• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Waarom chemische vlooienbestrijding een slecht idee is

Vlooienplagen kunnen een van de meest frustrerende dingen zijn van het samenleven met een huisdier. Deze irritante kleine insecten hebben heel wat tijd gehad om te evolueren en hun levenscyclus te perfectioneren op hun voortbestaan. Hun weerbarstigheid en aanpassingsvermogen maakt het een hele uitdaging om ze bij je hond of kat onder controle te houden.

Opkomst van chemische anti-vlooienmiddelen
Vroeger, toen huisdieren nog veel buiten leefden, muizen moesten vangen of tafelrestjes kregen, vierden vlooien een feestje in hun vacht. Honden en katten veroverden echter een plekje op de bank, bij de kachel of in bed en dan zijn vlooien ook voor de mens een heel vervelend probleem. Daarom werden er krachtige chemische anti-vlooienmiddelen uitgevonden. Er is echter een keerzijde aan deze medaille.

Er zijn namelijk ernstige bijwerkingen. In zeer zeldzame gevallen zijn er zelfs dieren aan overleden.

Is het middel erger dan de kwaal?

We kunnen over een ding kort zijn: reguliere medicatie en behandelingen kunnen levensreddend zijn, vooral bij spoedgevallen. Maar deze zelfde medische wetenschap kan tekortschieten om ziektes te voorkomen of bij het behandelen van chronische aandoeningen.

Er zijn eindeloos veel medicijnen op de markt. Wat echter niet altijd gerealiseerd wordt is dat deze vaak lichaamsvreemde stoffen ook een hoge toxiciteit en bijwerkingen met zich mee kunnen brengen.

De ware aard van bijwerkingen
De meeste mensen zijn zo gewend aan de bijwerkingen, dat we ze niet altijd even goed registreren. Soms worden de bijwerkingen in de bijsluiter niet eens goed gelezen, terwijl ze eigenlijk net zo goed effecten zijn van dat medicijn.

Een bijsluiter lezen is net als het lezen van statistieken voor een auto-ongeluk. Het kán gebeuren en het kan ernstig zijn, maar we leven ermee dat de kans erg klein is en proberen er niet op te focussen als we naar ons werk gaan. Zo kan het soms ook gaan als we de bijsluiter van medicatie lezen. We hopen er het beste van dat het onze dieren niet overkomt.

Dodelijke gevallen en vlooienbestrijding

Reguliere vlooienbestrijding is hier niet anders in. Vrijwel ieder synthetisch middel dat op de markt is veroorzaakt meerdere effecten naast het doden van vlooien.

Andere bijwerkingen die gemeld worden zijn:

  • Overgeven
  • Diarree
  • Overmatig speekselen
  • Jeuk
  • Kale plekken en kleur veranderingen in de vacht
  • Huidzweren
  • Lusteloosheid
  • Nervositeit
  • Ataxie (minder spiercontrole)
  • Tremoren (trillen)
  • Toevallen

Het lijkt er op dat kleinere honden (tot 10 kg) en kittens gevoeliger zijn voor bijwerkingen dan grotere dieren. Toxiciteit van medicijnen kan bestaan uit de werkzame stof, maar ook hulpstoffen kunnen giftig zijn voor dieren die hier gevoelig voor zijn.

Wat te doen aan vlooien?

Bovenstaande beschrijft waarom veel mensen kiezen voor natuurlijke vlooienbestrijding. Aan de andere kant zijn de reguliere middelen vaak makkelijk en snel toe te dienen en staan bekend als effectief.

Er is een misverstand over de toedieningswijze. Orale middelen worden gezien als meer effectief, maar dit is lang niet altijd het geval. En juist in uitwendige middelen heb je de keus voor niet-giftige producten!

Waar kun je uit kiezen?
Een aantal richtlijnen om een product te kunnen kiezen:

  • Kies voor een natuurlijk product boven synthetische middelen.
  • Spot-on-middelen kunnen ook erg toxisch zijn, ook al staat er ‘natuurlijk’ op de verpakking.
  • Combineer verschillende natuurlijke middelen om op je dier én in de omgeving te gebruiken. Chemische producten kun je juist beter niet tegelijk gebruiken.

Houd je dier gezond
Een belangrijk motto in de holistische gezondheid zorg is dat gezonde dieren minder vlooien aantrekken. Dit kan frustrerend zijn als je middenin in een vlooienplaag zit, maar het is een goed uitgangspunt om preventief mee te werken. We hebben hier blogs over volgeschreven, maar hier alsnog wat tips:

  • Geef voer dat echt past bij de diersoort (carnivoor) en rijk is aan voedingstoffen afkomstig van gezonde dieren. Een uitgebalanceerd vers vlees-dieet past hier vaak het beste bij.
  • Vermijd synthetische middelen zoals pesticiden en schoonmaakmiddelen (in de omgeving van je dier, maar denk ook aan synthetische oorreinigers. Het mixen van chemicaliën kan onverwachte reacties geven.
  • Ga verstandig om met vaccinaties. Pas op voor over-vaccinatie, maar kies er bijvoorbeeld voor om te titeren (bepaling van antistoffen in het bloed) en wees kritisch op het gebruik van antibiotica en andere medicijnen.

Binnenkort volgt een artikel over de mogelijkheden van natuurlijke vlooienbestrijding. Volg ons op Facebook, schijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!