• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens
 • Leestijd: 3 minuten

Singeldwang bij paarden: maagzweren en andere oorzaken

Singel- of zadeldwang bij paarden is een duidelijke vorm van protest tegen het opzadelen of aansingelen. Je normaal zo lieve paard legt de oren in de nek, bijt, stampt of trapt misschien zelfs. Sommige paarden kunnen zich zelfs laten vallen. Niet mis te verstaan dus dat je paard ergens last van heeft. Maar waarvan?

Nieuw onderzoek: maagzweren

Veel experts meldden het al: veel paarden met singeldwang hebben vaak last van hun maag. Recent onderzoek [1]  heeft dit inderdaad bevestigd.

Esther Millares-Ramirez en Sonia S. Le Jeune hebben via de universiteit van Californië 37 paarden bestudeerd die naar hen waren doorverwezen met singeldwang. Niet alle paarden uit deze groep hebben een endoscopie ondergaan, maar van de dieren waarbij dat wel gebeurde, had maar liefst 92% ook daadwerkelijk maagzweren.

Van de 37 paarden hadden er 12 maagzweren en hadden er 10 orthopedische problemen. Bij 3 dieren werd een slecht passend zadel als oorzaak aangewezen. Andere oorzaken die de onderzoekers tegenkwamen waren vergroeiingen bij de voortplantingsorganen, een leverabces en urineweginfecties.

Veel mogelijke oorzaken

Singeldwang is een symptoom waarbij een diagnose ingewikkeld kan zijn omdat er zoveel mogelijkheden zijn:

 • maagzweren
 • ruwe manier van aansingelen of te strak aansingelen
 • pijn in de spieren en het bewegingsapparaat
 • niet-passend zadel
 • niet-passende singel of vervelend materiaal
 • rugpijn
 • andere pijnlijke medische oorzaken zoals hierboven genoemd

De onderzoekers concluderen dat maagzweren door middel van een endoscopie zouden moeten worden uitgesloten. Ook het zadel moet door een professional worden gecheckt én pijn in het bewegingsapparaat moet worden uitgesloten.

Singeldwang een gedragsprobleem?

In verreweg de meeste gevallen is er dus een oorzaak aan te wijzen waarom je paard zo ‘raar’ reageert. Je dier heeft pijn! Singeldwang met harde hand ‘afleren’ is dus echt een no-go.

Waar gedrag wel meespeelt, is dat singeldwang een aangeleerde reactie kan zijn. Bijvoorbeeld als het vorige zadel pijn deed of het aansingelen op een verkeerde manier gebeurde, heeft je paard geleerd dat het pijn kan verwachten en gaat alvast in protest.

Wat kun je doen aan singeldwang?

1. Maak gebruik van experts om de oorzaak te vinden
Met hulp van de dierenarts kunnen maagzweren en andere inwendige oorzaken worden uitgesloten. Een zadelpasser kan het zadel nakijken en adviseren over de soort singel. Een osteopaat of fysiotherapeut kan pijnlijke plekken in het bewegingsapparaat opsporen en behandelen.

2. Behandel de oorzaak
Als je met behulp van een team specialisten de oorzaak hebt gevonden, kun je deze behandelen. Volg hun advies.

3. Ondersteun met kruiden
In veel gevallen kunnen kruiden en natuurlijke middelen ook goed ondersteunen. Zo bestaan er in het geval van maagzweren beproefde kruidenmengsels.

Vraag ons om advies!

4. Leer aansingelen opnieuw aan
Als je zeker weet dat alle medische oorzaken zijn opgelost, kun je het aansingelen opnieuw aanleren. Neem hier de tijd voor. Benader het alsof je paard het voor het eerst meemaakt. Ttouches en aaien in het singelgebied kan je paard helpen aanraking hier te verdragen. Leg dan eens rustig het zadel op, laat de singel rustig zakken en maak deze eens rustig vast. Las dan een rustperiode in. Als dit lukt is het het beste om dit gewoon een paar keer te herhalen. Als dat goed gaat, laat je het zadel wat langer op, doe je even wat anders en singel je nog een gaatje aan. De volgende keer loop je een rondje en doe je daarna de singel nog een gaatje vaster.

5. Voorkom problemen
Bij jonge en nieuwe paarden kun je problemen voorkomen door het aansingelen rustig aan te leren, goed materiaal te kiezen en niet te strak aan te singelen. Ook snel en met een flinke ruk aansingelen is overbodig en zeer onaangenaam voor je paard.

Bron:

1. Millares-Ramirez EM, Le Jeune SS. Girthiness: Retrospective Study of 37 Horses (2004-2016). J Equine Vet Sci. 2019 Aug;79:100-104. doi: 10.1016/j.jevs.2019.05.025. Epub 2019 Jun 8. PubMed PMID: 31405487.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!