• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Waarom chemische vlooienbestrijding een slecht idee is

Vlooienplagen kunnen een van de meest frustrerende dingen zijn van het samenleven met een huisdier. Deze irritante kleine insecten hebben heel wat tijd gehad om te evolueren en hun levenscyclus te perfectioneren op hun voortbestaan. Hun weerbarstigheid en aanpassingsvermogen maakt het een hele uitdaging om ze bij je hond of kat onder controle te houden.

Opkomst van chemische anti-vlooienmiddelen
Vroeger, toen huisdieren nog veel buiten leefden, muizen moesten vangen of tafelrestjes kregen, vierden vlooien een feestje in hun vacht. Honden en katten veroverden echter een plekje op de bank, bij de kachel of in bed en dan zijn vlooien ook voor de mens een heel vervelend probleem. Daarom werden er krachtige chemische anti-vlooienmiddelen uitgevonden. Er is echter een keerzijde aan deze medaille.

Er zijn namelijk ernstige bijwerkingen. In zeer zeldzame gevallen zijn er zelfs dieren aan overleden.

Is het middel erger dan de kwaal?

We kunnen over een ding kort zijn: reguliere medicatie en behandelingen kunnen levensreddend zijn, vooral bij spoedgevallen. Maar deze zelfde medische wetenschap kan tekortschieten om ziektes te voorkomen of bij het behandelen van chronische aandoeningen.

Er zijn eindeloos veel medicijnen op de markt. Wat echter niet altijd gerealiseerd wordt is dat deze vaak lichaamsvreemde stoffen ook een hoge toxiciteit en bijwerkingen met zich mee kunnen brengen.

De ware aard van bijwerkingen
De meeste mensen zijn zo gewend aan de bijwerkingen, dat we ze niet altijd even goed registreren. Soms worden de bijwerkingen in de bijsluiter niet eens goed gelezen, terwijl ze eigenlijk net zo goed effecten zijn van dat medicijn.

Een bijsluiter lezen is net als het lezen van statistieken voor een auto-ongeluk. Het kán gebeuren en het kan ernstig zijn, maar we leven ermee dat de kans erg klein is en proberen er niet op te focussen als we naar ons werk gaan. Zo kan het soms ook gaan als we de bijsluiter van medicatie lezen. We hopen er het beste van dat het onze dieren niet overkomt.

Dodelijke gevallen en vlooienbestrijding

Reguliere vlooienbestrijding is hier niet anders in. Vrijwel ieder synthetisch middel dat op de markt is veroorzaakt meerdere effecten naast het doden van vlooien.

Andere bijwerkingen die gemeld worden zijn:

 • Overgeven
 • Diarree
 • Overmatig speekselen
 • Jeuk
 • Kale plekken en kleur veranderingen in de vacht
 • Huidzweren
 • Lusteloosheid
 • Nervositeit
 • Ataxie (minder spiercontrole)
 • Tremoren (trillen)
 • Toevallen

Het lijkt er op dat kleinere honden (tot 10 kg) en kittens gevoeliger zijn voor bijwerkingen dan grotere dieren. Toxiciteit van medicijnen kan bestaan uit de werkzame stof, maar ook hulpstoffen kunnen giftig zijn voor dieren die hier gevoelig voor zijn.

Wat te doen aan vlooien?

Bovenstaande beschrijft waarom veel mensen kiezen voor natuurlijke vlooienbestrijding. Aan de andere kant zijn de reguliere middelen vaak makkelijk en snel toe te dienen en staan bekend als effectief.

Er is een misverstand over de toedieningswijze. Orale middelen worden gezien als meer effectief, maar dit is lang niet altijd het geval. En juist in uitwendige middelen heb je de keus voor niet-giftige producten!

Waar kun je uit kiezen?
Een aantal richtlijnen om een product te kunnen kiezen:

 • Kies voor een natuurlijk product boven synthetische middelen.
 • Spot-on-middelen kunnen ook erg toxisch zijn, ook al staat er ‘natuurlijk’ op de verpakking.
 • Combineer verschillende natuurlijke middelen om op je dier én in de omgeving te gebruiken. Chemische producten kun je juist beter niet tegelijk gebruiken.

Houd je dier gezond
Een belangrijk motto in de holistische gezondheid zorg is dat gezonde dieren minder vlooien aantrekken. Dit kan frustrerend zijn als je middenin in een vlooienplaag zit, maar het is een goed uitgangspunt om preventief mee te werken. We hebben hier blogs over volgeschreven, maar hier alsnog wat tips:

 • Geef voer dat echt past bij de diersoort (carnivoor) en rijk is aan voedingstoffen afkomstig van gezonde dieren. Een uitgebalanceerd vers vlees-dieet past hier vaak het beste bij.
 • Vermijd synthetische middelen zoals pesticiden en schoonmaakmiddelen (in de omgeving van je dier, maar denk ook aan synthetische oorreinigers. Het mixen van chemicaliën kan onverwachte reacties geven.
 • Ga verstandig om met vaccinaties. Pas op voor over-vaccinatie, maar kies er bijvoorbeeld voor om te titeren (bepaling van antistoffen in het bloed) en wees kritisch op het gebruik van antibiotica en andere medicijnen.

