• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Waarom zou je probiotica geven bij bewegingsproblemen?

Bewegingsklachten, zoals artrose, spondylose, patella luxatie of HD, zijn best complexe problemen. Een holistische aanpak waarbij je aandacht besteed aan voeding, bewegingstherapie, leefomstandigheden, gewicht en de combinatie van medicatie en supplementen kan zeker verbetering geven.

Bij steeds meer aandoeningen blijken de darmen een centrale rol te spelen. Het kan dan ook gebeuren dat je voor je dier met stramme gewrichten een probiotica of andere darmproducten geadviseerd krijgt. Hoe zit dat?

Ontstekingen reguleren

Bij veel bewegingsklachten spelen ontstekingen een grote rol. Daarmee bedoel ik niet een ontstoken wond, maar een ontstoken, geïrriteerd gewricht. Je kunt dan wel dezelfde eigenschappen waarnemen als bij een ontstoken wond, zoals roodheid, warmte, opgezette plek en pijnlijkheid.

In de acute fase van een blessure hebben deze eigenschappen een functie (het zorgt ervoor dat de aangedane plek minder gebruikt wordt, zodat het kan genezen). Als het langer duurt, heeft het juist een negatief effect op het herstel en kun je er beter iets aan doen.

In hoeverre een bewegingsklacht kan genezen hangt ervan af wat er precies aan de hand is. Sommige processen, zoals artrose, kun je niet helemaal terugdraaien en andere, zoals patella luxatie hebben meer nodig dan alleen medicatie en supplementen.

Voeding voor of tegen ontstekingen

Om de symptomen tegen te gaan, moeten de ontstekingen dus gereguleerd worden.
Voeding kan zowel ontstekingsbevorderend als ontstekingsverminderend werken. Voer dat veel bewerkingen heeft ondergaan, veel toevoegingsmiddelen heeft of niet past bij het dier of de diersoort, werkt ontstekingen in de hand. Natuurzuivere, zo veel mogelijk onbewerkte voeding die passend is, kunnen ontstekingen juist verminderen.

De rol van de darmen

De darmen zijn bij ongelofelijk veel processen in het lichaam betrokken. Het darmmicrobioom heeft invloed op o.a. het gedrag, het immuunsysteem en het algeheel welbevinden. Bij mensen is er al een relatie aangetoond tussen een ongezond darmmilieu en osteoporose, artrose, fibromyalgie en reuma.

Als het microbioom niet in balans is, kunnen er daarnaast nog een ander type ontstekingen actief zijn. Dit zijn de zogenaamde laaggradige ontstekingen. Dit type ontstekingen maken dat het immuunsysteem continu actief en paraat is. Een soort interne stress die andere aandoeningen kan verergeren of mede veroorzaken.

Vanuit dit perspectief is het dus logisch om ook aandacht te besteden aan de darmgezondheid bij gezondheidsklachten die op het oog niets met de spijsvertering van doen hebben!

Medicatie bij bewegingsklachten

Vaak zal er bij bewegingsklachten eerst medicatie gegeven (moeten) worden. Je dier met pijn laten rondlopen is natuurlijk geen optie! Uiteraard zijn er ook natuurlijke alternatieve, maar als er gelijk ingegrepen moet worden, is dat niet altijd mogelijk.
Medicijnen die vaak worden ingezet bij bewegingsklachten zijn bijvoorbeeld NSAID’s en Prednison.

Juist die medicatie kan ook weer verstorend zijn voor de darmflora. Dit hoeft geen reden te zijn om die medicatie helemaal te verketteren, maar het is wel een heel goede aanleiding om daarna aandacht te besteden aan het opnieuw opbouwen van een gezonde darmflora.

Stress

Een andere factor die mee kan spelen in dit geheel is stress. Dat is in het geval van bewegingsklachten op meerdere punten relevant.
Afhankelijk van het soort klacht, is er een flinke kans dat je dier nu niet kan bewegen zoals het altijd doet: misschien mag hij of zij alleen rustig wandelen of in ieder geval geen gekkigheid uithalen. Dit kan al flink wat stress opleveren. Als er daarnaast ook nog onderzoeken bij de dierenarts, transport en wellicht een operatie bijkomen, kan dat stressvol zijn.

Stress heeft een negatieve invloed op de darmflora (en andersom: ongezonde darmen hebben effect op hoe je je voelt).

Daarnaast zijn fysieke problemen – en ook chronische klachten – een vorm van stress voor het lichaam. Voor wat betreft de gevolgen, maakt het niet uit of het puur mentale of fysieke stress is.

Hoe kan ik mijn dier helpen?

Als je merkt dat je dier last heeft bij het bewegen, is de eerste stap naar de (holistisch) dierenarts gaan voor een duidelijke diagnose en behandelplan van wat er precies aan de hand is.
Daarnaast kan een fysiotherapeut of osteopaat ook goed helpen om je dier weer goed te laten bewegen en het herstel te begeleiden.

Kruiden en natuurlijke supplementen kunnen ook gebruikt worden om het bewegingsapparaat te ondersteunen, bijvoorbeeld  gewrichten gezond te houden en spieren en pezen te ondersteunen. Maar ook om stress te helpen verminderen of de darmen te ondersteunen.

Heeft je dier bewegingsklachten en wil je hulp?

Iedere maandag, woensdag en vrijdag en 9.00 – 10.00 hebben wij een gratis dierenartsenspreekuur! Bel naar 023-5348469

We helpen je graag!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

2 reacties

 1. Ingeborg v Duinen schreef:

  Ik heb een vraag over jullie Probiotica. Deze wil ik graag proberen.
  Wat is de beste tijd op de dag om dit te geven?? Mijn hond begint pas na de middag met wat eten. Hoe weet ik dat de Probiotica goed zijn werk doet en niet al vernietigd word door het zure maagzuur van mijn hond?? En uit hoeveel stammen bestaat jullie Probiotica. Ik heb gelezen dat het in de dunne darm pas zijn werking gaat doen maar veel poeder probiotica word al vernietigd in de maag. Het beste zou zijn om er een capsule om te doen zodat het de dunne darm berijkt.
  Alvast hartelijk dank MVG INGEBORG.

  • Valery Vergnes schreef:

   Beste Ingeborg,

   Helaas kunnen wij gezien de complexheid van de vraag hier geen antwoord op geven via de website.
   Graag zou ik je willen vragen om gebruik te maken van ons gratis telefonisch spreekuur, wij kunnen op die manier beter antwoord geven op jouw vragen en uitleggen waarom onze Ultimaflor zo’n mooi product is op weg naar een gezonde darm.
   het spreekuur is iedere maandag-woensdag en vrijdag van 09.00 tot 10.00 op telefoonnummer 023-5348469

   Groeten,
   Valéry

Laat een reactie achter