrag. Een kat met nierproblemen zal zich angstig gedragen of zich verstoppen bij elke verstoring in de normale dagelijkse routine.

De diepere oorzaken van onzindelijk gedrag

Het gaat zelfs nog veel dieper dan dit. Zo heeft niet alleen stress in de huidige leefsituatie invloed op de organen, maar ook oude emoties die je dier ervaren heeft maar niet goed heeft kunnen verwerken, kunnen zorgen voor blokkades in het lichaam. Dit kunnen gebeurtenissen zijn die veel te overweldigend waren voor een kleine, jonge kitten op dat moment, waardoor deze emoties zich hebben vastgezet in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin dieren een moeilijke start hebben gehad en later klachten ontwikkelen als gevolg van deze onverwerkte emoties.

Daarnaast kunnen ook schijnbaar kleine gebeurtenissen, zoals het wegvallen van een ander huisdier waarmee je kat ogenschijnlijk geen sterke band had, zorgen voor zulke energieblokkades.

Daarom is het mogelijk dat ondanks het proberen van allerlei tips, het onderliggende probleem nog steeds niet is opgelost. Vaak lijken de toegepaste tips tijdelijk te werken, maar het ongewenste gedrag keert plotseling terug. Om onzindelijk gedrag echt te kunnen oplossen, is het noodzakelijk om de onderliggende oorzaak te vinden en aan te pakken. Dit vergt een holistische benadering, waarbij zowel de fysieke gezondheid als het emotionele welzijn van je kat in beschouwing worden genomen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
 adviseert je graag.

Wil je maandelijks kattentips en artikelen over natuurlijke diergezondheid, gedrag en nieuws over onze producten ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

MailChimp - Aanmeldformulier
Privacy *
Ik meld mij aan voor de volgende nieuwsbrieven *
Bezig met versturen

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!