• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Waarom magnesium een geweldig mineraal is voor je paard

Magnesium maakt zo’n 0,05% van het lichaamsgewicht uit (ter illustratie: bij 100 kilo is dat 50 gram). 60% hiervan is aanwezig in de botten en ongeveer 30% in de spieren.
Zo’n kleine hoeveelheid magnesium in zo’n groot lichaam heeft veel belangrijke functies: het is een belangrijk ion in het bloed, het speelt een rol als activator in veel enzymen en is betrokken bij het samentrekken van spieren.

 

 

 

 

 

Organisch vs. anorganisch

Als het gaat over mineralen lees je vaak over de termen ‘organisch’ en ‘anorganisch’.

  • Organische stoffen zijn afkomstig uit organismen en hun dode resten, zoals bijvoorbeeld plantmateriaal. Vitaminen zijn organische stoffen.
  • Anorganische stoffen zijn levenloze materialen zoals water, mineralen en spoorelementen. Magnesium is een anorganische stof.Ook wordt er nog onderscheid gemaakt tussen organisch en anorganisch in relatie tot de verbinding die gemaakt is met het mineraal. In supplementen worden verschillende mineraalverbindingen gebruikt:
  • Organisch gebonden mineraalverbindingen zoals aminozuurchelaten (bisglycinaten), gluconaten en citraten. Deze hebben een hogere biologische beschikbaarheid dan de anorganische mineraalverbindingen. Biologische beschikbaarheid is een term die aangeeft hoeveel van een werkzame stof daadwerkelijk op de juiste plaats in het lichaam aankomt.
  • Anorganische mineraalverbindingen zoals oxiden of carbonaten.

Over het algemeen kan gesteld worden dat organische verbindingen beter door het lichaam worden opgenomen dan anorganische. Zo is magnesiumcitraat (organisch) beter opneembaar dan magnesiumoxide (anorganisch). Daarnaast heeft magnesiumcitraat nog een ander voordeel en dat heeft te maken met de zogenaamde citroenzuurcyclus.

Citroenzuurcyclus

De citroenzuurcyclus is een serie van chemische reacties in het lichaam en de energierijke metabolieten (stoffen die tijdens de stofwisseling ontstaan) die dit oplevert worden in cellen gebruikt.

Het citraat in magnesiumcitraat is citroenzuur. Dit organische zuur helpt in de citroenzuurcyclus en deze magnesiumverbinding is dan ook de ideale keus voor een normale energiehuishouding en gezonde spieren.

Hoeveel magnesium heeft een paard nodig?

De dagelijkse magnesiumbehoefte kan per dier sterk verschillen. Voor paarden in rust of in lichte arbeid is de magnesiumbehoefte 1,95 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Voor paarden in de sport of stressgevoelige dieren kan dit oplopen tot 3 gram.

Magnesiumtekort

Er zijn verschillende manieren om de magnesiumstatus in het lichaam te meten. Zo kan er gekeken worden naar urine, bloed of spierweefsel. In de praktijk wordt dit niet altijd gedaan (alleen bij het vermoeden van een ernstig tekort of bij PPID), omdat de verschillende testmethoden zowel voor- als nadelen hebben en niet altijd een goed beeld geven. Meestal wordt er gekeken naar de symptomen en wordt op basis daarvan een extra supplement ingezet.

Symptomen magnesiumtekort

  • Nervositeit, onrust, verminderde concentratie
  • Spiertrillingen en -kramp
  • Verminderde energie
  • Ataxie (coördinatiestoornis) bij ernstig tekort
  • Demineralisatie van de botten:
    Als er te weinig magnesium beschikbaar is voor de spieren, wordt de noodvoorraad in de botten aangesproken waardoor deze kwetsbaar worden.

Dunne mest = te veel

Omdat de magnesiumbehoefte zo sterk kan verschillen, is een algemeen advies lastig te geven. In de meeste gevallen is het aan te raden met zo’n 5 tot 10 gram magnesiumcitraat te beginnen.
Een overdosering magnesium komt eigenlijk niet voor. Als er te veel magnesium het lichaam binnenkomt, wordt het namelijk niet meer opgenomen door de darm. Hierdoor kan wel dunne mest ontstaan. Breng dan het magnesiumgebruik terug.
Als je paard gevoelig is op de darmen, kun je ook met een lagere dosering beginnen en het eventueel opbouwen.

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

Wist je dat?

  • Magnesium kan prima door het voer gegeven worden omdat voldoende aminozuren (bouwstenen van eiwit) een positief effect op de opname hebben.
  • Als magnesium tegelijk met grote hoeveelheden vezels wordt ingenomen, wordt magnesium echter minder goed opgenomen. Je kunt dus beter niet psylliumvezels en magnesiumcitraat op hetzelfde moment toedienen.
  • Uit Brits onderzoek is gebleken dat voedingsmiddelen de laatste jaren minder magnesium bevatten. Wortelen bevatten bijvoorbeeld nog maar 25% magnesium t.o.v. het magnesiumgehalte van wortelen uit 1985. Deze trend is de laatste zestig jaar waarneembaar. Mogelijke oorzaken zijn uitgeputte voedingsbodems, luchtvervuiling, versnelde groei, langdurige opslag en transport.
  • Een magnesiumtekort beïnvloedt de insulineresistentie van het lichaam. Het is nog onduidelijk of magnesiumtekort een rol speelt bij het ontstaan van diabetes of bij de verdere ontwikkeling ervan. Dertien onafhankelijke onderzoeken hebben geconcludeerd dat mensen die meer magnesium binnenkrijgen minder vaak diabetes type 2 hebben. Bij paarden lijkt er naast de link tussen magnesiumtekort en insulineresistentie ook een link te zijn met hoefbevangenheid.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!