• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 2 minuten

Video: Zo maak je citroenmelissezalf voor jezelf en je dier!

In mijn kruidentuin is de citroenmelisse ontploft en daarom is het tijd om te oogsten. Daarom ga ik je vandaag laten zien hoe je eenvoudig een zalf van citroenmelisse kan maken.

Citroenmelisse is een geweldig sterke plant. Als je niet oppast neemt het je hele tuin over. Gelukkig is het een heerlijke plant in thee of in salades en heeft het allerlei nuttige toepassingen. In de tuin zijn bijen er dol op, terwijl het andere insecten zoals muggen juist op afstand helpt te houden.

Citroenmelisse wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om ‘het hart vrolijk te maken’. Als thee of als tinctuur werkt het ontspannend, troostend en helpt het de spijsvertering. Als zalf kun je het gebruiken op insectenbeten en tegen bacteriën, virussen en schimmels.

Voor de zalf neem je een flinke bos citroenmelisse. Even wassen om eventuele beestjes of viezigheid te verwijderen. Deze bos doe je in een pannetje met kokosolie. Eventueel kun je ook bijenwas toevoegen, de uiteindelijke zalf wordt dan steviger. Dit laat je lang en langzaam trekken op een laag pitje, of bijvoorbeeld op een rechaud met een waxinelichtje eronder dat je een paar keer vervangt. Na een paar uur trekken kun je het geheel zeven en de vloeibare zalf in potjes gieten.
Als je wilt kun je nog wat druppels etherische oliën toevoegen zoals lavendel, geranium of tea tree. Voor gebruik bij katten doe je dit natuurlijk niet.

Als de zalf is getrokken, zeef je het door een fijne zeef in potjes. Laat de zalf afkoelen met de deksel open en bewaar op een koele plek.

Om aan te denken: citroenmelisse verliest haar smaak als het gaat bloeien, dus het best oogst je voor de bloei. Ook in de volle zon of als je de geplukte blaadjes te heet laat worden, bijvoorbeeld met direct kokend water erop, gaat het aroma erop achteruit.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

 

Heeft je dier nou vaker last van huidproblemen? Wij kunnen je helpen! Stuur een email naar info@degroeneos.nl of bel naar dit telefoonnummer: 023-5348469

Wil je meer kruidentips over dieren? Abonneer je op ons YouTube kanaal!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!