Binnenkort volgt een artikel over de mogelijkheden van natuurlijke vlooienbestrijding. Volg ons op Facebook, schijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

13 reacties

 1. Anja schreef:

  Beste groene os.,
  Wat kan ik dan nu het beste gebruiken om vlooien en teken tegen te gaan?
  Momenteel gebruik ik Fles guard van Vetiq voor onze hond. Dit zou een natuurproduct moeten zijn. Gebruik het nu twee maanden dus weet nog niet of het ook effectief is nu het weer buiten warmer wordt. Graag uw advies want wil het beste voor mijn hondje. Voeding is oké zoals u beschrijft en inentingen ook.
  In afwachting op uw reactie
  Met vriendelijke groet
  Anja de Ridder

  • Melody Cool schreef:

   Beste Anja,

   Preventief is inderdaad een zo gezond mogelijk dier belangrijk. Verder kun je de omgeving behandelen. Veel stofzuigen en niet teveel dweilen is hierbij belangrijk. Vocht vinden vlooieneitjes juist fijn.
   Theeboomolie kun je gebruiken om toe toe voegen aan schoonmaakwater, een druppeltje in de stofzuigerzak en om als spray b.v. over het tapijt te sprayen. Dit verlamt de vlooien waardoor je ze daarna goed kan op zuigen met de stofzuiger.

   De ervaringen met natuurlijke preventie tegen vlooien verschillen. Ik denk dat er niet veel anders op zit dan dit uitproberen. Voor wat ik kan vinden aan ingrediënten over het middel dat u noemt, is het wel natuurlijk. Ik hoor ook goede ervaringen over het product Billy No Mates.
   Verder is veel kammen met een vlooienkam echt aan te raden. Hiermee merk je namelijk vroeg op of er vlooien zijn en je verwijdert er vlooien en eitjes mee uit de vacht.

   Als er toch vlooien zijn, is een goede shampoo vaak het beste. Speciale, natuurlijke vlooienshampoo wordt vaak vergeten, maar is een effectieve manier om van vlooien af te komen zonder gif.
   Ik mag van de wetgeving het product hier helaas niet noemen. Als u hier meer informatie over wilt, kunt u het beste mailen naar info@degroeneos.nl

   Met vriendelijke groet,
   Melody Cool

 2. Atie van Muijlwijk schreef:

  Beste groene Os. Ik heb 2 adoptiehonden uit Spanje waarvan een 7 jarig reutje wat Leishmania. Ik woon bij de duinen en sinds februari vind ik al regelmatig een teek. Eigenlijk wil ik geen chem.middelen gebruiken i m zijn ziekte en medicatie ( allupurinol) . Ik heb hem nu 2 x een Vectra 3d pipetje gegeven en ze moeten deze week er weer een hebben. Wat raden jullie me aan?? Hartelijke groet en vast dank voor het antwoord. Atie

  • Melody Cool schreef:

   Beste Atie,

   We hebben hier al eens eerder een blog over geschreven, hier vind je al wat meer informatie:
   https://degroeneos.nl/natuurlijke-oplossingen-tegen-teken/

   Of het gebruik van chemische middelen nodig is, is vaak een risico afweging. Als je vlak bij de duinen woont, kan ik me voorstellen dat er niet te ontkomen valt aan het gebruik van chemische middelen.
   Als natuurlijk alternatief is de spray zoals die besproken wordt in het blog een hele mooie. Maar het werkt niet dodend, maar als een geurscherm. Het is dan ook niet 100% betrouwbaar; je zult af en toe nog een volhardende teek vinden. Hetzelfde geldt voor andere natuurlijke maatregelen, zoals het zo gezond mogelijk houden van het dier (met bijvoorbeeld voeding en bloedzuiverende kruiden).

   Met vriendelijke groet,
   Melody Cool

 3. Emy schreef:

  Hallo, ik heb net de email van Groene Os over natuurlijke vlooienbestrijding en vlooienshampoo gelezen en de reacties van mensen, maar wij hebben twee katten en zij zijn echt niet te porren voor een bad met vlooienshampoo…! Wij willen ze ook t liefst iets natuurlijks geven hiervoor en ook voor evt wormen, maar dan blijkt het toch niet goed genoeg te werken lees ik vaak of er zit toch nog iets chemisch bij in. Ze hebben nu geen vlooien (vorig jaar zomer wel toevallig allebei) en hebben er ook bijna nooit last van gelukkig! Wat raadt u ons voor onze katten aan als vlooien preventie? We geven ze al zo natuurlijk mogelijke brokjes! Alvast bedankt voor uw reactie. Mvg Emy

  • Melody Cool schreef:

   Beste Emy,

   Voor katten is er inderdaad wat minder op de markt. Shampoo voor katten is alleen een goed idee voor katten die daar ook daadwerkelijk aan gewend zijn, bijvoorbeeld voor raskatten die dat vanwege hun vacht regelmatig moeten.

   Als je katten op een natuurlijke manier wilt beschermen tegen vlooien zou ik vooral richten op het behandelen van de omgeving. Het merk Ekostyle heeft bijvoorbeeld een omgevingsspray die je hiervoor kunt gebruiken.
   In huis is het belangrijk om veel te stofzuigen. Doe regelmatig een druppeltje theeboomolie in de stofzuigerzak om te voorkomen dat de vlooien er weer uitspringen. Leeg de zak ook vaker dan normaal. Dweilen kun je beter minder doen, omdat de vlooieneitjes goed gedijen bij vocht. Als het moet, voeg dan ook theeboomolie toe aan het dweilwater.

   Kammen is een belangrijk onderdeel van natuurlijke vlooienbestrijdjng. Hiermee verwijder je vlooien uit de vacht en je kunt ook direct opmerken als ze er zijn.

   Verder hoor ik goede ervaringen over het middel Billy No Mates. Dit kan mogelijk helpen op ongewenste gasten op afstand te houden.

   Ik hoop je hiermee op weg geholpen te hebben!

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 4. Chantal schreef:

  Beste Groene Os,
  Wij gaan vaak naar gebieden waar de zandvlieg en dus leishmania veel voorkomt. Daarnaast lopen we veel in bossen en hebben dan ook veel last van teken. Ik heb een hond die dagelijks zwemt. Wat kunnen we dan het beste gebruiken?
  Mvg Chantal

  • Melody Cool schreef:

   Beste Chantal,

   Je hebt dan inderdaad wel te maken met een serieuze risico overweging. Als er een hoge kans is op ziektes door zandvliegen of door teken, zou ik zelf denk ik toch uitwijken naar een synthetisch middel. Als de hond veel zwemt, zou ik dan voor een halsband gaan en deze alleen in het seizoen gebruiken. Om de algemene gezondheid te ondersteunen, zou ik na afloop van het seizoen een reinigingskuur doen om het lichaam te helpen belastende stoffen af te voeren.

   Ik hoop dat je hiermee verder komt!
   Met vriendelijke groet,
   Melody

 5. Rentia Becht schreef:

  Goedenavond , ik heb een golden retriever van 22 maanden , hij heeft via een kat in mijn omgeving een vlooienallergie opgelopen , ik heb voor een vermogen aan homeopatische middelen gebruikt voor mijn hond , hij eet vers vlees van de groene weg slagerij Darf en ik geef hem verse groenten , fruit en niets heeft geholpen . Ben uiteindelijk naar de dierenarts gegaan en die heeft comfortis voorgeschreven en hij is eindelijk van de vloouenallergie af en heeft daardoor weer een mooie dikke vacht aan zijn kontje en niet meer een kale rode kont

  • Anke Felling schreef:

   Beste Rentia,
   Dank je wel voor het delen van deze ervaring. Ieder dier en iedere situatie is uniek en soms is een synthetisch middel nodig om rust te brengen.
   Het is dan een bewuste keuze en je kunt natuurlijk vervolgens de maatregelen nemen om je hond zo gezond mogelijk te houden met goede voeding, verzorging en preventieve maatregelen.
   Hartelijke groet, Anke – de Groene Os

 6. Martina schreef:

  Binnenkort volgt meer over natuurlijke vlooienbestrijding?
  Liever zo vlug mogelijk dan, met een aantal katten en prachtig weer geeft geen bestrijding met chemische middelen vlot een explosie van vlooien.

 7. Astrid Rueb schreef:

  Hallo,
  Lees hier over theeboomolie als hulpmiddel om vlooien te bestrijden. Maar dat is toch giftig voor katten?? Of Hoe zit dat?

  Groetjes,
  Astrid

  • Melody Eveleens schreef:

   Goedemorgen Astrid,

   Theeboomolie is inderdaad giftig voor katten, dat raden we dan ook absoluut af.
   Voor sommige toepassingen in het huishouden kun je wel theeboomolie gebruiken.
   Zoals we hierboven ook schrijven, natuurlijke vlooienbestrijding voor katten is best een uitdaging, er is gewoon niet zoveel.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

Laat een reactie achter